Diari Més

MónFILMAT, el festival que veu el paisatge com a actor

Se celebrarà a Amposta i diverses localitats de les Terres de l’Ebre entre els dies 1 i 9 de juliol

MónFILMAT, el festival que veu el paisatge com a actor

MónFILMAT, el festival que veu el paisatge com a actorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mostra de cinema Paisatge Actor que el 2014 va impulsar Lo Pati – Centre d’Art Terresde l’Ebre es redefineix aquest 2016 expandint-se i convertint-se en un festival de cinemaque amb el nom de mónFILMAT se celebrarà a Amposta i diverses localitats de les Terresde l’Ebre entre els dies 1 i 9 de juliol. MónFILMAT pren com a eix vertebrador el paisatgecom a actor, amb pel·lícules en les quals el paisatge no només emmarca l’acció sinó queforma part del discurs i n'és protagonista. Un cinema allunyat de l'etnografia i elnaturalisme i que portarà a les Terres de l'Ebre un panorama de cinema inèdit, amb unasecció competitiva, atenció a les propostes de cineastes locals i temàtiques vinculades alterritori i un recull dels millors curtmetratges escollits entre els més de cent arribats de totel món.

El festival s'inaugurarà el dia 1 de juliol amb l'estrena a la província de Tarragona de Lapropera pell d'Isa Campo i Isaki Lacuesta, protagonitzada per Emma Suárez, SergiLópez i Àlex Monner. La propera pell va guanyar al Festival de cine español de Màlaga laBiznaga de plata al millor direcció i millor actriu així com el premi especial del jurat i vaclausurar el D'A - Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona.

El festival està constituït per quatre seccions en el marc de les quals es projectaran més de20 films que van del documental a la ficció, amb especial atenció als curtmetratges de novacreació i la producció amb temàtica local. A Tossal, la secció competitiva de MónFILMATdedicada a llargmetratges inèdits a les sales comercials del territori, es presentaranpel·lícules com El perdut de Christophe Farnarier (Biznaga de plata a Màlaga a la millorpel·lícula, director i actor), l'estrena espanyola d'I Am Belfast de Mark Cousins (el directorde The Story of Film: An Odissey), Valley of Love de Guillaume Nicloux protagonitzadaper Isabelle Huppert i Gerard Depardieu o Kaili Blues, la impactant obra de debut del xinèsGan Bi, guanyadora del premi al millor director a Locarno i del premi Lady Harimaguadad’Or a la millor pel·lícula a Las Palmas.

Dins la secció Ullals, dedicada a pre-estrenes d'obres inèdites al territori, es podran veurepel·lícules com Sunset Song de Terence Davies o Quatretondeta de Pol Rodríguezprotagonitzada per José Sacristán, Laia Marull i Sergi López. La secció Ribera està dedicadaa obres que versen sobre temàtiques més locals i hi podrem trobar l'estrena de Mar de fonsd'Ariadna Rodríguez Macià o la presentació de la darrera pel·lícula d'Icíar Bollaín, Elolivo, rodada al Baix Maestrat. Per últim, L'Aluet és la secció dels curtmetratgesseleccionats a partir d'una convocatòria internacional. Un jurat concedirà el premi

MónFilmat a la millor pel·lícula de la secció Tossal i també es concedirà el Premi del Públicper votació popular al millor curtmetratge a competició. Totes les projeccions seran enversió original subtitulada. Per mónFILMAT passaran els directors de les principalspel·lícules catalanes projectades, per compartir la seva experiència amb el públic delfestival.

MónFILMAT acull també la primera edició de Kino Tarragonik, el primer cop que lainiciativa Kino-Kabaret se celebra a l'estat espanyol: un moviment nascut el 1999 aMontreal, Canadà, i que té la voluntat de reunir a professionals i amants del món delcinema i la creació artística, amb o sense experiència professional, que duran a terme unprojecte per crear un curtmetratge en un temps límit de 54 hores. El resultat es mostraràen el festival en una projecció pública.

MónFilmat té com a seu principal la localitat d'Amposta amb projeccions al CasinoAmposta, els Multicinemes UCC i el Centre d'Art Lo Pati. Un festival que té el paisatge com aprotagonista no pot deixar de reflexionar sobre l'especificitat de l'entorn paradigmàtic deles Terres de l'Ebre i per això hi haurà tres sessions molt especials a l'aire lliure en llocsemblemàtics com la Pedrera de Les Moles a Ulldecona, el Museu de la Mar de l'Ebre deSant Carles de la Ràpita i la Casa de Fusta, enmig del parc natural del Delta de l'Ebre.

tracking