Diari Més

Medi Ambient

La colònia de flamencs del Delta de l'Ebre es recupera després de 4 anys de declivi

S’han detectat més de 2.700 parelles a les salines de la Trinitat, el tercer registre històric més alt des que aquesta espècie es va establir al delta, l’any 1992

Foto aèria de la colònia de flamenc en un dic de les salines de la Trinitat, al Parc Natural del Delta de l'Ebre.

La colònia de flamencs del Delta de l'Ebre es recupera després de 4 anys de decliviMariano Cebolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La colònia de flamencs del Delta de l'Ebre s'ha recuperat després de quatre anys de reproducció adversa, segons els tècnics de la Generalitat, que han comptat més de 2.700 parelles a les salines de la Trinitat, el tercer registre històric més alt des que aquesta espècie es va establir al delta el 1992.

Segons ha informat la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat, aquest any s'estan reproduint 2.711 parelles de flamencs a les salines de la Trinitat de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

El període reproductor va començar el mes d'abril passat, quan els exemplars adults van ocupar un dels dics de les salines.

El passat dia 5 de maig, tècnics del Parc Natural van efectuar un vol fotogràfic a gran altura per damunt de la colònia, la qual cosa els va permetre avaluar el contingent reproductor.

Segons la Generalitat, si la reproducció es desenvolupa sense problemes -derivats de l'entrada de depredadors terrestres, unes condicions meteorològiques adverses o vols a baixa altura d'aeronaus- es preveu un anellament «d'èxit» dels pollets.

El flamenc (Phoenicopterus roseus) és una espècie que es troba en el Delta de l'Ebre al llarg de tot l'any, si bé presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l'hivern.

El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit en el delta el 1993 i actualment s'ha convertit en una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre, únic lloc de Catalunya on es reprodueix i una de les seves escasses zones estables al Mediterrani occidental.

Fins al 2016, aquesta au s'ha reproduït amb èxit en 21 ocasions i el nombre de parelles ha anat oscil·lat molt interanualment, entre les 250 a les 3.139 parelles.

Actualment, a Europa s'han anellat 3.170 exemplars de flamenc, que han estat observats en un total de 14 països, si bé el 86,7% de les observacions es reparteix entre França, Espanya i Itàlia.

Això no obstant, també existeixen observacions en regions molt llunyanes com Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

tracking