Diari Més

Societat

Miravet reactiva el pas de la barca

S’han restaurat els dos llaguts, que van quedar afectats per una crescuda del riu al novembre de 2014

Miravet reactiva el pas de la barca

Miravet reactiva el pas de la barcaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de 20 mesos sense pas de barca a Miravet, aquest dissabte els dos llaguts tornaran a funcionar després d’haver estat reparats. Les embarcacions van quedar afectades per una crescuda controlada del riu al novembre de 2014 i, des d’aleshores, havien estat fora d’ús, pendents d’un projecte de reparació que ha costat 60.000 euros.

Aquesta és la primera vegada que els llaguts, construïts a Tortosa el 1900, són sotmesos a una reparació d’aquestes consideracions, en què s’han canviat les costelles de les barques, la quilla i la sobrequilla i també s’han cobert per evitar que l’aigua de la pluja arribi a l’interior. Alhora, s'han aplicat quatre capes de fibra nàutica. Aquest va ser un procés que va retardar la reparació perquè es va descobrir que tenia osmosis i la fusta es va haver de rebaixar més del que s'havia planejat.

Des del 1900, quan es van construir els llaguts, s'havien fet altres reparacions però mai tan a fons com les que s'han fet ara.

El pas de barca mil·lenari de Miravet és l’únic que queda en els 150 quilòmetres de riu Ebre que creua d’una banda a l’altra fent servir, només, la força de l’aigua i l’habilitat dels barquers.

A més de valor patrimonial, el pas de barca suposa un dels màxims atractius turístics del municipi. Amb la nova posada en marxa, l'Ajuntament de Miravet començarà a comptabilitzar quantes persones l'utilitzen, un càlcul que fins ara no s'havia fet mai.

Història del pas de la barca

Es té constància del pas de barca en documents del 1153, en la Carta de Donació del castell de Miravet que Ramon Berenguer IV fa als templers. Aleshores, el pas de barca de Miravet estava situat als peus del castell, per controlar tots els accessos, i estava format per un sol llagut que funcionava i creuava amb l'ajuda del corrent i l'habilitat del barquer.

El 1938, el llagut va ser bombardejat en l'ofensiva de l'Ebre. Finalment, el 1946 es va ressituar el pas de barca al lloc on està ara per aprofitar l'enllaç de Miravet amb la carretera de Garcia a Tortosa, ara la C-12, l'Eix de l'Ebre.

tracking