Diari Més

Medi Ambient

Gepec denuncia que els caçadors «maten» les espècies amenaçades del Delta

S'han trobat un mínim de 9 exemplars d'una de les espècies d'ànecs més amenaçada d'Europa

Gepec demana que s'apliquin mesures per evitar aquesta situació.

Gepec denuncia que els caçadors «maten» les espècies amenaçades del DeltaGepec

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mínim de 9 exemplars d’ànec de cap blanc han estat trobats al Delta de l’Ebre, en unes llacunes dins els límits del Parc Natural. Aquests ànecs són de l'espècie d'anàtids (ànecs, oques i cignes) més amenaçada d'Europa i una de les que ho està més a nivell mundial,gaudint dels màxims nivells de protecció legal i de diversos plans de recuperació.

A les llacunes on han estat localitzats aquests ocells s’hi realitzen, de forma regular, caceres d'ànecs. «Matar algun d’aquests ànecs, a més de ser un greu delicte contra la fauna», segons explicaGEPEC-Ecologistes de Catalunya,«és molt negatiu per la conservació d’aquesta espècie tan amenaçada».Per tal d’evitar-ho, des de Gepec han demanat als Departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat i al d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, així com a la Direcció del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que no s’autoritzi la cacera a les llacunes on han estat localitzats i que aquestes restin tranquil·les per tal de garantir la seva supervivència.

Des de l'entitat també asseguren que a la zona hi ha altres exemplars d'ocells i ànecs molt amenaçades, a més de l'ànec de cap blanc, que són la fotja banyuda(Fulica cristata) i el xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris). «Al Delta de l’Ebre, enlloc de trobar un espai de seguretat on poder sobreviure, aquests ocells desapareixen després de les primeres caceres que es realitzen, i de ben segur en tots els casos es deu a que els ocells acaben morts a trets», denuncien.

És per això que demanen que es prenguin mesures per canviar aquesta dinàmica. A més, accentuen que l'activitat privada a les llacunes, «que són de titularitat pública», no deixa espai per a l'ús públic ni «l'interès global» de les mateixes. «Elsvisitants haurien de poder gaudir d’aquestes espècies i dels magnífics paisatges sense entrar en conflicte amb l’activitat cinegètica», afirmen. I conclouen que «la caça ha de ser una de les eines emprades en la gestió i conservació de la fauna i estar supeditada al que dictin les directrius d’aquesta gestió. No com passa ara, en què sovint aquesta gestió i conservació es veu supeditada a la caça i als interessos dels caçadors».

tracking