Diari Més

Política

L'Ametlla de Mar recupera 1,22 MEUR no reclamats per la investigada La Cala Gestió

El consistori haurà d'assumir els 561.000 euros pendents del lloguer de la residència d'avis que la societat no va pagar a Hisenda

Imatge d'arxiu dels escorcolls al consistori de l'Ametlla el passat mes de juliol en l'operació contra la consultora Efial.

L'Ametlla de Mar recupera 1,22 MEUR no reclamats per la investigada La Cala GestióDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre, podrà recuperar 1.215.000 d'euros en concepte de devolucions de l'IVA que la societat municipal La Cala Gestió, investigada judicialment en el cas Efial, no va reclamar per factures pagades entre els anys 2012 i 2015. L'Agència Tributària ha comunicat a l'actual govern municipal que accepta la reclamació efectuada fa un any pel retorn de l'impost i que afecta centenars de factures, a excepció de les abonades a la consultora Efial, encarregada de la gestió de la societat i investigada també en el cas, davant l'existència de possibles irregularitats. A la pràctica, però, el consistori, que acumula un deute de 46 milions d'euros heretat de governs anteriors, només podrà recuperar poc més de la meitat del que se li ha reconegut. I és que la reclamació ha fet emergir també 561.000 euros en IRPF pendent de les factures de lloguer de la residència d'avis que La Cala Gestió no va pagar a Hisenda i que ha d'assumir ara l'Ajuntament.

El nou equip de govern de l'Ametlla de Mar –ERC i Compromís per la Cala-PSC- havia reclamat a l'Agència Tributària, a finals del passat 2015, el retorn de l'IVA de centenars de factures abonades per la Cala Gestió des de l'agost de 2012 i fins aquell moment. «Anàvem a perdre una quantitat molt importat de diners si no ho fèiem», ha subratllat el tinent d'alcalde d'Obres i Serveis i Hisenda, Antoni Espuny. Fa just unes setmanes, l'administració estatal va comunicar al consistori el retorn de la major part de la quantitat reclamada: 1,22 –incloent uns 24.000 euros d'interessos- dels 1,35 milions d'euros inicialment sol·licitats que el govern de l'investigat exalcalde Andreu Martí havia deixat perdre. La societat municipal, creada amb l'objectiu de gestionar projectes i obres amb un tracte fiscal més favorable per part d'Hisenda, mai va reclamar -al llarg de tres exercicis i mig- el retorn de l'IVA de les factures que abonava, tal i com hi tenia dret. Tampoc va aplicar la possibilitat de compensar anualment l'import de l'impost a partir de vendes.

El gran interrogant que pesa sobre aquest afer, doncs, és per què el govern municipal de CiU no va demanar a l'Agència Tributària la devolució i va deixar perdre una quantitat de diners tan important. «No podem saber què passava pel cap dels que portaven La Cala Gestió, el responsable d'Efial –Antoni Martos-. Però hem constatat que les úniques factures de les quals no hem pogut aconseguir el retorn de l'IVA són les que afecten, precisament, a Efial, perquè Hisenda no les veu del tot clares», ha precisat Espuny. Són 126.000 euros d'IVA que el consistori finalment no ingressarà. «La gent pot pensar que no demanaven el retorn perquè sabien que hi hauria una inspecció i aquestes factures potser no estaven del tot clares per aconseguir el retorn de l'IVA, produint una investigació sobre la seva legalitat. Això no ho sabem: però es pot deduir fàcilment perquè són les úniques que no ens han pagat», ha abundat el tinent d'alcalde d'Hisenda. A la quantitat per les factures d'Efial que l'Ajuntament no recuperarà, s'han d'afegir uns 9.000 euros de l'impost per factures de festes majors que l'anterior govern municipal va pagar a través de La Cala Gestió.

Satisfacció a mitges

Però la satisfacció del govern municipal calero per la recuperació d'aquests 1,22 milions d'euros es quedarà, literalment, a mitges. La reclamació de l'IVA de les factures de La Cala Gestió ha tingut, de retruc, un efecte inesperat: l'Agència Tributària ha reclamat a l'Ajuntament el pagament de 561.000 euros en concepte d'IRPF pendent de les factures de lloguer de la residència d'avis que entre 2013 i 2016 La Cala Gestió va abonar a l'empresa Acsa-Sorigué, la constructora de l'obra. El govern municipal de CiU havia previst finançar l'equipament –tancat des que van acabar les obres fa quatre anys- amb el pagament d'un lloguer anual de gairebé 70.000 euros mensuals al llarg d'una dècada –uns 8 milions en total- per part de la societat municipal. Un període que l'actual govern municipal ha renegociat i ampliat a 20 anys recentment, assumint un increment de 2,9 milions d'euros del cost de l'obra, per facilitar el compliment dels terminis de pagament. Si bé la factura de la constructora incloïa l'IVA que ara podrà ser recuperat, també plasmava l'IRPF que havia d'assumir La Cala Gestió i que, finalment, no va tributar. De moment, el govern municipal ha pogut liquidar ja amb l'Agència Tributària 307.000 euros corresponents a les factures de 2013 i 2014. Queda pendent el pagament d'un deute amb el fisc de 164.000 euros per l'impost del període restant, a més de 90.000 euros en recàrrecs i interessos.

Així doncs, i un cop regularitzades les obligacions amb la Hisenda estatal, les arques de La Cala Gestió hauran recuperat finalment 654.000 euros. Una xifra que, segons Espuny, ha de permetre a la societat municipal –que no disposa de recursos propis ni capacitat per generar-ne- fer front per ella mateixa a les quotes de lloguer de la residència d'avis d'aquest 2017 i part del 2018. Això, addicionalment, possibilitarà alliberar i «convertir en inversió per al poble» els recursos que actualment l'Ajuntament presta a la societat municipal per complir aquestes obligacions amb Acsa-Sorigué. Habilitar carrers per a vianants i altres millores de la via pública, tant al mateix nucli urbà com a la urbanització de Tres Cales, o actuacions en equipaments esportius són alguns dels projectes que aquest 2017 podrien acabar disposant de pressupost, ha avançat el regidor.

tracking