Diari Més

Agroalimentació

Cau la collita del musclo al Delta de l'Ebre i els productors en culpen la lluita contra el cargol poma

Qualifiquen la campanya de «dolenta» i exigeixen mesures a l'administració

Un establiment del mercat de la Concepció que ofereix un tast en el marc de la cinquena edició de les 'Revetlles d'Estiu amb Musclos'.

Cau la collita del musclo al Delta de l'Ebre i els productors en culpen la lluita contra el cargol pomaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de musclos al Delta de l’Ebre ha baixat aquest any en relació a la del 2015, segons ha anunciat, en declaracions a l’ACN, el president de la Federació de Productors de Marisc del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Miquel Carles, que ha precisat que «la producció habitual se situa entre els 3 i 4 milions de quilos i enguany no arribarem als 3 milions». Carles, que atribueix aquesta disminució a la manca d’aigua dolça per la campanya contra el cargol poma al Delta, reclama a l’administració que escolti el sector i no actuï a «cop de decret» i alerta sobre el perill que moltes explotacions podrien desaparèixer.

La collita de 2016 s’ha saldat amb menys producció però també amb menys volum ja que, segons ha subratllat el president de Fepromodel , «la molla del musclo és d’entre 180 i 210 grams quan habitualment se situa entre els 220 i els 280 grams». Per al president dels musclaires del Delta de l’Ebre, tot plegat«és per la poca aportació d’aigua dolça a les badies. Ens hem quedat cinc mesos sense aportació d’aigua dolça pels tractaments del cargol poma. I això ens ha repercutit moltíssim».

Sobre aquesta qüestió, Miquel Carles considera que «per ignorància, s’han pres decisions sense tenir en compte uns mínims estudis sobre la repercussió de l’aigua dolça a les badies i ha alertat que «si en la pròxima collita es torna a repetir això, hi haurà productors que hauran de desaparèixer perquè no podran afrontar les pèrdues». Carles, però, no ha quantificat les pèrdues als productors per la disminució de la collita de 2016.

El president de Fepromodel alerta a l’Administració que «hi ha un problema al Delta i que tenim el dret a que ens escoltin o a que ens convidin a les reunions. Perquè adoptar decisions a cop de decret, la veritat és que no funciona massa bé».

Miquel Carles ha fet aquestes declaracions a l’ACN a Barcelona, on s’ha presentat la 5aedició de ‘Revetlles d’Estiu amb Musclos’, organitzada pel Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna i el Gremi de Peixaters de Catalunya, en la qual col·laboren els productors de musclos. Des d’aquest dimecres i fins al 17 de juny els mercat de la Concepció, El Ninot i Sants -de Barcelona- i La Marina i La Muntanyeta -de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)- convidaran els seus visitants a 7.500 racions de musclos del Delta de l’Ebre i a cava.

tracking