Diari Més

Economia

Empresaris ebrencs certifiquen un creixement de l'ocupació, la producció i els preus durant el segon semestre de 2015

L'índex del clima empresarial de les Terres de l'Ebre diu que l'augment es mantindrà la primera meitat de 2016

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els empresaris ebrencs certifiquen un lleuger creixement en el segon semestre de 2015.

Segons les dades del segon índex del clima empresarial de les Terres de l'Ebre, que elabora la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, la producció va tornar a augmentar tot i que menys que en el primer semestre de l'any passat, l'ocupació va continuar en positiu amb una lleugera desacceleració, com també els preus de venda, tot i la caiguda en el sector de la construcció. La mostra d'aquest estudi qualitatiu compta amb unes 130 empreses ebrenques que també han previst un increment de la producció i de l'ocupació però una davallada de preus per aquest primer semestre de 2016. Els empresaris han apuntat l'estancament del consum intern com la principal causa del creixement moderat de 2015.

El coordinador de l'estudi, Pau Galiana, la directora dels servei territorials d'Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, i el regidor de dinamització econòmica de Roquetes (Baix Ebre), Josep Codorniu, han presentat aquest dimecres, al saló de plens del consistori roquetenc, el segon índex de clima empresarial de les Terres de l'Ebre que elabora la Càtedra d'Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a través d'entrevistes qualitatives a unes 130 empreses del territori. L'informe complementa els estudis de conjuntura econòmica que elabora la Càtedra i ha certificat, amb l'opinió dels empresaris, que hi va haver un creixement econòmic«positiu»durant el 2015.

Aquest segon índex, corresponent al segon semestre de l'any passat, indica un lleu augment de la producció, menor que en el primer semestre, però amb un índex ponderat gairebé exacte al previst pels empresaris en el primer informe. «Això ratifica la previsió i que els empresaris coneixen perfectament el mercat. S'ha complert gairebé escrupolosament», ha apuntat Galiana. De cara a aquest primer semestre de 2016, s'ha repetit la previsió de creixement en tots els sectors. També en la segona meitat de 2015 ha crescut l'ocupació, però desaccelerada respecte de la primera meitat. Ha augmentat sobretot en els serveis i en la construcció. Els llocs de treball, en canvi, han caigut en la indústria i el sector primari. Els empresaris anticipen la mateixa«estabilitat»per aquesta primera meitat de 2016.

L'informe del segon semestre de l'any passat apunta que els augments lleus s'han donat també en les comades i en els preus de venda, fonamentats sobretot en els sectors industrials i de serveis. El sector en què tant la demanda com els preus han caigut és la construcció. Per altra banda, el coordinador de l'índex ha subratllat com a dada «molt positiva»la de la competitivitat que manté un comportament«alcista»tant al mercat català com a l'espanyol. També les exportacions s'han mantingut estables respecte el semestre anterior.

Prudents per la poca demanda interna

En global, segons Galiana, són dades positives «dins de la prudència que tenen els empresaris». «Els efectes de la crisi no es fan palesos en els resultats ni en les opinions però de cara al futur són només moderadament optimistes», ha apuntat el professor de la URV. Aquesta contenció es deu, segons el coordinar de l'índex del clima empresarial de les Terres de l'Ebre, sobretot al fre que encara és evident en la demanda interior. «El consum intern encara no ha arrencat amb força. Està en positiu i per això creixen la producció i l'ocupació però famílies no consumim com ho fèiem i tardarem a què arranqui i a què la demanda interna sigui forta»ha apuntat.

Galiana, com també ha fet la directora dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, ha detallat que, a nivell local, es detecta un greu«desfasament»entre els llocs de treball oferts i la formació de les persones que podrien ocupar-los. «Cal solucionar aquest encaix entre formació i demanda de les empreses», ha defensat el professor. Per a Miralles, aquesta necessitat és primordial i cal que s'ajusti per garantir el desenvolupament de les empreses i les persones al territori.

L'informe també detalla altres factors que també frenen el desenvolupament econòmic com són els factors climàtics en el sector agrari -les altes temperatures de l'estiu passat-, la falta de flexibilitat laboral en la contractació i les poques licitacions públiques en el sector de la construcció, els problemes amb l'IMSERSO en el sector turístic, o el comerç virtual en el sector serveis. La directora d'Empresa a l'Ebre ha defensat que les vendes en línia són una realitat a la qual caldrà adaptar-se però trobant la fórmula per mantenir també el comerç de proximitat que determinaran els futurs dels pobles i ciutats del territori.

tracking