Diari Més

Indemnitzaran amb 1.260 euros per hectàrea els pagesos de l'hemidelta dret que facin guaret contra el caragol maçana

El Departament d'Agricultura organitza xerrades informatives amb els arrossaires del delta de l'Ebre per detallar les mesures previstes aquesta campanya

El caragol maçana.

Indemnitzaran amb 1.260 euros per hectàrea els pagesos de l'hemidelta dret que facin guaret contra el caragol maçanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Agricultura indemnitzarà amb 1.260 euros per hectàrea els agricultors de l'hemidelta dret que facin guaret a les seves parcel·les per lluitar en contra del caragol maçana. El guaret, que consisteix a deixar sense cultiu ni làmina d'aigua la terra durant un temps perllongat amb l'objectiu que el caragol maçana no trobi les condicions òptimes per reproduir-se ni expandir-se, és una pràctica selectiva que s'havia posat en marxa durant els últims anys al Delta. Enguany es compensa amb 120 euros més per hectàrea que durant el període anterior. Una mesura, segons Agricultura, que serà reforçada amb dos tractaments amb saponines. Les actuacions formen part del Pla de lluita i eradicació del caragol maçana aprovat el passat 24 de febrer per la Comissió tècnica i que el Departament difondrà entre els arrossaires del Delta amb dues reunions la setmana vinent.

Les trobades, en les quals participarà el director dels serveis territorials d'Agricultura, Ferran Grau, tindran lloc dilluns dos quarts de vuit de la tarda al local d'Arrossaires del Delta, a Deltebre, i dimarts, a la mateixa hora, a la Comunitat de Regants de la Dreta a Amposta. La voluntat és explicar «de primera mà» als pagesos afectats les actuacions previstes aquesta campanya. A l'hemidelta esquerra s'incidirà especialment en l'ampliació dels punts de neteja de maquinària i les mesures de maneig del caragol als camps –com eixut hivernal, crema de la palla, aplicació de saponines i sembra en sec-. A la dreta, el focus se centrarà en les actuacions d'«eradicació total» de l'invasor de camps i xarxes de drenatge. Els tècnics també donaran compte de les accions de recerca per aconseguir nous productes fitosanitaris i tècniques de cultiu per millorar el control de la plaga.

Enguany, el quadre de mesures aprovat per la Comissió tècnica inclou el control total de la higiene de la maquinària agrícola i de tots els moviments dels planters d'arròs. També s'abordarà en aquestes trobades l'ús de saponines, mesures alternatives com la salinització, la pertinença o no de captar aigua directament del riu, com actuar en cas de trobar exemplars, l'obligatorietat dels guarets i les indemnitzacions a l'hemidelta dret, els avantatges de la sembra en sec o els perills que pot suposar l'ús de productes fitosanitaris no autoritzats.

tracking