Diari Més

Accident

Vuit famílies ja han arribat a Tortosa pel reconeixement de les víctimes

S’espera que n’arribin tres més aquest dilluns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els familiars de vuit de les víctimes mortals de l’accident de Freginals han arribat aquest dilluns al tanatori de Tortosa-Jesús i s’espera que n’arribin tres més al llarg d’aquest dilluns. Segons el Departament de Justícia, els forenses estan analitzant les proves aportades pels familiars per tal de confirmar la identitat de les víctimes mortals. En cas que les proves forenses ho ratifiquin, es tractaria de cinc víctimes italianes, una d’Uzbekistán i una altra que probablement sigui de nacionalitat austríaca. Els forenses han de comprovar que encaixin les dades ‘postmortem’, de l’autòpsia, amb les proves ‘antemortem’ que aporten els familiars, que pot ser un raspall de dents, una radiografia bucal o altres antecedents mèdics. En cas que les famílies no aportin dades mèdiques, els Mossos han de demanar informació als dentistes de les víctimes a través d’Interpol.

A mesura que arriben a Tortosa, els Mossos i l’equip forense acompanyen els familiars en la identificació de les restes i recullen totes les dades que puguin contribuir a la identificació científica de les víctimes mortals. Aquestes dades poden ser mostres d’ADN d’un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars. A diferència de l’Estat espanyol, molts països només disposen de les empremtes de les persones fitxades per la policia. És per això que dos dels forenses de l’equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la morfologia dental. Si no hi ha fórmules alternatives per a la identificació, els Mossos demanen informació als dentistes de les possibles víctimes a través de la Interpol.

Al Tanatori de Tortosa-Jesús i als jutjats d’Amposta hi ha 10 intèrprets del Departament de Justícia per traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües. Aquests intèrprets assisteixen les víctimes i els familiars en el reconeixement dels cadàvers i durant les entrevistes amb els Mossos i els professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense. També estan a la disposició dels afectats que vulguin agilitzar tots els tràmits judicials vinculats a l’accident, com l’opció de formar part del procediment i reclamar les indemnitzacions legals que puguin correspondre.

Protecció Civil manté el dispositiu per facilitar l’acollida i trasllat dels familiars que arriben a l’aeroport del Prat fins als centres hospitalaris o al centre d’acollida de Tortosa. A més, l’aeroport ha habilitat una sala privada i d’accés restringit per als familiars dels afectats que aterren a Barcelona, on se’ls ofereix suport psicosocial.

Al centre d’acollida de Tortosa hi ha equips de suport psicològic per fer l’acompanyament als familiars de les víctimes. En aquest centre també hi ha representants dels consolats austríac, italià i uzbek. Membres del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (COTS) estan al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil fent gestions de comunicació a familiars i amics que demanen informació a través del telèfon 012. De la mateixa manera, s’està en contacte amb els diversos consolats de les nacionalitats que figuren a les llistes d’afectats per coordinar-ne la informació i els tràmits.

Pel que fa al nombre de ferits, el departament de Salut informa que hi ha 23 persones hospitalitzades: cinc ferits al Verge de la Cinta de Tortosa; dos a Sant Joan de Reus; tres a Joan XXIII de Tarragona; tres més a l’Hospital Comarcal de Vinaròs; quatre a l’Hospital Comarcal d’Amposta; un a la Vall d’Hebron de Barcelona; un al Moisès Broggi de Sant Joan Despí; un al Sant Pau de Barcelona; un al Clínic de Barcelona; un a l’Universitari de Bellvitge a l’Hospitalet de Llobregat; i un més a l’hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.

Pel que fa a la situació del conductor de l’autocar, aquest no ha pogut declarar davant del jutge perquè està ingressat a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa per una contusió al pulmó. La seva declaració resta pendent de la seva evolució i encara no hi ha data fixada. D’altra banda, els Mossos d’Esquadra segueixen treballant en les tasques d’investigació de l’accident.

Protecció Civil manté el pla PROCICAT en fase d’Alerta un cop finalitzada, aquest matí, la fase d’emergència quan s’ha confirmat la identificació de les 13 víctimes mortals.

tracking