Diari Més

Medi Ambient

Flix organitza una plataforma per exigir una descontaminació del pantà «amb garanties»

Flixnet s'ha presentat públicament aquest dissabte i ja compta amb 500 signatures de suport

Zona del pantà de Flix on es duen a terme les tasques de descontaminació.

Flix organitza una plataforma per exigir una descontaminació del pantà «amb garanties»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Flix s'han organitzat sota la plataforma Flixnet amb l'objectiu que els treballs d'extracció dels llots tòxics del fons del pantà es facin «amb la màxima garantia per la salut de les persones». La plataforma s'ha presentat aquest dissabte públicament i ja va engegar una recollida de firmes entre la població, a la qual de moment ja s'hi han adherit 500 veïns. El portaveu de la plataforma, Òscar Gonzàlez, ha explicat que s'han organitzat després de veure com s'ha gestionat l'extracció, que un cop donada per finalitzada es va revelar que quedaven encara 150.000 tones de llots tòxics pendents per extreure. «Ha estat un pla ple de càlculs que s'han fet malament, maquinària que no s'ha utilitzat bé i amb desfalc econòmic. Veient què ha passat, volem que això no es repeteixi», ha apuntat.

«Estem davant de la concentració de residus més tòxica cap a les persones, amb uns productes molt volàtils que evidencien que el procediment d'extracció s'hauria de fer d'una forma molt diferent de la que s'ha fet fins ara», ha explicat González a l'ACN. Per tot plegat, la plataforma reclama estudis independents i un pla de descontaminació que concreti terminis i la correcta finalització dels treballs, però també demanen que siguin les administracions pertinents qui vetllin pel correcte desenvolupament, o que es realitzin estudis epidemiològics que determinin l'afectació dels treballadors i altres habitants.

A més, demanen que en la represa dels treballs es garanteixi la qualitat de l'aire mitjançant la instal·lació d'una estació de control d'emissions atmosfèriques, que com a plataforma puguin estar presents en les comissions encarregades de supervisar el procés i que s'impulsin millores en les inversions al territori que possibilitin alternatives econòmiques més enllà de les actuals, que els obliguen, diuen, a «acceptar la contrapartida del cost ambiental i la salut» per ocupació. Finalment, exigeixen a Ercros que assumeixi responsabilitats i deixi els terrenys «tal com els va trobar» perquè el poble «pugui tenir futur».

El portaveu de la plataforma considera que l'Ajuntament ha de centrar-se en la via «administrativa» i deixar per Flixnet la via de mobilització i el suport i consciència social. «Això vol dir que haurem de començar a informar a la gent, però no només als de Flix, també dels pobles del voltant, la comarca i al país». En aquest sentit, Gonzàlez ha apuntat que «això no és un problema només local», sinó un problema «ecològic d'àmbit català pel que fa a la contaminació de l'aigua, i atmosfèrica pels pobles del voltant».

Gonzàlez ha considerat que «feia falta» la creació d'una plataforma arran de «la indignació pel cas Acuamed» i que cal «estar molt damunt de cara la segona extracció davant del greu problema i dubtes generats». A més del suport dels veïns, que a poc a poc s'hi van sumant, Flixnet també compta amb el recolzament de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), així com altres plataformes mediambientals.

tracking