Diari Més

Mor l'últim deportat de les Terres de l'Ebre a camps d'extermini nazis

Juan Bautista Nos Fibla va morir a Alcanar, als 92 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'últim deportat de les Terres de l'Ebre als camps d'extermini nazis, Juan Bautista Nos Fibla, va morir la matinada del 10 d'abril a la seva localitat natal, Alcanar, als 92 anys d'edat, segons ha informat en un comunicat en les xarxes socials l'historiador local Juan Bautista Beltran Reverter.

Nascut a Alcanar el 18 de maig de 1924, Juan Bautista Nos va partir a l'exili a França acompanyat dels seus pares i germana amb l'entrada de les tropes franquistes a la població el 15 d'abril de 1938.

A França, va passar pels camps de refugiats de Canes i Bordeus i, a principi del 1940, al camp de refugiats de la població francesa d'Angulema es va retrobar amb la família i, tots junts, van formar part del comboi dels 927, els deportats espanyols que, procedents d'aquesta ciutat, van arribar a Mauthausen el 24 d'agost del 1940.

La mare i la germana de Nos serien tornades a Espanya a través del punt fronterer d'Irun, mentre que ell, amb 16 anys, i el seu pare, José Nos Juan, van estar internats al camp de concentració nazi de Mauthausen.

Amb el número de matrícula 3844, seria allà fins al 24 de gener del 1941, quan, en companyia del seu pare (número de matrícula 4128) passaria al camp de Gusen.

Juan Nos va ser alliberat el 22 d'agost del 1941, en ser reclamat per l'ambaixada d'Espanya a Berlín, a petició del mateix Ramón Serrano Suñer, llavors ministre de Governació de Franco.

El seu pare moriria a Gusen pocs dies després que el seu fill fos alliberat.

Tornat a Espanya pel pas fronterer d'Irun i després de passar uns dies internat a la plaça de toros de Sant Sebastià, va tornar a la seva localitat natal, on ha viscut fins ara.

tracking