Diari Més

Correbous

Prohibeixen els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anys

El consistori defensa que la modalitat està emparada per la llei dels correbous i arribarà a la justícia per reprendre la tradició l'any vinent

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anys

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anysActyma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primer cop en més de 40 anys, no hi haurà bous a la mar a les festes majors de Les Cases d'Alcanar, alMontsià. Tot i que des del consistori han esperat fins el darrer dia perquè l'any passat l'autorització del Govern va arribardos dies abans de la festa, enguany no hi ha ni autorització ni resposta a les al·legacions que van presentar a l'expedient sancionador obert pels bous a la mar de 2015 –arran d'una denúncia de l'entitat animalista Actyma-. D'aquesta manera enguany l'Ajuntament d'Alcanar tancaràa terra el recinte portuari on fan els bous.

La regidora de Festes, Mercè Fischer, ha defensat que els bous a la mar, amb un recinte tancat dins de l'aigua, és una modalitat contemplada per la llei dels correbous i que els problemes que estan tenint són resultat d'una«mala interpretació»d'aquesta normativa. Per aquest motiu, ja han avisat que arribaran fins al final amb un recurs d'alçada i un contenciós administratiu perquè la tradició es pugui reprendre el més aviat possible.

Canvis en la normativa

Els bous a la mar de les Cases d'Alcanar se celebren des de molt abans que existís l'actual infraestructura portuària. «Tenim documentació d'autoritzacions del Governació des de l'any 70 i poc. Són més de 40 anys que es fan a la zona portuària i abans es feien en mar oberta. Entenem que ara, per la nova normativa hagi de ser a mar tancada però no sense accés a la mar, sinó amb una plaça amb accés a la mar i amb barreres», ha explicat la regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer.

Justament, aquesta va ser la fórmula que es va dur a terme l'any passat per donar compliment a la sentència del jutjat del Contenciós Administratiu nº 1 de Tarragona, arran d'una denúncia d'Actyma el 2014 pels bous de l'Ampolla, alBaix Ebre. La part del mar de la plaça de bous de Les Cases es va tancar amb barreres de fusta i cabirons, fixades al fons marí amb formigó, i amb la certificació de solidesa i del correcte tancament per part d'un enginyer col·legiat. «Era una plaça rectangular, certificada i vam complir amb tots les requisits que demana la llei i amb allò que se'ns havia notificat des de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, que indicaven que la solució per estar dins de la llei era tancar la plaça. Això ho tenim tots clar. La plaça ha d'estar tancada per barreres o per grades per al públic. Així era la plaça que teníem l'any passat», ha defensat Fischer.

Nou expedient sancionador

Per aquest motiu, des de l'Ajuntament d'Alcanar no entenen que se'ls obrís, de nou, un procediment de sanció pels actes de 2015 –ja van pagar una multa de 600 euros per tenir la plaça a mar obert el 2014-. «Pesem que estem emparats davant la llei, pensem que vam seguir tots els criteris establerts tant per al llei com per la delegació del Govern i que ja no havíem de ser objecte d'un expedient sancionador», ha recriminat la regidora de Festes.

Fischer ha declinat que calgui modificar la llei dels correbous, la 34/2010, perquè deixin d'existir dubtes sobre com s'han de celebrarels bous a la platja –o bous a la mar-, una modalitat que es diferencia dels bous a la plaça dins de la normativa, entenent que és l'accés a l'aigua per a les persones i els animals el que la distingeix. «No cal modificar-la sinó interpretar-la.Hi ha coses més importants i necessàries a modificar al nostre Parlament que no una llei que ja està ben definida», ha afegit Fischer.

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anys

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anysZona Litus

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anys

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anysZona Litus

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anys

Prohibits els bous a la mar de les Cases d'Alcanar per primera vegada en 40 anysZona Litus

tracking