Diari Més

Economia

El PSC reclama al Govern que el 50% de l'impost de les nuclears es quedi als territoris afectats

La formació socialista presenta mocions als ajuntaments i una proposta de resolució al Parlament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC creu que el nou impost de la Generalitat a les centrals nuclears és una oportunitat perquè el territori obtingui uns recursos extraordinaris per tirar endavant un pla de reindustrialització. D'aquesta manera, els socialistes presentaran mocions als ajuntaments i una proposta de resolució al Parlament perquè el 50% de l'impost reverteixi als territoris afectats per les nuclears i, en concret, a la Ribera d'Ebre i al Baix Camp. Els 24 MEUR que corresponen a la meitat de la recaptació de l'impost es dividirien en dos terceres parts, uns 16 MEUR per la Ribera d'Ebre; i una tercera part, uns 8 MEUR, pel Baix Camp. Des del PSC, es considera«inassumible»que el territori afectat per «l'impacte ambiental»de les nuclears només es quedi amb el 10% com està establert actualment.Segons ha explicat la diputada socialista per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, la proposta de resolució instarà al ple de Parlament a demanar al Govern que la meitat dels diners que ingressarà de l'impost sobre les centrals nuclears s'inverteixi a les comarques tarragonines, en especial, en aquelles comarques que les acullen: Ribera d'Ebre i Baix Camp. «Necessitem reactivar l'economia, sobretot de les Terres de l'Ebre, i especialment després de l'anunci de tancament de la planta de clor d'Ercros», ha afegit Ibarra.

Així, el PSC reclama que els 24 MEUR -la meitat de l'impost- s'incloguin als pressupostos per a aquestes comarques, amb l'objectiu que, en el cas de la Ribera d'Ebre, es pugui dur a terme un pla de reindustrialització. «Davant de l'estancament del Govern demanem que el territori pugui rebre el 50% de l'impost. Acceptar el 10% és inassumible», ha manifestat. El secretari adjunt de Política Municipal del PSC i regidor de l'Ajuntament de Tortosa, Manel de la Vega, ha assegurat que «l'origen de l'impost és l'impacte ambiental de les nuclears i això afecta al territori i no a la plaça Sant Jaume de Barcelona».

El PSC ha reclamat a Junts pel Sí que se sumi a la proposta del Parlament. «Esperem que les forces polítiques que van al ple de l'Ajuntament de Flix a donar suport en la lluita contra el tancament d'Ercros també donin suport a la solució que proposem des dels socialistes amb l'impost a les nuclears», ha afegit Ibarra.

Sobre el pla de reindustrialització, De la Vega ha assegurat que cal tirar-lo endavant ara ja que quan hagin de tancar les nuclears la pèrdua de llocs de treball al territori serà més important. «Hem d'actuar ara, i no es pot mirar sempre a Madrid. Fa falta un pla de reindustrialització i això és responsabilitat de la Generalitat», ha manifestat.

tracking