Diari Més

Mobilitat

150 queixes reclamen l'Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l'Ebre

Trens Dignes ha fet entrega de les demandes a l'adjunt general del Síndic de Greuges

Dues representants de Trens Dignes, entre elles la portaveu Montse Castellà, entregant el plec de queixes al'adjunt general del Síndic de Greuges.

150 queixes reclamen l'Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Trens Dignes s'ha reunit, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, amb l'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura. La trobada ha servit per entregar les primeres 150 firmes de ciutadans que reclamen la creació de l'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) per a les Terres de l'Ebre aprofitant l'estada de l'oficina itinerant de la institució a la capital ebrenca, aquest dijous. Saura ha defensat que «no és comprensible» que aquest organisme de gestió de la mobilitat no estigui instaurat a tots els territoris catalans tenint en compte com ha millorat la integració del transport públic allí on existeix. El Síndic ha commemorat els 20 anys de la primera sortida per atendre ciutadans al territori amb cinc estades simultànies a Tortosa, Manresa, Girona, Lleida i Tarragona. En aquestes dues dècades l'oficina itinerant ha visitat 9 municipis ebrencs i ha atès 300 persones.

L'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, ha explicat que va ser al mes de novembre de 1996 quan es va fer el primer desplaçament fora de Barcelona per atendre els ciutadans que volien adreçar aqueixes a la institució. De les tres o quatre sortides anuals que es feien al principi, en els darrers anys se supera el centenar anual i fins i tot hi ha un equip dedicat a aquesta tasca. Les queixes que es recullen en aquestes visites representen el 10% de les que rep el Síndic de Greuges. En concret, l'oficina itinerant en va recollir un miler l'any 2015.

Pel que fa a les Terres de l'Ebre, l'oficina del Síndic s'hi ha desplaçat vint vegades en vint anys, a nou municipis que representen el 75% de la població del territori. De cara l'any que ve es vol incrementar un 50% el nombre de desplaçaments de la institució per tot el país i, per tant, també tindrà més presència a les Terres de l'Ebre. Les visites, aquest dijous, s'han atès a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

Fermesa per la retirada del monument franquista

En una d'aquestes trobades a Tortosa, s'ha tornat a posar sobre la taula la presència de simbologia franquista i monument del riu Ebre. El Síndic de Greuges es manté en la seva resolució a favor de la retirada del monòlit franquista en compliment de la llei de memòria històrica. «Vam recomanar que es tragués i aquesta és la nostra posició. Sabem que l'Ajuntament té una altra posició però insistirem en la nostra. Les resolucions del Síndic no són vinculants i intentem fer-les amb el màxim rigor i claredat perquè siguin convincents però no sempre triomfem», ha apuntat Saura.

Trobada amb Trens Dignes

La plataforma Trens Dignes ha encetat una tercera campanya de la mà del Síndic de Greuges, en aquest cas per reclamar l'Autoritat Territorial de Mobilitat per a les Terres de l'Ebre. De moment se li ha pogut entregar a l'adjunt general un plec de 150 queixes però la campanya segueix oberta i es fa conjuntament amb Lleida i les comarques centrals amb l'objectiu que hi hagi un suport social a la reivindicació que fa d'ofici la institució. «Som prudents però la dada objectiva és que hi ha una llei de 2003 que diu que s'han de crear –l'ATM-. A més a més, allà on existeixen, la integració i la intermodalitat del transport milloren substancialment pel fet que hi ha una gestora de la mobilitat i ens sembla poc comprensible que no existeixi aquí. Estem tan allunyats de Barcelona que qualsevol ordre que es pren a tanta distància no reflecteix les necessitats del territori», ha defensat Saura.

Pel que fa a l'acord dels alcaldes del Baix Ebre també per reclamar aquest organisme, o «un d'idèntiques atribucions competències», la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà ha celebrat que els representants polítics «assumeixen la seva responsabilitat». «No és només la ciutadania que recull firmes sinó que e important que les institucions estiguin més al servei del territori i la corretja de transmissió vagi més de l'Ebre a Barcelona i no al revés. Es important que les alcaldes i consells comarcals vagin a una amb la ciutadania perquè és un benefici per a tothom», ha instint Castellà.

tracking