Diari Més

Tres carruatges de cavalls francesos surten d'Amposta per unir l'Ebre amb Doñana

L'acte pretén reivindicar la importància de les zones humides

Tres carruatges de cavalls francesos surten d'Amposta per unir l'Ebre amb Doñana

Tres carruatges de cavalls francesos surten d'Amposta per unir l'Ebre amb DoñanaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres carruatges de cavalls vinguts de la Camarga francesa han marxat aquest diumenge des d’Amposta amb l’objectiu d’unir el delta de l’Ebre amb Doñana. Aquest és un acte d’agermanament entre tres zones humides que va iniciar el genet andalús Paco Ortiz el 2013 amb una ruta que va fer en solitari amb el seu cavall entre Doñana i la Camarga francesa i que ara ja s’ha convertit en la segona edició. Per Ortiz, la ruta posa en relleu«els valors de la naturalesa i la seva conservació», alhora que permet promocionar els parcs naturals. En ple debat sobre el Pla Hidrològic Nacional de la conca de l’Ebre, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha reivindicat«la força de les zones humides» i la importància de preservar-les«independentment dels interessos que hi hagi riu amunt». Es calcula que els cavalls, que recorreran uns 35 kilòmetres diaris, arribaran a la destinació el 12 de maig.

En ple debat del PHE, Tomàs ha explicat que és «especialment rellevant» per la gent del territori que es faci aquesta ruta. I ha defensat que les zones humides que formen part de l’arc mediterrani han de preservar els espais i la seva singularitat, com el cultiu de l’arròs, que comparteix la Camarga. «D’una manera lúdica també reivindiquem la necessitat de Catalunya, Espanya i també Europa d’entendre que és absolutament necessari preservar les zones humides, independentment dels interessos que hi hagi riu amunt», ha defensat l’alcalde d’Amposta.

En la mateixa línia s’ha expressat també el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, que ha explicat que «davant problemes comuns, es pot aprendre els uns dels altres per donar valor al territori». Vidal també ha destacat la «biodiversitat» de les zones humides, «tan fràgil i tan delicades amb tantes amenaces». «El fet de conèixer-nos i compartir iniciatives és molt important», ha dit el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que ha explicat que la partida des d’Amposta amb la delegació francesa significa la «posada en comú d’altres iniciatives» que es puguin fer en un futur.

Dos dels tres carruatges han començat aquest diumenge la ruta mentre l’altre carruatge –amb els seus dos cavalls- descansa. Així, els cotxers podran fer relleus. El viatge té prevista l’acabada el 12 de maig i es calcula que els cavalls faran una mitjana de 35 quilòmetres diària.

La ruta eqüestre de les zones humides va néixer amb el viatge que va realitzar el genet andalús Paco Ortiz entre Doñana i la Camarga l’any 2013. Ortiz ha explicat que la idea va venir perquè volia que Doñana i la Camarga francesa s’agermanessin. La seva experiència es va presentar durant les I Jornades de la Xarxa de Territoris Arrossers, celebrades el novembre de 2014 a Amposta. Fruit d’aquesta taula de treball, i a iniciativa del grup andalús, el 3 de maig de 2015, 15 genets van partir de la Camarga i un de Doñana amb l’objectiu de trobar-se al delta de l’Ebre el 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest itinerari és doncs la segona edició de la ruta per partir cap a Doñana des del Delta de l’Ebre.

La primera etapa cobreix el trajecte entre Amposta i Ulldecona. Un dels cotxers, Christian Isoiard, ha explicat que, en total, faran 1.300 quilòmetres seguint els camins que el genet Ortiz va fer anteriorment. «La major part del temps utilitzarem la via que va obrir Paco Ortiz, que la va fer amb el seu cavall», ha explicat Isoiard, que ha dit que el 80% dels camins pels quals passaran sí que formen part de la ruta que va fer Ortiz el 2013. Quan arribin, la delegació francesa participarà en la Romeria del Rocío.

tracking