Diari Més

Medi Ambient

La societat civil de l'Ebre exigeix una auditoria sobre la descontaminació del pantà de Flix

La Generalitat no descarta emprendre accions legals contra Acuamed si es detecten delictes mediambientals en el procés de neteja

Pantà de Flix, al riu Ebre.

L'empresa pública Acuamed tenia intenció de contaminar el riu EbreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i representants de la societat civil de les Terres de l'Ebre s'han reunit, aquest dimarts a Tortosa, per avaluar la situació del procés de descontaminació de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre) i posar sobre la taula la desconfiança generada arran del cas Acuamed i les darreres informacions que n'han transcendit. La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha exigit una auditoria «imparcial»del procés de neteja i sobretot garanties per al tram final de les obres que s'han reprès fa un mes. També es demana al Ministeri de Medi Ambient que doni explicacions in situ, després del canvi de direcció dels treballs, i que es tornin a convocar les comissions tècniques i socials de seguiment d'aquest procés perquè hi hagi un «intercanvi fluid i ràpid»d'informació que permeti«recuperar la confiança»amb l'empresa estatal. La Generalitat es reserva el dret d'emprendre accions legals si es detectés algun delicte mediambiental.

Durant més d'una hora, representants dels consells comarcals de l'Ebre, entitats veïnals i organitzacions socials ebrenques s'han reunit amb la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. La trobada d'aquest dilluns s'havia convocat arran de les darreres informacions que han transcendit del cas Acuamed, i que apunten que es planejava—i es podria haver arribat a provar—dur a terme algunes pràctiques en la descontaminació de l'embassament de Flix que han alarmat el territori. «Hi ha preocupació i indignació per les notícies que surten constantment en relació a Acuamed», ha admès Subirà. Per aquest motiu s'ha acordat, com ha explicat Subirà, reclamar la presència al territori de representants del Ministeri de Medi Ambient perquè es donin explicacions«in situ»sobre quina és la situació del procés de neteja i com s'afronta el tram final d'aquests treballs a Flix. La secretària de Medi Ambient ha demanat aquesta compareixença un cop represes les obres i després del canvi que n'ha suposat en la direcció el cas Acuamed.

El Govern també ha exigit obrir un «procés auditoria imparcial»que «validi»les obres fetes fins ara i el procés final que queda. Marta Subirà ha defensat que calen informes imparcials, més enllà dels que han elaborat algunes universitats per al Ministeri de Medi Ambient. «Cal validar que aquests informes són correctes perquè són informes de part i ara val la pena contrastar-los», ha apuntat. També es demana que es reprengui, per una banda, la comissió d'experts, que ha de garantir que totes les solucions preses«han estat les més correctes», i també la comissió de seguiment, que aplega les administracions i la societat civil, «perquè hi hagi un intercanvi fluid i ràpid d'informació i que la situació de desconfiança de tots plegats es recuperi». «Per fer-ho, hi ha d'haver una comunicació establerta periòdica i donar informació a tothom», ha apuntat Subirà.

El Govern no descarta emprendre les «mesures legals oportunes»si es detectés algun delicte en el procés de neteja del pantà de Flix. De totes maneres, Subirà ha remarcat que l'Agència Catalana de Residus ha estat duent a terme un seguit d'anàlisi de control de la descontaminació i que se seguiran fent més mesuraments dels sòls per determinar quins estan contaminats i quins no. De fet, la secretària de Medi Ambient també ha demanat al Ministeri una anàlisis de sediment dins del recinte confinat de l'embassament«perquè hi hagi total garantia que els terrenys i el riu queden en perfecte estat un cop donades per acabades les obres».

Reunió positiva

Els moviments veïnals i ecologistes que han participats en la reunió l'han valorat com a positiva. El copresident de la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, Llorenç Navarro, ha exigit que més informació per garantir la tranquil·litat de la ciutadania que el procés de descontaminació a Flix s'ha fet i es fa correctament. «Hi ha hagut notícies desagradables i volem que ràpidament ens donin la confiança que hem de tenir i que el dia de demà, si no es així, es prenguin les mesures legals que calgui, el més aviat possible», ha dit. També el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, ha assenyalat aquest compromís pres pel Govern d'arribar a la justícia si es revelessin actes delictius en la neteja del pantà de Flix. «Només tenim notícies i moltes informacions que no són del tot clares i necessitem contrastar la informació i prendre les mesures que calgui», ha dit la portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella.

tracking