Diari Més

Mobilitat

El moviment veïnal proposa als alcaldes ebrencs un front comú per rebutjar les rotondes de la N-340

Els veïns van demanar als representants municipals presents que participin en la reunió que han sol·licitat a Madrid

alt

protesta, encadenats, alcaldes, manifestació, tall, pacte de berà, n-340

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment veïnal que reclama la gratuïtat de l'AP-7 ha plantejat als alcaldes de les Terres de l'Ebre afectats pel pas de la carretera N-340 la creació d'un front comú per oposar-se als plans del govern espanyol de construir onze rotondes en aquesta via. En una assemblea oberta a Amposta aquest dilluns a la nit, els veïns van demanar als representants municipals presents que participin també en la reunió que han sol·licitat a Madrid amb el director general de Carreteres del Ministeri de Foment, Jorge Urrecho, per manifestar-li el seu rebuig a la remodelació que l'executiu espanyol planeja per l'N-340, amb una doble contínua i limitació de velocitat al llarg de tot el tram ebrenc. Tot i criticar la construcció de rotondes com a solució global, els alcaldes admeten que en alguns casos poden resultar útils, especialment en cruïlles conflictives. Durant els pròxims dies es reuniran per tractar d'arribar a un posicionament comú per donar resposta als veïns.

Tant alcaldes com veïns han valorat de forma altament positiva l'assemblea, la primera d'aquest tipus que té lloc al territori per abordar el problema, en la qual van participar una cinquantena de persones i alcaldes o representants dels ajuntaments per on passa l'N-340 –a excepció de l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita-. «Cadascú va expressar les seves visions i els alcaldes van poder expressar-se davant dels veïns», ha apuntat el president de la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, Llorenç Navarro.

Els veïns insisteixen que la construcció de les rotondes i l'establiment de la línia contínua, que no només limitat els avançaments sinó que també dificulta l'accés a moltes propietats privades, suposa«partir el territori», sense donar solucions reals ni tenir en compte les futures necessitats en infraestructures per al desenvolupament econòmic del territori. L'oposició a aquests elements la volen traslladar directament a Urrecho i, consideren, en aquest sentit, que la presència dels alcaldes en la trobada pot reforçar especialment el missatge. «Nosaltres obrim la possibilitat de fer un front comú. Que ho parlin i s'ho pensin. Els convidem a aturar una demolició: el que fan a la carretera és molt fort i ens hi hem de posar a fons», subratlla Navarro.

Els representants municipals que van assistir a la trobada no van efectuar un pronunciament conjunt al respecte. De fet, existeixen opinions diverses sobre la qüestió. De moment, han anunciat que es reuniran per tractar la qüestió i decidir si envien representants i quins a la reunió amb el Ministeri de Foment. Un dels participants a l'assemblea, l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, va celebrar la predisposició dels veïns a actuar de forma conjunta amb els ajuntaments com a positiva, «perquè el problema el patim tots».

Des de la seva pròpia perspectiva, recorda Gaseni que la «majoria dels alcaldes»han assumit les rotondes no formen part de la solució per reduir la sinistralitat, que passaria per «l'aixecament de barreres»imminent de l'AP-7 però també, a llarg termini, d'un«gran pacte»sobre el futur del territori. Recorda també que el problema que generen aquests elements al trànsit s'agreujarà amb l'inici de les campanyes agrícoles d'hivern i el pas de tractors per la carretera. Malgrat tot, assegura entendre i respectar la posició favorable a les rotondes expressada per alguns alcaldes, que veuen com aquests elements poden convertir-se en una millora de la seguretat que els seus veïns reclamen per a algunes cruïlles conflictives.

Xocolatada reivindicativa dissabte

D'altra banda, els veïns tenen previst arribar el pròxim dissabte als cent talls consecutius de la carretera N-340 per reivindicar la gratuïtat de l'AP-7. Els manifestants volen celebrar una xocolatada reivindicativa que també ha de servir per mostrar la unitat del moviment veïnal i la seva voluntat de continuar reivindicant solucions reals a la sinistralitat de la carretera.

tracking