Diari Més

Salut

Salut crearà empreses públiques de gestió sanitària, començant per l'Ebre

'Salut Terres de l'Ebre' serà la primera i s'encarregarà, almenys, de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre a partir de l'abril de 2018

Antoni Comín durant la compareixença d'aquest dimecres a Móra d'Ebre.

empresa pública, Antoni Comín, Salut Terres de l'Ebre, Salut, conseller, Hospital Móra d'Ebre, sanitat, gestióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha anunciat la creació d'empreses 100% públiques a cadascun dels territoris de Catalunya que s'encarregaran de la gestió sanitària dels centres assistencials que ho reclamin. Aquestes noves empreses hauran de coordinar-se amb la xarxa assistencial de l'Institut Català de la Salut (ICS). «El canvi important és que el servei del CatSalut tingui un instrument propi de gestió a cada territori», ha apuntat Comín. El conseller ha fet l'anunci des de Móra d'Ebre, on ha avançat que la primera d'aquestes empreses públiques de gestió sanitària serà 'Salut Terres de l'Ebre'. Es posarà en funcionament abans de l'abril de 2018 per assumir la gestió de l'Hospital Comarcal de la capital de la Ribera d'Ebre, un cop acabi l'actual concessió a Gecohsa al març de l'any que ve. El conseller ha obert la porta que la nova empresa s'encarregui també de l'Hospital d'Amposta i altres centres sanitaris de Tortosa, actualment de titularitat municipal.

L'anunci de la creació d'una empresa pública que s'encarregarà de la gestió de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, a partir de la primavera de l'any que ve, ha servit al conseller de Salut, Antoni Comín, per avançar que aquest model de gestió pública dels centres sanitaris està previst que s'estengui a tot el país. Cada regió sanitària tindrà una empresa del CatSalut que podrà gestionar la xarxa assistencial del territori en coordinació amb l'ICS.

El conseller ha defensat que aquesta reordenació de la gestió del sistema sanitari, feta «en clau territorial», garantirà «la proximitat i l'equitat» dels centres perquè aquests tinguin el futur assegurat. «La integració de la xarxa és un dels conceptes claus per assegurar-ne el futur i cada regió tindrà la seva pròpia», ha explicat. Amb el nou model, cada regió sanitària tindrà dues «grans potes», l'ICS i la que es construirà des del CatSalut.

'Salut Terres de l'Ebre', empresa pionera

La primera d'aquestes empreses 100% públiques serà la de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre. El model s'iniciarà en territori ebrenc perquè, «per la situació particular i les peculiaritats del centre», 'Salut Terres de l'Ebre' ha d'estar llesta per gestionar l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre la primavera vinent. L'actual concessió a Gecohsa acaba el mes de març de 2018 i la nova empresa pública li prendrà el relleu. El conseller de Salut ha defensat que aquesta ha estat l'alternativa «més adequada» i «preferida» pel territori, per «blindar l'arrelament territorial» del centre de Móra d'Ebre.

La nova empresa queda oberta a incorporar altres centres assistencials, com pot ser l'Hospital d'Amposta o la Clínica Terres de l'Ebre de Tortosa, entre altres. Comín ha apuntat que l'ampliació es farà sempre amb «el consens» del territori i a partir de les «necessitats reconegudes» de cada regió. «Donar a conèixer que existeix aquest escenari fa que fem un favor a molts municipis a l'hora de plantejar la gestió dels seus serveis sanitaris», ha assegurat el conseller de Salut.

Comín ha mostrar «especial satisfacció» d'anunciar aquest «gran pas per a Móra d'Ebre, que és un primer pas, d'un camí més llarg, per un canvi de model a efectes nacionals». «A les Terres de l'Ebre iniciem una transformació sobre com volem gestionar el sistema sanitari», ha destacat el conseller. L'empresa ebrenca es crearà de zero però en altres territori, el CatSalut en té de pròpies que només hauran de modificar la seva concepció. «Són instruments concebuts per gestionar un centre en concret i ara ho seran per a tot el territori», ha assenyalat Comín.

La inversió derivada a Reus

El procés de constitució de la nova empresa 'Salut Terres de l'Ebre' s'ha iniciat. El flux assistencial de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre no es modificarà i continuarà atenent l'àrea d'influència del Priorat. Pel que fa als 4 milions d'euros d'inversió que es van desviar de l'Hospital morenc al Sant Joan de Reus, el conseller de Salut ha volgut ser «mesurat» però ha dit entendre que «des de Móra d'Ebre, la decisió fos viscuda com una decisió injusta». «No vam viure de manera gens gratificant la decisió i no va ser un escenari que ens complagués», ha apuntat. Comín ha assegurat que des del Departament no van poder impedir la decisió perquè no poden obligar els gestors del CatSalut a fer un ús determinat del seu romanent.

tracking