Diari Més

Agricultura

Les darreres pluges a les Terres de l'Ebre milloren lleugerament la previsió de collita d'oliva

La qualitat del fruit serà bona i el preu es mantindrà en la línia de l'any anterior però amb rendiments baixos

Imatge d'arxiu de la collita de l'oliva.

Les darreres pluges a les Terres de l'Ebre milloren lleugerament la previsió de collita d'olivaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les darreres pluges a les Terres de l'Ebre han fet millorar les perspectives de cara la collita de l'oliva, per la qual s'esperaven pèrdues del 80% per la sequera. Ara, gràcies a l'aigua, la mitja se situarà en un 50% de pèrdua de collita, depenent de la zona. Segons Hilari Curto, el coordinador territorial d'Unió de Pagesos, la campanya ha estat bona perquè gairebé no hi ha hagut mosca i la qualitat és molt bona però els rendiments són baixos, entre el 10 i 16%, quan la mitjana està entre el 16 i el 25%. «Com que l'oliva té poc calibre, no té pasta i d'oli en surt molt poc», ha explicat. Els preus es mantenen en la línia de l'any passat –entre 2,7 i 3 euros- amb els quals, segons en quins casos, serviran just per cobrir costos.

La producció variarà segons els territoris. Així, segons Curto, les pèrdues rondaran entre el 80 i el 90% en zones com Roquetes, Reguers (Tortosa), Aldover o Alfara de Carles, mentre que zones com La Galera, Mas de Barberans, L'Aldea o Camarles milloren les previsions perquè la pluviometria ha estat major. Així, en aquests termes la reducció estarà al voltant d'un 30 o 50%. La variació també depèn de la varietat que es cultiva a cada territori, ja que, per exemple, varietats com la Sevillenca –la més primerenca- o La Farga, no han millorat el calibre perquè les pluges van ser massa tardanes, mentre que varietats com la morruda sí que s'han aprofitat de l'aigua.

Tot i que les darreres pluges van ser bones per l'oliva, si ara en venen més i es manté la humitat, «és probable que entrin fongs», com la sabonosa. «L'oliva en aquest moment està molt sana i si perdura la humitat, es pot començar a deteriorar», ha explicat Curto, que, per contra, ha admès que la pluja aniria bé per a l'arbre, que necessita restituir la manca d'aigua dels darrers mesos de cara la collita que ve. «El problema no el tenim només per enguany, l'any que ve, a causa del patiment que ha tingut l'arbre, que no ha vegetat, hi ha poca esperança de collita», ha afirmat el coordinador.

D'altra banda, Curto ha recordat que l'estoc que queda de la campanya anterior avui dia «és baix» i per enguany tampoc hi ha previsions que sigui alt. Així, creu que es pot repetir la situació de l'any passat en què hi va haver «certs moments en què es podia pensar que podíem arribar a no tenir oli per cobrir la necessitat del mercat». Això podria passar cap a final de la campanya de consum, és a dir, entre setembre i octubre.

Els preus

Pel que fa als preus, enguany es mantenen tot i que «no vol dir que siguin els òptims», segons Curto, però són millors que en campanyes anteriors, on els preus de l'oli eren molt baixos, d'entre 1,6 i 1,9 euros el quilo, depenent de la qualitat. Amb tot, la rendibilitat és baixa perquè el cost de recollir l'oliva és més elevat que en altres anys. El coordinador a les Terres de l'Ebre d'UP ha explicat que «a l'arbre li has de fer el mateix tingui 30 quilos d'oliva o en tingui 100». «N'hi hagi 30 o 100, les borrasses les posaràs igual i faràs vibrar l'arbre igual per fer caure l'oliva», ha detallat Curto, que explica que si hi ha poca oliva, en cinc minuts cauran 40 quilos i si n'hi ha molta, en cauran 80 en el mateix lapse de temps.

Tot i que el cost de producció s'incrementa, els preus per la campanya d'enguany no són dolents, encara que estan lluny de les campanyes de fa entre 10 i 15 anys, quan els preus estaven a 3,50 o 4 euros el quilo «Llavors tenies per cobrir costos i cobries també benefici», ha recordat el coordinador territorial, que veu difícil que els pagesos cobreixin els costos si tenen poca producció.

tracking