Diari Més

Protesta

Animalistes ebrencs reclamen davant la plaça de bous d'Amposta una alternativa a la festa taurina

Planegen crear una plataforma per enfortir la lluita al territori i mostrar el rebuig al «maltractament i abús animal»

Animalistes ebrencs reclamen davant la plaça de bous d'Amposta una alternativa a la festa taurina

Animalistes ebrencs reclamen davant la plaça de bous d'Amposta una alternativa a la festa taurinaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena d'animalistes vinguts d'arreu de les Terres de l'Ebre s'han concentrat, aquest diumenge, davant la plaça de bous d'Amposta per reclamar una alternativa a la festa taurina i mostrar el rebuig al maltractament animal i abús que consideren que representen els correbous. Enmig d'un ampli desplegament policial, els manifestants han cridat lemes de 'Catalunya és antitaurina' i 'la tortura retalla la cultura' que, només en una ocasió, han estat correspostos amb crits de 'sí als bous' d'una desena d'aficionats, que gaudien de l'última tarda de bous de les festes majors del municipi dins la plaça.

El moviment ara planeja crear una plataforma que dugui el nom d'alternativa amb la qual enfortir la lluita al territori.

Segons els impulsors de la concentració, el moviment animalista a les Terres de l'Ebre no ha començat«ni aquest diumenge ni enguany»i que «la por de sortir»en municipis on hi ha molta afició als bous, sobretot al Montsià, ha frenat a actuar a aquells ciutadans que pensaven crear una plataforma. «Ara ja hem sortit i ja no ens faran callar», ha afirmat la portaveu del moviment, Nídia Capafons, que ha explicat que pròximament conformaran una plataforma que portarà al nom el concepte d'alternativa.

Un cop feta la protesta, «la gent que se senti identificada i tingui temor, ara ja s'atreviran a sortir», ha pronosticat la portaveu de la plataforma. «Per què no puc dir jo que sóc antitaurina?», s'ha preguntat. De fet, segons Capafons, hi ha molts ciutadans que no s'han atrevit a mostrar el seu rebuig davant la plaça de bous d'Amposta aquest diumenge per por a represàlies.

Els manifestants han vingut de Barcelona o Tarragona però principalment d'altres municipis de les Terres de l'Ebre. Pel moviment, això ha de servir perquè es faci visible que no tots els ebrencs se senten identificats amb els actes taurins. «S'ha venut la moto que aquí ens sentim tots identificats amb els correbous però no és així en absolut», ha afirmat Capafons, que ha dit no poden sentir-se identificats amb el maltractament animal. La concentració ha rebut el suport de l'entitat animalista AnimaNaturalis i a la protesta hi ha assistit la presidenta de l'entitat, Aïda Gascón.

La concentració s'ha convocat amb l'objectiu de mostrar el rebuig a una festa que descriuen com a maltractament, vexació i abús cap als bous. Consideren que el correbou és un acte«anacrònic»i reclamen que no es gastin més diners en actes taurins. Per Capafons, «fa mal veure els números que s'inverteixen en aquest tipus de festes i que es podrien invertir, per exemple, en ajudes socials».

Provocació

Encara que la protesta ha estat convocada a l'entrada d'una de les places de bous més grans de les Terres de l'Ebre, els organitzadors consideren que no han anat a buscar la provocació. «Si els aficionats poden anar cridant als quatre vents que són taurins, per què nosaltres no podem dir estar aquí dient que no volem correbous?», s'ha preguntat Capafons, que assenyala que també hi ha molts ciutadans que no estan ni en el sí ni en el no als correbous que han de poder escoltar les dues parts. Pels animalistes, cal fer encara«molta pedagogia».

A causa de les situacions de tensió que s'han viscut en algunes places aquesta temporada, s'ha activat un dispositiu dels Mossos d'Esquadra que han estat a la zona en tot moment. Amb tot, no ha estat necessària la seva intervenció i no s'ha viscut en cap moment cap escena de tensió. De fet, només en algun instant un grup d'aficionats taurins han contestat amb crits en defensa dels bous com a resposta als lemes i a les pancartes dels manifestants.

tracking