Diari Més

Pla Hidrològic

Més d'una vintena de busos surten de les Terres de l'Ebre cap a Barcelona per manifestar-se

La PDE confia que el clam de la #riuada5J permeti reforçar i amplificar els arguments tècnics i polítics a la Unió Europea en contra la llei del govern espanyol

Un dels autobusos que es dirigeixen a Barcelona per manifestar-se contra el Pla Hidrològic.

Més d'una vintena de busos surten de les Terres de l'Ebre cap a Barcelona per manifestar-seACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre 20 i 23 busos han sortit a primera hora d'aquest matí des de diferents municipis de les Terres de l'Ebre per traslladar els manifestants de la #riuada5J, la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) en contra del Pla Hidrològic de la Conca aquest diumenge al migdia a Barcelona. Es tracta d'una expedició amb un nombre de vehicles inferior a l'inicialment previst, tot i que molts dels participants ebrencs en la protesta ja es troben a Barcelona o han viatjat amb altres mitjans. La PDE confia aplegar milers de persones en contra del Pla, sumant els manifestants de la resta del país, però també del País Valencià i l'Aragó. Els organitzadors, a més, es mostren convençuts que aquesta cinquena marxa antitransvasament pels carrers de la capital catalana aconseguirà l'objectiu d'amplificar i reforçar socialment davant la Comissió Europea els arguments tècnics i polítics en contra de la llei aprovada pel govern espanyol. Les samarretes blaves i les banderes amb la canonada amb el nus tornaran a ser els protagonistes d'una jornada en la qual se celebra també, precisament, el dia mundial del Medi Ambient.

La PDE havia posat inicialment a disposició dels manifestants ebrencs una trentena d'autobusos, una xifra que, finalment, s'ha reduït sensiblement. Addueixen que el focus informatiu sobre temes com la consulta sobre el monument franquista de Tortosa o els correbous, durant les últimes setmanes, ha restat protagonisme i ha impedit divulgar de forma més efectiva la protesta contra el Pla Hidrològic. No només a les Terres de l'Ebre, sinó a la resta de Catalunya: la manifestació, de fet, compta amb el suport de setanta entitats –entre ecologistes, culturals, sindicats o partits polítics-. Malgrat això, a peu d'autocar, la portaveu de la PDE, Matilde Font, s'ha mostrat optimista sobre una participació massiva en la protesta. No només per part dels ebrencs. «Estem satisfets. Sabem que la gent respondrà. No només els ebrencs hem d'anar: és una crida a Catalunya, a la resta de Països Catalans i l'Aragó. Vindrà gent del País Valencià i l'Aragó. Entre tots, serem bastants milers de persones, que és el que esperem. Avui és un dia important», ha subratllat.

Tres autocars han sortit poc després del matí des de la zona esportiva i educativa d'Amposta. Un nombre similar es preveia a Tortosa. Desenes d'ebrencs vestits majoritàriament mb samarretes blaves amb el nus, portant banderes i pancartes, han pujat als busos convençuts que, després de la massiva manifestació d'Amposta del passat set de febrer, la Unió Europea serà novament sensible a la veu del carrer en contra d'un Pla Hidrològic que, asseguren, condemna a la mort el tram final del riu i el Delta. Aquest és el gran objectiu que s'ha marcat la PDE just abans que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, una delegació de la qual va visita el Delta just a l'endemà de la protesta d'Amposta, emeti el seu informe definitiu -després d'un esborrany força crític amb la llei-. Durant les pròximes setmanes, a més, el moviment antitransvasament presentarà una queixa davant la Comissió Europea pels incompliments de la Directiva Marc de l'Aigua, tant pel que fa als cabals ambientals com a la protecció d'espais sensibles com el mateix delta de l'Ebre, on la Unió Europea ha abocat importants sumes de diners durant els últims anys per garantir la seva protecció.

En una línia similar s'ha pronunciat, poc abans també de pujar a l'autocar, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs (ERC). «Que l'Estat espanyol se n'adoni que el territori no baixa la guàrdia i continuarem treballant perquè Europa se n'adoni que la barbaritat que impulsa el PP i el govern espanyol no tirarà endavant», ha argumentat. Segons Tomàs, la manifestació d'Ampost –amb unes 50.000 persones- va suposar un punt d'inflexió pel que fa la transmissió a la Unió Europea del rebuig social contra el Pla Hidrològic. «Això li ha fet molt de mal: el Pla Hidrològic està tocat en l'àmbit europeu, està en entredit, i és moment de no baixar la guàrdia i confiar-nos que està tot fet», ha insistit l'alcalde, convençut de l'èxit de la protesta organitzada per la PDE.

tracking