Diari Més

Judicial

Demanen dos anys de presó pels agressors de les animalistes a Mas de Barberans

L'acusació particular exercida per les activistes eleva la petició a tres anys i quatre mesos de presó per a cadascun dels tres acusats

Imatge capturada del vídeo de l'agressió que pateixen dues activistes d'AnimaNaturalis durant un acte taurí a Mas de Barberans. Imatge del 29 d'abril de 2016

bous, Mas de Barberans, activistes, plaça, públic, agressió, AnimaNaturalisACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal demana penes de dos anys de presó per als tres acusats d'agredir les activistes d'AnimaNaturalis que gravaven els actes taurins a la plaça de bous del Mas de Barberans (Montsià). El titular del jutjat número 1 d'Amposta ha ordenat l'obertura de judici oral contra José Gabriel Navarro, Janina Chale i Albert Navarro pels delictes de coaccions, lesions i danys contra dues activistes antitaurines el 29 d'abril del passat 2016. El ministeri públic, que també demana multes que sumen més de 18.000 euros i el pagament de la reparació de les càmeres danyades, considera que sobre les acusacions s'ha d'aplicar l'agreujant de discriminació per la ideologia de les víctimes. Precisament, l'acusació particular que exerceixen les dues agredides, Aïda Gascón i Yasmina Moreno, eleva fins a tres anys i quatre mesos de presó per a cadascun la petició de penes.

Les dues activistes d'AnimaNaturalis, que havien acudit a la plaça de bous del Mas de Barberans a gravar i documentar els actes taurins per vigilar el compliment de la llei que regula aquests espectacles, van acabar sent colpejades violentament i agredides per un grup d'aficionats d'una mateixa família Sant Carles de la Ràpita. També se'ls va sostreure i trencar de forma violenta les càmeres que duien. Tot plegat va quedar enregistrat per una gravació que altres activistes de l'entitat efectuaven des d'un altre punt de la plaça i que, finalment, s'ha convertit en una de les principals proves de càrrec. La difusió d'aquestes imatges van causar un gran rebombori mediàtic arreu de Catalunya i van reobrir novament el debat sobre la pervivència legal dels correbous així com la violència que empren alguns dels seus participants contra els animalistes. Ara, el cas arribarà finalment a judici.

En el seu escrit d'acusació, Fiscalia atribueix a José Gabriel Navarro la coautoria d'un delicte de coaccions, un delicte lleu de lesions i un delicte lleu de danys. A Janina Chale, coautora d'un delicte de coaccions, un delicte lleu de lesions i cooperadora necessària en un delicte de danys. A Albert Navarro, també com a coautor d'un delicte de coaccions, dos delictes de lesions lleus i un delicte de danys. Per tots ells, demana la mateixa pena de presó: 2 anys de presó i inhabilitació per les coaccions. Difereix la petició de multa en el cas dels danys, 24 mesos a raó de dotze euros diaris per a Chale i Albert Navarro, dos mesos per a José Gabriel Navarro. Pel que fa a la responsabilitat civil, demana que tots tres es facin càrrec d'indemnitzar les activistes pels danys a les càmeres, unes ulleres trencades i les lesions patides: uns 1.450 euros en total. Els Mossos van detenir una quarta persona en relació amb l'agressió que finalment no ha estat acusada.

El ministeri públic remarca, a més, l'existència de la circumstància agreujant de la responsabilitat penal por motius discriminatoris. Considera que els acusats van agredir les activistes per la «forta animadversió que senten cap a l'associació animalista a la qual pertanyen», una entitat que lluita per eradicar la celebració de correbous a les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, Fiscalia recorda que Gascón és una persona coneguda al territori pel seu posicionament contrari als correbous, fet que va ajudar als seus agressors a identificar-la. Precisament, una de les acusades, Janina Chale, s'hauria referit a ella al seu perfil de Facebook en dies previs a l'agressió.Per la seva banda, l'acusació particular exercida per les agredides eleva les penes contra els tres acusats fins els tres anys i quatre mesos de presó per a cadascun, així com multa de deu mesos a 60 euros el dia per les coaccions.

L'acusació va essencialment referida als mateixos delictes, però sense la qualificació de lleus. Remarca que les coaccions van tenir lloc per impedir l'exercici del dret fonamental a la llibertat i a la informació, a més d'incloure diverses circumstàncies agreujants: que l'agressió es va produir amb traïció per evitar que les activistes es poguessin defensar; abús de superioritat; així com el pes que la seva ideologia en defensa dels drets dels animals hauria tingut. En el cas de les lesions, la multa sol·licitades és de dos mesos i mig a 60 euros diaris així com 21 mesos de multa a 60 euros diaris pels danys. També demanen, en l'àmbit de la responsabilitat civil, 6.700 euros per la curació de les lesions –set dies- i danys morals ocasionats per les lesions així com 1.019 euros per reparar els danys causats.

tracking