Diari Més

Mobilitat

Trens Dignes vol que la Generalitat sancioni Renfe per incompliments del servei

La plataforma considera que la reducció del temps per reclamar la reducció del bitllet demostra el fracàs de la integració dels retards als horaris de l'R16

Els passatgers baixant del tren previst d'arribar a Tortosa a les 17.25 hores a l'andana de l'estació.

R16, tren, Renfe horari retardACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Trens Dignes ha reclamat a la Generalitat que sancioni econòmicament Renfe per les deficiències i incompliments del servei ferroviari a les Terres de l'Ebre aplicant les penalitzacions que recollia l'anterior contracte programa amb l'operadora –entre 2011 i 2015-. Tot i desconèixer si ha estat prorrogat o es manté amb els mateixos termes, l'entitat ha recordat que l'acord facultava el Govern amb sancionar amb 30.000 euros en cas de supressió o retards de trens i reduir fins a 3 milions d'euros anuals l'aportació pública a l'empresa per no complir els indicadors de qualitats. «En cap moment hem escoltat que per les diferents incidències la Generalitat hagi aplicat aquest sistema de penalització. Suposadament preparen la demanda, però ja anirà fent», ha retret el portaveu, Josep Casadó. D'altra banda, Trens Dignes, que ha celebrat la posada en marxa, a partir d'aquest dimarts al vespre, d'un nou comboi diari que unirà Tortosa amb Barcelona sortint tres minuts abans de les nou, considera que la reducció a set minuts sobre l'horari previst per reclamar el retorn del bitllet demostra el «fracàs»de la modificació horària que va permetre integrar els retards fa un mes.

Casadó ha preguntat directament a la Generalitat si pensa aplicar aquestes mesures de penalització pels incompliment en el servei de l'R16 més enllà de l'anunci de possibles mesures judicials contra l'operadora efectuat uns mesos enrere. Per això, la Plataforma exigeix també que es faci públic el contracte programa en vigor signat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i la companyia, on s'han d'estipular les condicions per a la prestació del servei i aquestes possibles sancions.

La Plataforma ha valorat aquest dimarts l'anunci de la Generalitat de reduir de quinze a set minuts el temps mínim de retard per reclamar el retorn exprés del preu del bitllet per part dels usuaris. Una mesura que han rebut amb un sabor agredolç. «Tot i resultar positiva és un pedaç. Si no haguessin modificat els horaris no caldria modificar les devolucions», ha assegurat la portaveu Montse Castellà. En altres paraules, considera que reduir el temps per a la devolució suposa acceptar que «es van equivocar»amb la modificació horària que incorporava i oficialitzava els retards. Una decisió, ha recordat, que no només va ser responsabilitat de Renfe i el gestor d'infraestructures Adif, sinó que va comptar amb el suport explícit de la Generalitat.

«Aconseguiran que hi hagi més devolucions, passant de quinze a set. Però el nostre objectiu no és que et tornin diners, que són benvinguts, perquè no compensa el temps de vida que passes dalt del tren, amb trajectes que durant tres hores o més», ha insistit. És a dir, asseguren que els usuaris continuen en aquests moments perdent el mateix temps que amb anterioritat a les modificacions horàries, perquè els temps dels trajectes s'han acabat allargant. En aquest sentit, Castellà ha posat en dubte que la puntualitat dels trens hagi arribat al 63% a l'agost. «Existeix la mateixa manca de puntualitat que abans», reitera.

En el terreny ferroviari, però, la Plataforma ha pogut celebrar aquest dimarts una bona notícia: la posada en marxa d'un nou comboi diari entre Tortosa i Barcelona que surt de la ciutat ebrenca tres minuts abans de les nou i que era una reivindicació històrica dels usuaris. «No pot ser que la gent que sortia de treballar no tingués un tren per tornar a casa», assegura. La UNED i l'Escola d'Art, recorden, van haver d'adaptar els seus usuaris a la manca de trens al vespre. El nou comboi ha de permetre solucionar aquests problemes.

Trens Dignes es manté, ara, expectant, sobre el compliment efectiu de l'anunci de la parada de vuit combois Euromed –quatre per sentit- a partir del mes de novembre. Però, sobretot, han fixat la vista en la també pròximament anunciada posada en marxa –durant el primer semestre de 2017- de la variant desdoblada del corredor del Mediterrani entre l'Hospitalet de l'Infant i Tarragona, que ha de permetre superar l'efecte coll d'ampolla que llasta les comunicacions ferroviàries més al sud de la capital provincial. En aquest sentit, Casadó ja ha avisat que el moviment social i els usuaris han d'estar presents en la nova configuració dels horaris –creuen que s'haurà de canviar de cap a peus la graella actual- a partir que es posi en marxa aquest tram. «Volem participar des del territori en el futur sistema viari de Vandellòs», ha assegurat Casadó, per qui aquesta tasca l'ha d'assumir la futura Autoritat Territorial de Mobilitat de les Terres de l'Ebre que es va comprometre a crear la Generalitat.

tracking