Diari Més

Sanitat

S'amplia el servei d'addiccions de Projecte Home a l'Ebre per atendre un centenar de casos a l'any

En el primer any i mig han atès una cinquantena de persones i els seus familiars, principalment per problemes amb la cocaïna i l'alcohol

El projecte es desenvolupa en un espai del Centre Cívic Ferreries de Tortosa.

S'amplia el servei d'addiccions de Projecte Home a l'Ebre per atendre un centenar de casos a l'anyAjuntament de Tortosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ONG Projecte Home Catalunya amplia el servei d'addiccions a les Terres de l'Ebre després d'implantar-se fa un any i mig en un espai del centre cívic, cedit per l'Ajuntament de Tortosa. Amb la col·laboració de la Fundació Bancària 'la Caixa' i del consistori, Projecte Home dotarà de més personal i horari l'atenció a persones amb problemes d'addiccions i les seves famílies. En un any i mig han atès 50 persones i amb l'ampliació confien poder atendre fins a un centenar de casos anuals. Com és habitual, la cocaïna i l'alcohol són les substància que més problemes generen. Entre els usuaris del servei a l'Ebre, el 65% són homes i el 35% són dones, amb una mitjana d'edat de 36 anys. De fet, el perfil d'atesos és el d'una persona entre 30 i 45 anys i sense feina, i molts cops, en situació d'exclusió social. A més, també s'han atès tres casos d'adolescents. La meitat dels casos procedeixen de la ciutat de Tortosa, seguits per veïns de Deltebre, l'Aldea o Amposta.

Després d'un any i mig d'implantar el servei d'addiccions a les Terres de l'Ebre -fins llavors es feia a Tarragona- l'ONG Projecte Home ha pogut atendre un total de 50 casos, en especial, de persones que disposen de pocs recursos econòmics. Com ha explicat el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, en molts casos les persones que arriben no només tenen la problemàtica de l'addicció. «La droga els ha portat a l'exclusió social, a l'atur i molts cops a delinquir. A part també a vegades presenten una patologia dual que suma l'addicció a un problema de salut mental», ha detallat.

En el cas de les Terres de l'Ebre, la majoria de persones ateses són homes, un 65%, però sí que hi ha més dones amb problemes de drogues que a la resta de territoris de Catalunya. «És una tendència que caldrà veure si es manté i els motius», ha afegit Esculies.

Amb l'ampliació del servei es promouran també actuacions preventives en coordinació amb l'Ajuntament de Tortosa i altres del territori, però també amb CRAES i centres oberts. De fet, enguany, malgrat que l'atenció especialitzada per a joves del Projecte Home està a Montgat (Maresme), a les Terres de l'Ebre s'han atès tres casos d'adolescents amb problemes d'addicció.

El perfil de la persona atesa

En el cas de les Terres de l'Ebre, en el darrer any i mig, el perfil és el d'homes, en un 65% dels casos, d'entre 30 i 45 anys i sense feina. La mitjana d'edat és de 36 anys.

La cocaïna i l'alcohol són les substàncies que provoquen més demandes d'ajuda. Concretament, el 43% de les persones ateses té la cocaïna com a substància principal de consum, mentre que un 32% ha rebut tractament per consum problemàtic d'alcohol. El cànnabis, amb un 14%; les ludopaties, amb un 7%; i l'heroïna, amb un 4%, són les drogues i conductes addictives causants de la resta de demandes d'ajuda. D'altra banda, una de cada cinc persones ateses pateix patologia dual, és a dir, un trastorn mental paral·lel a l'addicció.

Pel que fa a la procedència dels usuaris, en el primer any i mig del servei s'ha atès una majoria, la meitat, de persones residents a la ciutat de Tortosa, seguida de Deltebre, l'Aldea, Amposta, Gandesa i Sant Carles de la Ràpita.

tracking