Diari Més

Admesa a tràmit la demanda contra l'Ajuntament per incompliment de la Llei de Memòria Històrica

Segons els documents que aporti el consistori, se celebrarà judici o es dictarà sentència, que podria significar la retirada del monument franquista del riu Ebre

Els veïns de Tortosa decidiran el futur del monument franquista de la batalla de l'Ebre

Els veïns de Tortosa decidiran el futur del monument franquista de la batalla de l'EbreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat contenciós administratiu de Tarragona ha admès a tràmit la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa per incompliment de la Llei de Memòria Històrica, presentada per l’advocat de Madrid especialitzat en Drets Humans i Memòria Històrica Eduardo Ranz. Ara, el consistori té un marge de 20 dies per aportar l’expedient administratiu. Segons els documents que s’aportin, el jutge decidirà si se celebra judici o dicta sentència, que podria significar ordenar la retirada del monument franquista del riu Ebre. Ranz ha afirmat que «la qüestió és clara»segons la llei, que demana la retirada dels símbols d’exaltació franquista. «No hi ha major exaltació que el monument, amb les seves dimensions», ha dit. Tot i que la demanda ha estat admesa a tràmit, l’Ajuntament de Tortosa considera que pot acabar en no-res.

Per Ranz, que va presentar la demanda tres dies després de la consulta popular a Tortosa, la llei «és clara», i apunta que cal elaborar un catàleg de vestigis i retirar els símbols d'exaltació. «No hi ha exaltació més gran que la d'aquest monument, visible a tot l'Ebre», ha defensat el lletrat, que lamenta que el consistori i l'alcalde, Ferran Bel, «faci cas omís»de la Llei de Memòria Històrica. Per l'advocat, els arguments de Bel «són idèntics a l'extrema dreta espanyola»

L'Ajuntament de Tortosa té un termini de 20 dies per presentar la documentació corresponent. Segons ha explicat Ranz a l'ACN, el procés dependrà del que s'aporti. «Si són documents interpretables o discutibles, aniran a judici; si són informes tècnics o drets de petició, es donarà per conclòs el procediment i el jutge dictarà sentència», ha aclarit l'advocat. En cas que el consistori no aportés l'expedient, el jutjat podria imposar una multa a l'ajuntament.

Primera sentència a Olmedo, Valladolid

L'advocat madrileny ha presentat una vintena de demandes a diversos ajuntaments de l'Estat on considera que també s'està vulnerant la Llei de Memòria Històrica. Entre els casos hi ha el d'Olmedo, a Valladolid, on aquesta setmana s'ha dictat sentència amb una ordre de retirada dels símbols franquistes que quedaven al municipi. En aquest cas, es tracta d'un nom de carrer, Onésimo Redondo. Segons assenyalen els mitjans locals, la sentència—resolta en només dos mesos—ve després que el consistori hagi decidit actuar per «assentiment a la demanda», que implica la conformitat amb la part demandant.

Acatar el resultat de la consulta

Al contrari del que ha passat a Olmedo, l'Ajuntament de Tortosa rebutja que pugui arribar a actuar per «assentiment a la demanda»i assenyala que té previst acatar el resultat de la consulta popular celebrada el 28 de maig a Tortosa, en què un 68% dels participants va decidir reinterpretar el monument i no retirar-lo. També s'apunta que, encara que s'hagi admès a tràmit la demanda, això no significa que acabi en sentència perquè creuen que es podia acabar arxivant.

D'altra banda, l'Ajuntament recorda que Ranz ja va denunciar via penal l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, pel mateix motiu, fa un any i mig. En aquella ocasió, el Tribunal Suprem va arxivar les denúncies i des del consistori creuen que la demanda pot tenir el mateix final. «Ara és diferent», ha assegurat Ranz, que ha admès que «la via penal no era l'adequada»i que la via contenciosa administrativa sí que ho és.

La demanda

La demanda—presentada el 31 de maig—reclama que s'obligui a l'Ajuntament de Tortosa a elaborar un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil espanyola i a la dictadura, a més de la retirada immediata de tots els símbols d'exaltació de la Guerra Civil o la dictadura. A més, demana la reemissió completa de l'expedient administratiu on consten els documents, proves dictàmens, acords, notificacions i altres diligències sobre l'afer. En la demanda, el lletrat demana que es prengui declaració al secretari general del consistori, a l'alcalde, i a la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Monument franquista de Tortosa.

Admesa a tràmit la demanda contra l'Ajuntament per incompliment de la Llei de Memòria HistòricaACN

tracking