Diari Més

Judicial

L'Audiència de Tarragona torna a refusar un judici amb tribunal popular per al cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan

La defensa dels acusats recorre al Tribunal Suprem demanant l'aplicació de la llei orgànica del moment que es van cometre els fets

L'incendi d'Horta de Sant Joan, on van morir cinc Bombers, va calcinar centenars d'hectàrees d'espais protegits.

L'Audiència de Tarragona torna a refusar un judici amb tribunal popular per al cas de l'incendi d'Horta de Sant JoanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Tarragona ha tornat a refusar que el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan sigui jutjat amb un tribunal popular. L'audiència provincial, en una resolució del passat mes de març, a la qual ha tingut accés l'ACN, justifica que amb la reforma del Codi Penal del 2015, la instrucció i l'enjudiciament dels delictes d'incendi forestal s'encomanin a tribunals professionals, per ser casos «complexos» i requerir una instrucció «àgil». La defensa dels presumptes piròmans ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem (TS) contra aquesta resolució perquè considera que ha de prevaldre la llei vigent en el moment en què es van cometre els fets (juliol de 2009) i que prepondera el «delicte fi», el d'incendi forestal, als cinc per homicidis per imprudència i al de lesions per imprudència, pels bombers GRAF morts i ferits en el foc.

El judici per l'incendi d'Horta de Sant Joan, del qual es compliran 8 anys el proper mes de juliol, seguirà, de moment , sense data de celebració. Un nou estira i arronsa entre els magistrats de l'Audiència de Tarragona i la defensa dels dos presumptes piròmans dilatarà el procés, una vegada més. Com ja va passar fa quatre anys, els advocats dels dos acusats rebutgen el procediment sumari ordinari que suposaria la celebració del judici amb un tribunal professional a l'Audiència de Tarragona.

Va ser després que els magistrats provincials decidissin el sobreseïment de la causa contra Carles Font, Delta 0, i deixés Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz com els dos únics imputats, que el jutge de la instància provincial va acceptar la petició de Fiscalia i va acordar que la vista oral se celebraria pel procediment sumari per considerar-lo el més adequat per aquest tipus de casos.

El darrer recurs contra aquesta decisió es va presentar l'octubre de l'any passat i el tribunal provincial el va resoldre fa dos mesos, el passat 7 de març, però sense canvis: la instrucció ha tornat a rebutjar el jurat popular per enjudiciar el cas del foc d'Horta. Aquesta mateixa setmana, la defensa ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem (TS).

Els arguments de les parts

L'Audiència de Tarragona s'aferra a la reforma del Codi Penal, que deixa sense efectes la Llei Orgànica del Tribunal Jurat (LOTJ 5/1995) i que encomana a jurats professionals l'enjudiciament dels delictes d'incendi forestal ,«per la complexitat inherent d'aquest tipus de delictes i la necessitat que la investigació sigui el més àgil possible». El tribunal provincial s'empara en el criteri de complexitat per al cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan i al fet que tampoc s'ha tramitat amb les normes procedimentals d'un tribunal jurat. Tot i així, en la resolució, reconeix que els arguments de la defensa dels presumptes piròmans tenen «base legal i jurisprudencial» (ja que s'emparen en els articles 1 i 5 de la LOTJ i en l'acord de ple no jurisdiccional del TS del 20/01/2010) però no hi veuen cap dret fonamental vulnerat.

Per la seva banda, la defensa dels acusats defensa el criteri 'tempus regit actum', és a dir, l'aplicació de la llei orgànica vigent en el moment de cometre els fets. De fet, en el recurs de cassació al TS s'assenyala que la reforma del Codi Penal exclou els incendis forestals de la Llei del Tribunal Jurat però que no se'n diu res sobre l'ús de disposicions transitòries dels fets comesos en el període de vigència de la llei anterior.

Els advocats defensors dels presumptes piròmans també al·leguen davant del Suprem que no hi ha cap disposició legal que desestimi un jurat popular quan la causa «és complexa». Emparant-se en la jurisprudència del mateix TS, també insisteix que la discrepància sobre les competències d'enjudiciament s'ha de resoldre a partir del delicte d'incendi forestal (el delicte fi, el que va moure a un comportament punible els acusats, Juan Antonio Paz i Llorenç Forner), i no pels cinc delictes d'homicidi per imprudència i el delicte de lesions per imprudència, conseqüència del foc que presumptament van provocar.

Vista dels recursos d'apel·lació contra la interlocutòria del cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan dels Jutjat de Gandesa.

L'Audiència de Tarragona torna a refusar un judici amb tribunal popular per al cas de l'incendi d'Horta de Sant JoanACN

tracking