Diari Més

Els veïns de Tortosa decidiran el 28 de maig el futur del monument franquista de la batalla de l'Ebre

Es podrà escollir entre 'retirar-lo i museïtzar-lo' o 'mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo'

Els veïns de Tortosa decidiran el futur del monument franquista de la batalla de l'Ebre

Els veïns de Tortosa decidiran el futur del monument franquista de la batalla de l'EbreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Tortosa decidiran el futur del monument franquista de la Batalla de l'Ebre que hi ha al mig de riu el dissabte 28 de maig. Així ho han pactat els quatre grups municipals que donen suport a la consulta popular: CiU, ERC, Movem i PSC, i que també han acordat el format de la pregunta. En concret es donarà a escollir entre dues opcions: 'retirar-lo i museïtzar-lo'o 'mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo', les dues alternatives amb l'objectiu de 'promoure la memòria històrica i la pau'. Tot i que inicialment estava previst fer-la a finals de juny, la possibilitat que hi hagi novament eleccions generals a l'estat espanyol ha fet avançar la data un mes. També s'ha descartat endarrerir-la al juliol pel volum d'activitats que hi ha aquell mes a la ciutat, entre elles la gran festa del Renaixement.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i PSC han arribat a l'acord sobre la pregunta i la data de la consulta sobre el futur del monument franquista a la Batalla de l'Ebre que està al mig del riu a la ciutat. Pel que fa a la pregunta, el text acordat és el següent: «En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, que creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar?». Les dues opcions que podrà escollir la ciutadania són, o bé «retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau», o bé «mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau».

La celebració de la consulta es farà en horari de nou del matí a vuit del vespre. Es podrà votar en onze col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat. S'ubicaran als barris de Ferreries, Remolins, Sant Llàtzer, Temple, Grup el Temple i Centre. D'acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre de 2015 i que tinguin 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta. Aquesta és la primera consulta que es fa al municipi de Tortosa en el marc del desplegament del Reglament Municipal de Participació Ciutadana.

Bel ha destacat l'esforç fet per tots els grups municipals i ha fet una crida a la participació amb el desig que es pugui resoldre de forma definitiva la polèmica sobre el monument franquista. L'alcaldeFerranBel ha manifestat que«agraeixo als portaveus i als grups municipals implicats l'esforç fet per poder arribar a acords i cessions en quant a una pregunta que sigui quina sigui la resposta, el monument ja no continuarà com estava ni dedicat al que estava».

L'alcalde, que ha recordat que el resultat de la consulta serà vinculant, ha destacat la importància que la consulta sigui un èxit ja que és la primera que es farà a la ciutat. «La millor carta de presentació és que sigui molt participada», ha detallat, tot argumentant que per afavorir-ho s'ha fet decidit fer en dissabte.

Bel confia que, a partir d'ara, s'acabin els posicionaments externs que «per manca de coneixement o precipitació». «S'han fet manifestacions com que a Tortosa érem feixistes i franquistes, i Tortosa ni és feixista ni és franquista, i la prova és que a la pregunta sigui quina sigui la resposta el que vol la gent és que se li trobi una solució i no es vegi com un monument a alguns que van guanyar una batalla», ha sentenciat.

Sobre les opcions que s'han donat, l'alcalde ha avançat que, en qualsevol dels dos casos, s'hauran de fer els posteriors projectes tècnics per desenvolupar-ho. Si l'opció guanyadora és la retirada del monument, s'haurà de decidir si es museïtza total o parcialment i com es fa. De la mateixa manera, si l'opció és la mantenir-lo i reinterpretar-lo també s'haurà de fer un projecte per transformar-lo en un monument a la pau.

tracking