Diari Més

Successos

Desarticulada una organització dedicada al comerç il·legal d'angules, a través d'una empresa de Deltebre

L'operació policial, coordinada per Europol i Eurojust, ha acabat amb actuacions a diverses localitats de l'estat espanyol i Grècia on s'han detingut disset persones

Es calcula en més de 7 tones la quantitat d'angules que podrien haver estat exportades il·legalment a Xina

Desarticulada una organització dedicada al comerç il·legal d'angules, a través d'una empresa de DeltebreGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, en una operació coordinada per Europol i Eurojust i en la que han participat Portugal, Itàlia, Grècia i Regne Unit, ha detingut vuit persones a les províncies de Tarragona, Sevilla i València, que se sumen als nou detinguts a Grècia, com a membres d'una organització internacional dedicada al comerç il·legal d'angules. Als detinguts se'ls imputen presumptes delictes de contraban, falsedat documental, contra la fauna, i blanqueig de capitals, sota estructura d'organització criminal. La instrucció judicial ha anat a càrrec del Jutjat número 3 de Tortosa i al direcció va anar a càrrec de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, participant activament l'Autoritat CITES d'Espanya. Es calcula en més de 7 tones la quantitat d'angules que podrien haver estat exportades il·legalment a Xina cada temporada i durant les qual l'organització haguia obtingut uns beneficis de 7 MEUR anuals.

Entre els detinguts a l'estat espanyol, es troben dos ciutadans xinesos vinculats amb el sistema de pagament conegut com 'Hawala', 'Chop', o 'Fei-Ch'ien', pel qual l'organització hauria rebut de Hong Kong part dels diners en metàl·lic procedent de la venda d'angules i directament des de ciutadans de nacionalitat xinesa residents i amb negocis a l'Estat. D'aquesta manera, s'aconseguien evitar la transferència internacional de diners amb el que es reduïen les comissions i eludien el control de les autoritats fiscals i financeres.

En l'operació, s'han comissat prop de dos tones d'animals vius i s'han practicat a l'Estat nou registres a domicilis i instal·lacions empresarials on es van intervenir mitjans informàtics, documentació de l'activitat il·lícita realitzada, vehicles de gamma alta, més de 300.000 euros en metàl·lic i en petits lingots d'or. A aquesta quantitat, se li ha d'afegir els prop de 240.000 euros que van ser intervinguts en un control quan la xarxa venia de reunir-se amb els ciutadans xinesos detinguts, encarregats del lliurament dels diners en metàl·lic.

Dels vuit detinguts a l'estat espanyol, tres són de Deltebre (Baix Ebre) i vinculats a l'empresa Mariscos Roset, segons han confirmat fonts de la investigació.

L'operació, anomenada ABAIA, es va iniciar el passat mes de juny, quan efectius del UCOMA del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, van tenir coneixement que una empresa de Deltebre dedicada al sector de les angules podria estar exportant-les de forma il·legal. L'empresa, Mariscos Roset, ja havia estat investigada l'any 2012, en l'operació anomenada 'Suculenta', pel mateix motiu.

Un cop fetes les primeres gestions, els agents van poder comprovar que l'empresa de Deltebre podria seguir exportant angules -alevins de l'espècia Anguilla anguilla- utilitzant altres països de la Unió Europea per evitar ser detectats. Amb la informació obtinguda per la Guàrdia Civil, el passat mes de juliol es va mantenir una reunió a la seu de l'Europol a La Haya, on es van definir els comesos de cadascú dels països afectats.

Circuit de viatge

La Guàrdia Civil pot constatar que l'empresa de Deltebre adquiria les angules pescades legal i il·legalment en territori espanyol, a les que es sumaven les comprades a ciutadans francesos, portuguesos i italians, sense saber valorar la possible il·legalitat de la procedència de les angules.

Per adquirir les angules de forma il·legal es servien de pescadors furtius a la zona d'Andalusia -on la pesca d'aquesta espècie està totalment prohibida-, València –on està permesa la pesca a professionals amb declaració de captures-, o a la zona del delta de l'Ebre –on s'autoritza la pesca però amb obligació de declaració d'angules pescades.

Un cop tenien una quantitat determinada -entre 800 i 1.000 quilos-, era trasllada fins a Grècia en un camió especialment condicionat per al transport de peixos vius i, des d'allí, amagant la realitat del seu contingut, s'enviava a Hong Kong, per ser posteriorment comercialitzada a Xina.

Per fer aquests viatges ho feien en diferents etapes. Primer sortia un camió des de les instal·lacions de l'empresa de Deltebre fins al port de Barcelona on embarcava en un ferry fins a Itàlia. Després de creuar per carretera el país, tornava a embarcar en un altre ferry per arribar a les costes gregues i, posteriorment, les depositaven en vivers ubicats a una zona pròxima a l'aeroport d'Atenes.

Després d'esperar uns dies per reduir l'estrès de les angules, l'organització preparava l'enviament per via aèria a Hong Kong. O bé falsejaven l'espècia d'angula que exportaven o bé amagaven la vertadera naturalesa de la mercaderia.

Els investigadors han volgut destacar que l'empresa de Deltebre, com manté una activitat totalment reconeguda dins del mercat legal de les angules, podia dissimular els moviments irregulars sobre l'origen de les mateixes i això ha dificultat la tasca policial.

La Guàrdia Civil va establir un dispositiu d'identificació dels responsables, línies de moviments dels animals, fórmules per evitar els controls oficials, i es va coordinar la investigació amb la resta de països, especialment amb Grècia, ja que era on es consumava el delicte de contraban que tancava el circuit delictiu.

Entramat d'empreses pantalla

Arran de la investigació, es va poder determinar que l'empresa de Deltebre havia orquestrat una fórmula per intentar eludir les seves responsabilitats penals. Associats a conegut empresaris grecs, havien establert un entramat d'empreses pantalla que utilitzaven per enviar les partides sense aixecar sospites.

Igualment, els agents van constatar que els beneficis obtinguts per cadascun dels graons de l'organització incrementaven de manera notable segons la posició de cada membre: entre 180 i 1.500 euros el quilo, segons el nivell.

Amb tot, el gran benefici de l'activitat se l'emporta la part de l'organització ubicada a Xina, on s'estima que es podrien obtenir uns beneficis nets que superen els 7.000 euros per quilo.

Situació de l'espècia 'Anguilla anguilla'

L'espècia 'Anguilla anguilla' o Anguila europea, es troba inclosa a l'annex II del conveni CITES, fet que implica que, sota determinats requisits pot ser comercialitzada amb els corresponents permisos. Amb tot, com la UE va considerar que la seva inclusió a aquest annex no quedava suficientment protegida, va establir un 'Cupo Zero' per a comerç internacional, si bé no prohibeix el comerç interior en territori europeu.

En qualsevol cas, les vendes a l'interior d'Europa són de mínima entitat i sembla que no arribarien a afectar la supervivència de l'espècie. En canvi, el destí final fora de les fronteres europees pot arribar a suposar la desaparició d'aquesta espècie.

L'operació ha comptat amb el suport i direcció de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, qui va presentar diligència al Jutjat d'instrucció número 3 de Tortosa.

Es calcula en més de 7 tones la quantitat d'angules que podrien haver estat exportades il·legalment a Xina

Desarticulada una organització dedicada al comerç il·legal d'angules, a través d'una empresa de DeltebreGuàrdia Civil

tracking