Diari Més

Xeic! presenta demà a Barcelona un disc «més festiu que reivindicatiu»

'La nit és nostra' és el 6è disc del grup de Rasquera

Xeic! es troba en plena presentació del seu nou disc 'La nit és nostra'.

Xeic! presenta demà a Barcelona un disc «més festiu que reivindicatiu»www.xeic.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de Rasquera (Ribera d'Ebre) Xeic! presenta demà a la sala Sidecar de Barcelona el seu sisè disc, La nit és nostra, on s'obre a d'altres ritmes més enllà de l'habitual ska en temàtiques «més festives que reivindicatives», segons el seu baixista, Albert Ballester.

El nou treball conté quinze cançons com Tanca els ulls, La nit és nostra, Mil cançons, A la merda, Fronteres, Caminarem, Iaio o Tu ets el meu vici, editades pel nou segell gironí U98Music, gravades als estudis La Casa Murada de Banyeres del Penedès amb Jesús Rovira al capdavant i produïdes per B.V.A. Triku.

Amb els seus dos anteriors discos, Batecs i Som, es van fer un nom entre els grups reivindicatius del procés independentista català, encara que en aquesta ocasió han optat per no repetir la fórmula i publicar «un disc optimista, més variat, amb altres pals, amb més colors, més nostàlgic, festiu, que tracta de l'amor, però amb el qual tothom es pot reflectir», indica Aitor Cugat, cantant del grup.

«Sense perdre el punt reivindicatiu, afegim altres parts i potenciem la nostra faceta festiva», postil·la el baixista i principal compositor, Albert Ballester.

Així titulat perquè «la nit és el moment del dia on tothom és lliure, sense obligacions, i pot pensar, quedar o posar-se al dia», segons Aitor Cugar, Albert Ballester rebla que, a més, «la nit és el nostre medi natural», i això malgrat que quatre dels vuit membres de Xeic! tenen fills petits, amb el que això comporta. «Encara podem sortir de nit», riuen tots dos.

Repeteixen productor perquè BVA Triku «ens coneix i ens facilita les coses», admet Ballester, i es van plantejar gravar a Euskadi, però al final van optar per tornar a La Casa Murada per les dates: «vam gravar al Nadal, que és quan podem tots per les nostres feines», indica el baixista de Xeic!.

I van comptar amb les col·laboracions de Carla Gordo (9Son), Ivan Gosp (Aspencat), Mark-e-Riera (Dr. Prats), Pello Armendáriz (Skakeitan) o de Guillem Solé (Búhos) perquè encaixaven en les cançons en les quals participen, per amistat, després de coincidir en molts escenaris, i «per evitar la monotonia d'escoltar una única veu», afirma Cugat.

Un disc «amb més teclats i menys guitarres» i amb «pinzellades» de lluita, amb lletres sobre «records de pobles, de la terra, de l'èxode a la ciutat», comenten tots dos, que han viscut el procés en les seves pròpies carns, perquè Albert viu a Reus i Aitor a Tarragona.

I això que els textos són «cada vegada menys locals», menys agrícoles que al principi, i se centren en «temes més amplis, globals i que afectin més gent», argüeix Ballester, mentre Cugat recorda que transcriuen el que els passa, bàsicament, malgrat la qual cosa critiquen també la corrupció política o la situació dels refugiats, «en auge».

«Som estava més centrat a Catalunya, però A la merdai Fronteres tracten temes d'actualitat i vigents en el futur», apunta Ballester, que justifica que parlin menys del procés independentista perquè ja ho han tractat abundantment i per «parlar d'altres coses de les quals no havíem parlat».

Amb molts concerts previstos, Xeic! interpretaran en directe «el 75%» del nou disc, amb «una important incorporació de l'electrònica», més les cançons més emblemàtiques dels anteriors àlbums, segons Albert Ballester.

Així, després del bolo de demà al Sidecar, Xeic! actuaran el 13 de maig a Benissanet, el 26 de maig a Valls, el 23 de juny a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), el 30 de juny a Premià de Dalt (Maresme), el 21 de juliol a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) o el 29 de juliol als Pallaresos (Tarragonès), a més de tenir confirmada la seva participació en l'Acampada Jove de Montblanc (Conca de Barberà), en el Bioritme Festival de Vilanova de Sau (Osona) o en la Festa de la Cervesa d'Alforja.

tracking