Diari Més

Mobilitat

Activistes i polítics ebrencs van de l'Aldea a Castelló amb Euromed per reclamar a Renfe que habiliti aquest trajecte

Trens Dignes reivindica poder comprar bitllets per anar de l'Ebre al País Valencià amb un tren que s'atura a l'estació central del territori

Representants de Trens Dignes amb els bitllets d'Euromed de Tarragona i Castelló, utilitzats per fer el viatge reivindicatiu des de l'estació de l'Aldea, esperant a l'andana amb la pancarta de la plataforma. Imatge del 7 de juny de 2017 (horitzontal)

Trens dignes, Tarragona, protesta, Renfe, bitllet, Euromed, Castelló, viatge reivindicatiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dotzena d'activistes de la plataforma Trens Dignes i representants polítics de tots els partits, excepte el PP, han viatjat aquest dimecres al matí, amb l'Euromed, des de l'estació central de les Terres de l'Ebre, a l'Aldea (Baix Ebre), cap a Castelló. Renfe no té habilitada la venda de bitllets per fer aquest trajecte des de les Terres de l'Ebre cap al País Valencià tot i que l'Euromed s'hi atura des del novembre de l'any passat. Amb un bitllet del trajecte Tarragona-Castelló, els participants a la protesta han pujat al tren a l'Aldea amb l'objectiu de reclamar a Renfe que habiliti el servei, amb els preus comercials pertinents, i que s'imposi el «sentit comú» perquè els usuaris ebrencs puguin utilitzar un servei ferroviari que tenen a l'abast.

Una trentena de persones, entre activistes de la plataforma Trens Dignes i representants de tots els partits polítics (excepte del Partit Popular), s'han concentrat a l'andana de l'estació de l'Aldea, a quarts de nou del matí, per esperar el tren Euromed que arribava a les 09:32 hores des de Tarragona –però que ha arribat amb uns minuts de retard-. Tot i que tenien bitllet per viatjar des de Tarragona a Castelló (perquè Renfe no permet comprar bitllets per viatjar des de l'estació ebrenca al País Valencià, malgrat que el tren s'hi atura), una dotzena de passatgers han pujat al tren a l'Aldea. Eren activistes de Trens Dignes i també diversos diputats i altres representants d'institucions territorials i locals que els han acompanyat.

Exigint «normalitat»

Com ha apuntat la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, minuts abans de fer el viatge reivindicatiu, l'objectiu de l'acció no ha estat altra que reclama «normalitat» i «sentit comú». «Només reclamem poder pagar el bitllet. No reclamem ni cap nova estació ni cap tracte tarifari diferent, si no que, després de 20 anys que l'Euromed ha estat passant de llarg, ara que s'hi atura, poguéssim pujar-hi per anar a totes les estacions on aquest tren viatja», ha apuntat Castellà.

La competència per habilitar la venda de bitllets per viatjar des de l'estació central de les Terres de l'Ebre cap al País Valencià amb Euromed és sobretot de Renfe a qui es fa la petició expressa perquè ho implanti. Des de Trens Dignes també han «animat» a la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya a pressionar perquè «l'estació de l'Aldea sigui comercial a tots els efectes, de connexions i de freqüències" i que "els Països Catalans estiguin comunicats amb Euromed com pertoca».

Un viatge sense traves

Finalment, tot i pujar al tren en una estació no habilitada, el revisor no ha posat impediments als manifestants per accedir al vehicle ferroviari a l'Aldea i el viatge fins a Castelló s'ha desenvolupat sense incidències ni reclamacions. Els activistes i representants polítics han viatjat, acompanyats per dos agents de seguretat.

Cinc diputats del Parlament han participat l'acció. Sergi Saladié (CUP) ha recordat «el greuge especialment significatiu» que pateix el tram ferroviari del sud de Catalunya i nord del País Valencià, on les infraestructures són «un coll d'ampolla» degut a la via única, i on, a més a més, hi ha «prestacions de serveis absurds» com el que s'ha reivindicat aquest dimecres amb «un acte de desobediència», en agafar el tren des d'una estació on no ho permet Renfe.

Tant el diputat de la CUP com també Ferran Civit, diputat de Junts pel Sí, han defensat que la solució per aquestes situacions «depriments» i impròpies del segle XXI, passa per aconseguir «plenes competències» per part del Govern. Civit ha lamentat que ara «l'última paraula» la tingui Renfe i Adif, que no aporta «solucions globals» i només opta per aplicar «pedaços». El diputat ha lamentat que les «solucions provisionals» puguin acabar convertides en «una tradició secular» i ha posat com exemple alguns horaris i serveis ferroviaris que es mantenen des de fa cent anys. «No volem que s'acabi eternitzant», ha apuntat Civit. També des de Junts Pel Sí, el diputat Carles Prats, ha lamentat que el conveni entre la Generalitat i Renfe no hagi previst casuístiques com el fet de poder viatjar entre l'Aldea i el País Valencià. «El servei en una sola direcció no respon a les necessitat de la gent del territori», ha apuntat Prats.

Amb Trens Dignes també han viatjat amb l'Euromed el diputat de PSC, Carles Castillo, i el diputat de Ciutadans, Francisco Javier Domínguez. Castillo ha vist amb bons ulls aprofitar la situació perquè tots els grups parlamentaris impulsin una proposició conjunta per solucionar la situació, mentre que Domínguez ha lamentat que es traslladi «un problema administratiu i de falta de diàleg» als usuaris que no poden comprar un bitllet per anar d'una estació a una altra perquè són de comunitats autònomes diferents.

El revisor de l'Euromed comprovant la pujada dels passatgers de la protesta 'Volem pagar' a l'estació de l'Aldea, que va tenir lloc aquest dimecres.

Trens dignes, bitllet, Castelló, Tarragona, protesta, viatge reivindicatiu, Euromed, RenfeACN

Pla americà del representant de la plataforma Trens Dignes, Josep Casadó, mostrant el seu bitllet d'Euromed per al viatge reivindicatiu amb una pancarta amb el lema

Castelló, Renfe, protesta, Euromed, Trens dignes, bitllet, Tarragona, viatge reivindicatiuACN

Pla general de l'andana 4 de l'estació de l'Aldea, en el moment de l'arribada del tren Euromed, que esperaven activistes i representants polítics ebrencs per fer un viatge reivindicatiu a Castelló. Imatge del 7 de juny de 2017 (horitzontal)

bitllet, Euromed, Tarragona, protesta, Renfe, viatge reivindicatiu, Trens dignes, CastellóACN

tracking