Diari Més

Turisme

Horta de Sant Joan permetrà la instal·lació de càmpings i caravanes a l'entorn del poble i l'entrada dels Ports

El consistori defensa que incloure la zona d'accés al Parc Natural és un atractiu i una garantia d'èxit per aquests equipaments

Imatge de les Roques de Benet al parc natural dels Ports d'Horta de Sant Joan.

Horta de Sant Joan permetrà la instal·lació de càmpings i caravanes a l'entorn del poble i l'entrada dels PortsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan ha aprovat inicialment una modificació de les normes subsidiàries per possibilitar la instal·lació de càmpings, aparcaments de caravanes i autocaravanes en sòl no urbanitzable. La ubicació d'aquests equipaments turístics al terme municipal no estava contemplat en l'actual reglament urbanístic i el consistori ha volgut remeiar «aquesta anomalia». Si la proposta va endavant, serà apte per a l'ús de càmping tot l'entorn agrícola del poble – des de a la carretera T-330 (entre Horta de Sant Joan i Arnes), al sud, fins a la zona del Pesells, al nord-. A més a més, l'Ajuntament ha inclòs tota la zona d'entrada al Parc Natural dels Ports, pel seu valor natural i paisatgístic i per la ubicació privilegiada que ofereix. «La finalitat és que, si algú vol posar un càmping, tingui èxit», ha dit l'alcalde Joaquim Ferràs. Que es tracti d'un espai amb protecció especial, exclòs de la zona PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya), ha generat que diversos veïns presentin al·legacions. El termini per fer-ho acaba aquest dijous.

Tot i que l'any 2011 es va fer una modificació puntual de la regulació d'usos del sòl no urbanitzable per adaptar les normes urbanístiques d'Horta de Sant Joan al Pla Territorial Parcial de les Terres de l'Ebre (aprovat el 2010), no es va contemplar «de manera clara» la possibilitat d'instal·lar càmpings, aparcaments de caravanes i autocaravanes. El consistori ha impulsat ara una modificació puntual dels articles 179 i 180 de les normes per corregir la situació i possibilitar aquest tipus d'equipaments turístics al municipi. L'aprovació inicial va rebre el vot a favor dels cinc regidors de l'equip de govern de CiU, dos abstencions dels regidors del PP i els vots en contra dels dos regidors de Més Orta.

Els càmpings i parcs de caravanes es podran instal·lar a tot l'entorn agrícola del municipi (de sòl no urbanitzable classificat de protecció preventiva) i també a la zona d'accés al Parc Natural dels Ports (un sector de sòl no urbanitzable classificat de protecció especial però exclòs del PEIN). La modificació s'ha fet acompanyada d'un estudi d'impacte ambiental.

Tanmateix, el fet d'incloure tot l'espai proper als Ports ha generat certa oposició veïnal. El consistori argumenta que es tracta d'un espai de transició entre el sòl no urbanitzable de protecció preventiva i les àrees de protecció especial del mateix Parc Natural i de les zones Natura 2000 i PEIN. També que es tracta d'un sector amb infraestructures bàsiques d'electricitat i fontaneria.

A més a més, a diferència de l'entorn del nucli urbà, en aquest sector no es consideraran aptes per a ús de càmping els terrenys forestals, sigui quina sigui la seva superfície, ni tampoc els espais agrícoles de petites dimensions envoltats de terrenys forestals. També, s'ha incorporat, per la proximitat al Parc Natural dels Ports, un nou criteri que estableix una zona d'influència de 250 metres en la qual, l'aptitud dels projectes estarà condicionada.

Si un nou equipament es projecta en aquesta zona d'influència, se li exigirà un nivell d'estudi amb molts més criteris per certificar-ne la idoneïtat, uns criteris que no poden ser identificats de forma generalista en l'estudi urbanístic. Per exemple, es podrà reclamar estudis de nidificació de rapinyaires o criteris de seguretat per a les persones en ca d'incendi. Seran els serveis tècnics del Parc Natural qui s'hauran de pronunciar a qualsevol proposta que es vulgui ubicar en aquesta zona d'influència.

Una alternativa a l'acampada als Ateus

Fins a aquest dijous està obert el termini per presentar al·legacions a aquesta modificació puntual de les normes subsidiàries d'Horta. Diversos veïns han presentat recursos en els quals, sobretot, reclamen que no es tanqui la zona d'acampada municipal dels Ateus, l'única que es manté en funcionament en tot el massís dels Ports. El consistori reconeix que la instal·lació de càmpings al municipi suposaria una alternativa per poder clausurar aquest equipament de gestió pública que no agrada al Parc Natural perquè, com ha recordat Ferràs, és una pràctica que no està permesa en cap dels espais naturals protegits de Catalunya. Des del punt de vista de l'ordenament turístic, l'alcalde hortolà ha assenyalat que tampoc hi ha cap normativa que sustenti la zona dels Ateus.

Ferràs ha apuntat que tenir pernoctacions al cor dels Ports augmenta el risc i les dificultats d'evacuació en cas de sinistre i que és justament entre els Ateus i la Franqueta (on ja es va anul·lar la zona d'acampada que hi havia) on es concentren més visitants. «Hi ha cert risc perquè si hi hagués un incendi podrien quedar atrapats, sobretot a la nit. Per això vam pensar en vincular que hi hagi una opció d'acampada al poble per treure-ho –en referència als Ateus-», ha dit.

Noves alternatives turístiques

L'alcalde d'Horta de Sant Joan ha remarcat que la intenció del consistori «és facilitar les màximes condicions de viabilitat econòmica, dins del màxim respecte a l’ordenament urbanístic i ambiental, en cas que una empresa o un particular es proposi invertir en un càmping». «És una nova via de promoció turística i una oportunitat més per ampliar l'oferta d'una tipologia d'establiment turístic que podria tenir viabilitat. Intentem afavorir l'activitat econòmica i l'ocupació per generar llocs de treball», ha insistit Ferràs. L'alcalde ha apuntat que es garantirà que qualsevol instal·lació compleixi tots els condicionants i requeriments.

tracking