Diari Més

Mobilitat

Trens Dignes reclama el servei d'Euromed entre l'Ebre i Tarragona previst per al 10 de gener

La plataforma denuncia que els usuaris han patit 37 dies sencers de retards en mig any

Un tren Euromed, que cobreix el trajecte entre Barcelona i Valencia

Els vuit trens Euromed faran parada a l'Aldea a partir del 12 de novembreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Trens Dignes ha tornat a reclamar la posada en marxa del servei Euromed bonificat entre l'estació central de les Terres de l'Ebre de l'Aldea i Tarragona. La data del 10 de gener, anunciada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, no s'ha complert. La plataforma fa aquesta reclamació pública perquè el Departament no ha esclarit quan es podran comprar els bitllets per viatjar amb Euromed, a preu de Regional, fins a Tarragona. Trens Dignes també ha fet balanç dels retards crònics que pateix l'R16. Les dades de la plataforma dupliquen els minuts oficials de demora dels trens d'aquesta línia que uneix Tortosa amb Barcelona. En concret, els últims 6 mesos, els usuaris van patir 53.602 minuts de retards, 37 dies sencers. La plataforma suma als 28.021 minuts de les estadístiques oficials, els 177 minuts diaris de demora que s'han oficialitzat als nous horaris.

La plataforma Trens Dignes ha explicat que segueixen esperant la resposta del Departament de Territori i Sostenibilitat per conèixer quines són les previsions per posar, a disposició dels usuaris, els promesos bitllets bonificats, a preu de Regional, per anar amb Euromed des de l'estació de l'Aldea-Tortosa-Amposta fins a Tarragona. Com també passa amb Castelló i València, el tren d'alta velocitat s'atura a l'Ebre però no està a disposició dels usuaris comprar el tiquet per pujar o baixar a l'estació ebrenca.

«L'única opció, que no és la bona, tant si vols anar a Tarragona com a Castelló i València, és comprar un bitllet més enllà, pagar més i baixar abans perquè el tren si que para però no et deixen comprar bitllet i no tindries el seient reservat», ha insistit la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà. La plataforma veu «injust» que les negociacions amb Renfe i Foment per tenir bitllets, a preu d'Euromed, per viatjar entre les Terres de l'Ebre i al País Valencià, el Govern les deixi en mans de la «lluita» de l'entitat social.

Com els preus rebaixats de l'Euromed entre l'Ebre i Barcelona són una situació circumstancial mentre no es resolen els problemes de l'R16, la plataforma insisteix que cal garantir «un servei integral» de l'Euromed a les Terres de l'Ebre. «No hi ha cap estació al món on s'aturi el tren però no hi puguis pujar per anar a la següent estació, on el tren sí que té aturada. És com un tren fantasma», ha lamentat Castellà. Per altra banda, des de Trens Dignes han celebrat que a partir del proper cap de setmana, les freqüències del servei d'Euromed a l'Aldea s'equiparin i siguin les mateixes durant el cap de setmana que en els dies laborals.

Més d'un mes de retards acumulats

Aquest dijous, la plataforma Trens Dignes ha tornat a fer balanç de les hores en retards que han patit el usuaris de l'R16, des del juny al desembre de 2016. Els números de la plataforma són 53.602 minuts: 893 hores, 37 dies sencers. A falta de comptabilitzar els retards de la línia de Terres de l'Ebre nord, l'R15, i davant d'aquestes dades, els portaveus de Trens Dignes han lamentat, i han considerat «injust», que es parli d'una ràtio de puntualitat propera al 80% en la línia que uneix Tortosa amb Barcelona.

També han reclamat més informació i transparència sobre els horaris dels trens i les connexions amb altres mitjans de transport públic, sobretot amb els busos llançadora. Com han insistit, l'ATM de les Terres de l'Ebre, o un organisme d'iguals competències però una altra nomenclatura, acabaria amb les problemes de planificació i de millora de la xarxa de transport públic del territori, «un servei infinitament millorable», com ha apuntat el portaveu de Trens Dignes, Josep Casadó.

tracking