Diari Més

«Deixar de pertànyer a Catalunya seria la ruïna del municipi de Batea»

Tretze empreses van presentar dilluns una instància i demanen a Joaquim Paladella una rectificació

Imatge d'arxiu de l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella.

«Deixar de pertànyer a Catalunya seria la ruïna del municipi de Batea»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Part del sector agroalimentari de Batea s’ha desmarcat de les paraules de l’alcalde del municipi, Joaquim Paladella, que dimecres passat amenaçava en convertir Batea en un poble d’Aragó en el cas que continuï el que entén com a «discriminació» per part de l’administració de la Generalitat, tot lamentant que el Govern hagi incomplert els seus compromisos.

Davant d’aquestes paraules, un total de tretze empreses del sector agroalimentari del municipi, la majoria vinculades al món del vi i de l’oli, han decidit presentar una instància per tal de deixar constància que «no compartim les seves recents declaracions», ja que es considera que «no responen al sentir general de la gent del poble». Els signants són Altavins Viticultos, S.L., Les Vinyes d’Andreu S.L., Az-Azeytun, Comercial Querva, S.L., Pastisseria Barraca, Celler Rialla, S.L., Celler Jornou, Celler Mariol, S.L., Batevins, S.L., Vins la Botera, S.A.T., Vins Carpo, S.L., Pastisseria Carla i Vins Maijo.

El text es va presentar a l’Ajuntament de Batea dilluns a la tarda, a tan sols un dia del ple convocat per aquest dimarts al migdia per discutir el possible pas del municipi a l’Aragó, com a únic punt de la sessió.

Segons la instància, les declaracions de l’alcalde Joaquin Paladella «han marcat una imatge exterior» de Batea «negativa» i «completament contrària a la realitat», fet que, tal com destaca el sector agroalimentari, els està «perjudicant seriosament». En aquest sentit, les empreses signants afirmen que «ja s’ha començat a produir rebuig dels productes» comercialitzats. Des del Celler Mariol, Josep Maria Vaquer explica que alguns distribuïdors han trucat preguntant per l’índole de la qüestió i, tot i que en el seu cas concret no s’han produït anul·lacions de comandes, assegura que coneix casos d’altres empreses en les quals sí que s’ha produït el cas.

«Deixar de pertànyer a Catalunya seria la ruïna de Batea», afegeix Vaquer, que recorda que el mercat català representa el 60%, mentre que a Aragó és nul. Així mateix, els productes perdrien la denominació d’origen Catalunya i Terra Alta, fet que també perjudicaria el sector. «Batea és un poble agrícola», recorda Josep Maria Vaquer, que també afirma que els veïns del municipi no es qüestionen la problemàtica plantejada per l’alcalde.

D’altra banda, en la instància del sector agroalimentari també es recorda que «crear vincles comercials sòlids costa molt i en un moment es desfan» i etziben que «no es pot especular amb el futur d’un sector que és la base de l’economia local. El text finalitza demanant «una rectificació pública» per part de l’alcalde «retirant la seva proposta».

tracking