Diari Més

Medi Ambient

La Generalitat obrirà un expedient informatiu pels 5 nous punts contaminats a Flix

La Comissió d'Experts es reuneix per primer cop amb l'objectiu de supervisar la descontaminació dels terrenys industrials i el pantà

La primera reunió al saló de plens de Flix de la Comissió de Seguiment d'experts de la contaminació al municipi.

informe, Flix, Generalitat, expedient, seguiment, contaminació, comissió, investigació, ErcrosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat obrirà un expedient informatiu un cop rebut l'informe que ha fet l'Ajuntament de Flix, a la Ribera d'Ebre, on s'identifiquen cinc nous espais on hi ha indicis de contaminació derivada de l'activitat de la fàbrica química. La investigació ha de resoldre quin tipus de residus hi ha, quan es van abocar i de qui és la responsabilitat. Aquesta la farà l'Agència de Residus de Catalunya i és una de les primeres accions que es deriven de la Comissió de Seguiment, formada per 14 experts i 16 tècnics de l'administració, que s'ha posat en marxa aquest dijous. Aquest organisme també ha de supervisar la neteja de la contaminació als terrenys industrials i al pantà. Les investigacions de la Generalitat resoldran si la responsabilitat de la contaminació històrica de l'activitat química a Flix recau en Ercros, l'actual propietària de la planta.

La Comissió de Seguiment del problema de la contaminació de Flix ha estat presidida per Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Marc Mur, alcalde de Flix. Subirà ha avançat que un cop rebut oficialment l'informe del consistori sobre els espais del terme municipal on hi ha indicis de contaminació derivada de l'activitat química, s'obrirà un expedient informatiu per resoldre on hi ha abocaments de residus i de quin tipus són. «Un cop fets els anàlisis i determinat què s'hi ha trobat, es procedirà a determinar l'origen. Si es pot demostrar que són procedents de l'activitat industrial que s'ha fet aquests anys a Flix, s'exigirà a Ercros que procedeixi a la descontaminació d'aquests espais», ha descrit Subirà. Pel que fa als terrenys industrials, que l'Ajuntament de Flix reclama que es netegin al 100%, la secretària de Medi Ambient de la Generalitat ha apuntat que li correspon a Ercros fer els anàlisis i la neteja sota el control de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Els experts analitzaran tota la informació que vagin tenint sobre la taula. Subirà ha assegurat que s'ha sol·licitat la participació de representants d'Ercros a la propera reunió de la comissió. «L'empresa s'ha mostrat sempre oberta a participar i a comparèixer per explicar els treballs que duen a terme», ha dit. «A partir d'aquí hem d'assegurar la tranquil·litat, amb tota la transparència i la informació, que els treballs s'estan fent correctament, que s'analitzen tots els punts d'abocament possible i que la empresa assumeix la responsabilitat que li toca assumir en la descontaminació», ha reclamat la secretària de Medi Ambient. Mur ha qualificat «d'útil» una comissió en la qual el consistori hi ha posat «moltes esperances» per aconseguir l'objectiu final: que els sòls contaminats d'Ercros, que tanca a finals d'any, quedin en perfecte estat per un ús industrial 24 hores seguides en el futur. «Cal millorar les actuacions que s'estan fent per remeiar la contaminació dels terrenys», ha insistit Mur.

L'alcalde també ha destacat el consens dels experts sobre el fet que «es poden fer més coses» de les actuacions que s'estan fent perquè el resultat sigui «òptim». L'alcalde ha reiterat que en la segona reunió de la Comissió d'Experts, a més de la compareixença d'Ercros, es confia que s'hi sumin representants del govern espanyol després que s'hagi fet una petició formal a l'executiu central. La comissió ha de controlar també el procés de descontaminació pendent a la zona confinada del pantà i l'aigua del riu, sobretot ara que Acuamed ha confirmat el grau de descontaminació pendent al fons de l'embassament, 79.300 metres cúbics de fangs, i que la neteja, inclosa la depuració de l'aigua, ha d'estar llesta abans de dos anys.

Comissions de treball i reunions trimestrals

En la constitució de la comissió s'ha determinat que es reunirà cada tres mesos, i es crearan tres comissions de treball específiques pel seguiment dels diversos temes. En concret, hi haurà una comissió de treball específica per tractar els sòls i subsòls del recinte de la fàbrica, una altra sobre els treballs de l'embassament i el riu, en coordinació amb la comissió especial impulsada conjuntament amb el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, i una comissió de dinamització de l'activitat industrial a Flix, per analitzar les possibilitats de generació de nova activitat econòmica.

tracking