Diari Més

El Perelló vol millorar la promoció de la mel al Firabril

La Fira de la Mel i l'Oli torna aquest cap de setmana amb menys expositors per la coincidència amb altres fires al territori

Imatge d'arxiu de productors de mel al Firabril.

El Perelló vol millorar la promoció de la mel al FirabrilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'edició d'aquest any de la mostra de la Mel i l'Oli del Perelló (Baix Ebre), la Firabril, pot suposar un punt i a part en la composició d'una de les fires multisectorials més importants del territori. L'Ajuntament vol impulsar un gir de cara l'any que ve perquè hi augmenti la presència dels apicultors locals, grans i petits, i vol intercedir per trobar la fórmula amb què unir-los a tots, sota el paraigües de la Cooperativa Apícola Tarragonina (amb seu al Perellójm). L'alcalde, Ferran Cid, ha animat a convertir la Firabril en el gran aparador de la mel del primer poble productor de Catalunya, aparcant en certa mesura l'actual vessant més comercial. La Fira de la Mel i l'Oli del Perelló se celebra aquest dissabte i diumenge amb la presència d'uns 150 expositors. La coincidència de set mostres, la majoria a la comarca del Baix Ebre, aquest cap de setmana no ha afavorit la participació dels firaries.

L'alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha fet una crida a la Cooperativa Apícola Tarragonina perquè lideri un nou enfoc per a la promoció de la mel, el producte estrella del municipi, durant la Firabril i en altres esdeveniments que es duen a terme durant l'any. El paper d'aquesta societat acaba en l'assessorament tècnic i sanitari dels apicultors i en oferir les eines per ajudar-los a la producció i comercialització dels seus productes. Ara bé, la petició del consistori se centra en trobar, sota el paraigües d'aquest organisme cooperatiu, la unitat que falta actualment per fer publicitat, «sense marques», de la mel del Perelló.

Al principal poble apícola de Catalunya hi ha una vintena de productors. Molts són productors petits i no participen a la fira pel seu sistema de comercialització (la majoria, venda a l'engròs). De fet, a la Firabril hi ha tres dels grans productors presents, i poc més.

Per aquest motiu, la proposta de l'Ajuntament per convertir el certamen en un gran aparador de la mel, més enllà de la vessant comercial, pren força de cara la propera edició de la mostra. «Ho intentarem però costa molt. Cada apicultor té les seves coses i hauria d'haver-hi més unió», ha apuntat Cid. Una primera idea que l'Ajuntament del Perelló podria posar sobre la taula després de l'edició actual de Firabril és la venda de mel conjunta a la mostra sota la marca de la Cooperativa Apícola Tarragonina. «Hem de parlar-nos, reunir-nos i trobar consens per mirar d'aconseguir-ho», ha defensat l'alcalde.

Una cita amb la millor mel del país

Mentre s'obre aquest debat organitzatiu i de promoció, el Perelló celebra la Firabril aquest dissabte i diumenge amb els tradicionals concursos, tallers i exposicions de sempre. No hi faltarà el concurs d'apicultors, el més antic de tot l'estat espanyol, que arriba a la 32ena edició i en el qual participen criadors d'abelles d'arreu. També s'han programat tallers artesanals i els concursos que premien a algun dels assistents de la mostra amb el seu pes en mel o el consum familiar d'oli d'un any.

tracking