Diari Més

Medi Ambient

L'ozó supera els límits establerts per a la protecció de la salut a l'Ebre

Ecologistes en Acció alerta que l'onada de calor i les emissions contaminants han disparat els nivells d'ozó en molts punts d'Espanya

La ola de calor está previsto que se alargue hasta el sábado.

calor, Tarragona, temperatura, bany, ciutadà, sol, mar, platja del Miracle, banyistaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació Ecologistes en Acció ha alertat, aquest divendres, que l'onada de calor ha provocat que es disparin els nivells d'ozó troposfèrical centre i sud d'Espanya, a les portes de l'estiu, «per efecte de les emissions contaminants del trànsit motoritzat, i de la producció d'electricitat a centrals tèrmiques pel major ús d'aire condicionat». Per primera vegada, a més, una ciutat espanyola, Valladolid, ha hagut de restringir durant quatre dies la circulació d'automòbils al centre.

En concret s'han superat els nivells d'ozó establerts per a la protecció de la salut a la Vall de l'Ebre (de Tarragona a Navarra, passant per Aragó), a la Comunitat de Madrid, a totes dues Castelles, a Extremadura, a l'interior d'Andalusia, a Múrcia, a València, a Catalunya, i a les Illes Balears.

Ecologistes en Acció ha recordat que el valor establert per a la protecció de la salut és el de 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, mesurats en períodes de 8 hores, que no haurà de superar-se més de 25 dies a l'any. «Des que ha començat la primavera, aquest nombre de superacions ja s'ha assolit en una vintena d'estacions de control de la contaminació, a Puertollano, Còrdova, Jaén, Víznar (Granada), Bédar (Almeria), Zarra (València), Mallorca, Menorca i Eivissa, o El Atazar i Orusco de Tajuña a Madrid», han detallat.

Per altra banda, l'agrupació indica que «en els últims dies, s'han registrat diverses superacions del llindar d'informació a la població, establert per la normativa en 180 micrograms per metre cúbic, com a mitjana horària, repartides per l'interior de Catalunya i València, Puertollano, Mèrida, Eivissa, la Sierra de Madrid i el corredor del Henares, d'Alcalá a Guadalajara».

Ecologistes en Acció ha recordat que superar aquest llindar d'informació obliga les administracions a advertir als grups de risc que es protegeixin i evitin esforços físics. També han d'informar sobre la previsió d'evolució de la contaminació, les àrees afectades i la durada de l'episodi, han apuntat des d'Ecologistes, que han advertit que el mer avís, que en els casos de «Mèrida i Eivissa a més s'ha omès, no és suficient per protegir la salut de la població».

Per això, i davant «la persistència de les altes temperatures fins a l'inici de l'estiu», han demandat que s'adoptin mesures d'urgència per reduir aquests alts nivells de contaminació, com la limitació del trànsit, com ha decidit l'Ajuntament de Valladolid.

La inhalació d'aquest tipus d'ozó «provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l'agreujament de patologies cardiovasculars», han recordat des d'Ecologistes en Acció.

tracking