Diari Més

El govern espanyol demana informació sobre la consulta del monument franquista

La subdelegació a Tarragona reclama còpia de l'expedient, amb els dos decrets, i un informe que justifiqui el seu caràcter «sectorial»

Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral.

Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha fet arribar un requeriment a l'Ajuntament de Tortosa sobre la convocatòria de la consulta del monument franquista de la batalla de l'Ebre, prevista pel proper 28 de maig. Segons la petició, a la qual ha tingut accés l'ACN, la subdelegació reclama còpia de l'expedient de la consulta, concretament, dels decrets d'alcaldia del 25 i 26 d'abril, que aprovaven la convocatòria i el seu reglament, així com un informe que justifiqui el caràcter «sectorial»de la mateixa. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, reitera que la consulta no és «referendària»i que l'únic que vol el consistori és conèixer l'opinió dels ciutadans sobre un monument que hi ha al terme municipal per promoure una acció posterior. Bel ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i confia que sigui«una mera formalitat que no tingui més transcendència», però ha alertat que alguns dels darrers requeriments que ha rebut l'Ajuntament han acabat als jutjats.

El requeriment de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona va entrar a l'Ajuntament el passat dilluns 2 de maig. Malgrat que reconeix que una part de l'expedient està publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), demana a l'alcalde que se'ls hi faciliti detalladament còpia dels dos decrets relacionats amb la consulta, i un informe que justifiqui el caràcter«sectorial»de la consulta. Cal recordar que l'Ajuntament de Tortosa convoca la consulta sobre el futur del monument franquista de la batalla de l'Ebre en base a la Llei de consultes del Parlament i al reglament de participació ciutadana aprovat pel consistori l'any passat. De fet, és la primera consulta popular que impulsa el consistori i que està previst celebrar el dissabte 28 de maig.

En declaracions a l'ACN, l'alcalde Ferran Bel, ha assegurat que es trametrà a la subdelegació del govern espanyol tota la informació requerida i que confia que «no tingui més transcendència». «Espero que sigui una mera formalitat perquè si això deriva en un contenciós quan es consulta una cosa tan innòcua com aquesta, al final ningú podrà consultar res», ha afegit.

L'Ajuntament farà arribar la documentació reclamada i recordarà a la subdelegació que és una consulta«no referendària»i que malgrat que el consistori actual la considerarà vinculant no afecta a posteriors corporacions. Respecte la justificació del caràcter sectorial, Bel recorda que afecta a un tema«molt concret i puntual». «No estem proclamant cap independència, ni ens estem adscrivint a una altra província. Si 19 dels 21 regidors no podem consultar què és el que l'Ajuntament ha de promoure respecte un monument que està al seu terme per promoure una acció posterior, al final és que no podrem fer res», ha lamentat.

Malgrat reconèixer que, en condicions normals, no s'hauria d'haver produït aquest requeriment, Bel, que ha informat dels fets a la resta de portaveus municipals, espera que no passi d'aquí. «Nosaltres continuarem amb els preparatius de la consulta amb normalitat, contestarem al govern espanyol i estarem a l'expectativa, perquè no se'm passa ni pel cap que vulguin interrompre la consulta», ha alertat, tot recordant que alguns requeriments d'aquest tipus han acabat al contenciós.

La consulta, convocada pel 28 de maig, es va acordar entre l'alcalde i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa, i PSC. En concret, el text que es plantejarà dóna dos opcions i és: «En relació amb el monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco el 1966, què creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar?: a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau»o «b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau».

La celebració de la consulta està prevista en horari de nou del matí a vuit del vespre i es podrà votar en onze col·legis electorals del municipi. D'acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre del 2015 i que tinguin 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta.

tracking