Diari Més

Agricultura demana a l'asseguradora que periti les terres afectades per la calamarsada

El Departament calcula que la calamarsada ha afectat 910 hectàrees de vinya, 234 d'olivera i 240 d'ametller

Agricultura demana a l'asseguradora que periti les terres afectades per la calamarsada

Agricultura demana a l'asseguradora que periti les terres afectades per la calamarsadaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calamarsadadel passat cap de setmanaa Batea i Caseres, a la Terra Alta, ha afectat 910 hectàrees de vinya, 234 d'olivera i 240 d'ametllers, segons les valoracions que el Departament d'Agricultura ha fet aquest dilluns. Fins ara, ja s'ha delimitat les parcel·les afectades i els pagesos reclamen que l'asseguradora periti com a molt tard, aquest dimarts,les terres afectades.

Segons els tècnics d'Agricultura, Agroseguro hauria de peritar ràpid, sobretot les vinyes, perquè com més hores passen, més risc hi ha que es podreixi o baixi més la qualitat del fruit. «L'administració podem donar el suport moral més que una altra cosa perquè és una qüestió d'assegurances», ha assenyalat el director territorial d'Agricultura, Ferran Grau.

Els tècnics que han delimitat les zones afectadeshan apuntat que el primer consell és veremar ràpidament les zones més afectades de vinya per poder salvar, en la mesura d'allò possible, la màxima quantitat de raïm. «No sempre és fàcil perquè durant el cap de setmana les parcel·les estaven plenes d'humitat que complicava entrar-hi», ha apuntat el director territorial d'Agricultura, que ha explicat que, amb tot, diumenge alguns pagesos sí que van veremar. El següent pas que s'haurà de fer és avaluar si cal utilitzar fungicides per les vinyes afectades i tractar la fusta si té ferides. Amb tot, segons els tècnics, els sarments estan«atercerats»i això fa preveure que no hi haurà molta afectació de cara la pròxima temporada.

Per calcular quant impacte pot tenir la pedregada en els cellers del territori, caldrà esperar fins a final de la temporada. Amb tot, aquesta collita, molt curta, es preveia d'una qualitat extraordinària i els preus, que havien pujat pels dos factors, ara podrien caure. Pel que fa a les ametlles, la calamarsada va fer caure gairebé la totalitat del fruit a terra, que ha acabat marxant cap als laterals. Tot plegat, encara que el dany no és molt gran, sí que complicarà la feina. Grau ha assenyalat que «el temps dóna sorpreses»i que, a partir d'ara, tant pagesos com Agricultura haurien de ser «més previsors»del que han estat fins ara en veure que les calamarsades comencen a ser habituals.

L'any passat, una pedregada va afectar Horta de Sant Joan. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha recordat que la llei no contempla«cap mesura estàndard per solucionar pedregades». Amb tot, ha explicat que Agricultura mirarà plans de millora, la possibilitat d'acollir-se a préstecs o una reducció dels mòduls d'IRPF, una reclamació que el sindicat agrari Unió de Pagesos ja ha fet.

L'alcalde de Batea, el municipi més afectat per la pedregada, ha assegurat que la població serà forta i que els pagesos estan«acostumats»i que intentaran sortir-se'n. La pedregada es va produir de nit, un fet no habitual, va durar uns trenta minuts, va ser d'una forta intensitat i va afectar de manera desigual les parcel·les. Segons ha explicat l'alcalde, l'Ajuntament considerarà si, de cara aquest any o l'any vinent, es pot fer una rebaixa en l'IBI rural de les finques afectades.

Agricultura demana a l'asseguradora que periti les terres afectades per la calamarsada

Agricultura demana a l'asseguradora que periti les terres afectades per la calamarsadaCedida

tracking