Diari Més

Terres de l'Ebre

El Parlament Europeu reclama la retirada del pla de conca de l'Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre reclama a la Comissió Europea que actuï amb «rapidesa, claredat i fermesa»

El Ebro protesta contra el Plan Hidrológico con una piraguada

El Ebro protesta contra el Plan Hidrológico con una piraguadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament Europeuhareclamatla retirada del pla de conca de l’Ebre del govern espanyol. Els eurodiputats del comitè de Peticionshan aprovatl’informe de la missió a l’Ebre del mes de febrer per 22 vots a favor i 9 en contra, i fins i tot han reforçatel text inicial, acceptant una esmena dels eurodiputats catalans que demana a la Comissió Europea que «rebutgi el segon cicle del pla de conca presentat pel govern espanyol» perquè no resol «les deficiències identificades» l’any passat. L’esmena s'haacceptatper 19 vots a favor i 12 en contra. Els eurodiputats tambéhan rebutjatuna esmena del PP que pretenia retirar del text les crítiques a la gestió de l’aigua del govern espanyol.

Els eurodiputats catalans d’ERC-NeCat, CDC, ICVI, PSC i l’exmembre d’Unió Francesc Gambúshan presentar una sèrie d’esmenes a l’informe inicial de la missió a l’Ebre perquè inclogués una «afirmació molt més contundent» per a la retirada del pla de conca de l’Ebre. L’esmena, la número 3 que es votava aquest dimecres, s'haaprovatamb el suport dels seus partits, tot i que el grup liberal, en què participa el convergent Ramon Tremosa, no li ha permesvotar a ell i ha enviatal comitè els representants de C’s i UPyD, que hi han votaten contra.

L’esmena assegura que els plans de conca del govern espanyol «encara no inclouen totes les deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015» i per això «demana a la Comissió rebutjar els plans de conca de segon cicle presentats pel govern espanyol». Un altredels elements de l’informe que s’ha reforçat és la crítica als cabals ecològics. Els eurodiputats demanen que els cabals siguin «suficients per aconseguir una conservació favorable» de l’espai natural.

Per tot plegat, la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha reclamata la Comissió Europea que actuï «amb rapidesa, claredat i fermesa». En una roda de premsa a Brussel·les, els portaveus Manolo Tomás i Susana Abella destacavenque l’informe sobre el Delta és «un pas important per modificar la gestió de l’aigua a l’Estat espanyol» i un «reconeixement» a les mobilitzacions socials dels darrers anys. «No ens volem quedar aquí, sabem que l’informe no obliga i per tant demanem a la CE que actuï amb rapidesa, claredat i fermesa, la gent de l’Ebre no podem esperar», asseguraTomás.

Manolo Tomás tambéha fet una crida al govern espanyol perquè, després de l’aprovació de l’informe de l’Eurocambra, utilitzi el «sentit comú i revisi el pla hidrològic». La portaveu Susana Abellaha explicatque la Plataforma presentava una nova queixa a la Comissió Europea, semblant a la que ja va presentar el novembre del 2014, per recordar-li que «el govern espanyol no ha fet canvis substancials en la planificació hidrològica i no ha tingut en compte les recomanacions» que li va fer Brussel·les. La PDE confia que l’informe aprovat des de l’Eurocambra, i que exigeix la retirada del pla de conca de l’Ebre, refermi els seus arguments davant de la CE. Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC-NeCat), Ramon Tremosa (PDC) Francesc Gambús (Independent), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV) han celebratamb la PDE l’aprovació de l’informe, que consideren un rebuig europeu a la política hidràulica del PP. Gambús, que forma part del partit popular europeu d’on prové el ponent de l’informe, l’eslovac Pál Csáky, ha destacatque el text final és «útil per a la Comissió Europea».

tracking