Diari Més

Isabel Fillat Aguilar: De la Selva del Camp a Princeton (Minnesota, Estats Units)

«A Princeton, em vaig haver de comprar un cotxe al cap de tres dies d'haver aterrat»

Isabel Fillat, de la Selva del Camp, fa cinc mesos que viu a Princeton on treballa com a mestre a una escola primària

Isabel Fillat afirma que se sent ben acollida als Estats Units.

«A Princeton, em vaig haver de comprar un cotxe al cap de tres dies d'haver aterrat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

–Quins motius la van portar a marxar de casa per anar a viure a l’estranger?

–Els motius que em van portar a marxar de casa va ser la curiositat de treballar en un altre sistema educatiu i laboral. Així com tenir l’oportunitat de conèixer un altre país i la seva cultura. He residit a l’estranger anteriorment com a alumne d’Erasmus a Suècia i fent les pràctiques del grau a Londres.

–Quina va ser la seva primera impressió del país?

–La primera impressió va ser molt positiva, ja que el director de l’escola, el cap de recursos humans i la coordinadora d’aprenentatge em van acollir i van ser molt amables en tot moment ajudant-me a tramitar diferents papers així com a integrar-me en el seu entorn i al meu nou entorn. El segon dia d’estar a Princeton, ja em van portar a una boda. La majoria de persones són molt obertes i m’han ajudat en tot el possible. A la mateixa vegada, tenen molta curiositat per les diferències entre cultures, ja que, des de el primer dia els dic, que realment gairebé tot el que es veu a les pel·lícules és realitat als Estats Units. Estem intercanvien constantment els diferents punts de vista o maneres de fer europees i americanes, quelcom que acaba esdevenint grans estones per l’escola interactuant amb la majoria del professorat explicant diferents anècdotes dels diferents viatges que he fet i d’altres històries que he viscut.

–Va ser molt sorprenent el canvi?

–El canvi va ser molt sorprenent, no va tenir res a veure amb què m’esperava i, després de cinc mesos, encara em continua sorprenent. Cada dia hi aprenc o experimento alguna cosa nova. A tall d’exemple, en la majoria de ciutats europees, et pots moure per la ciutat sense cap necessitat de tenir cotxe i, a Princeton, em vaig haver de comprar un cotxe al cap de tres dies d’haver aterrat. L’estil de viure i cultura són tan diferents que és un constant xoc de cultures que ha esdevingut un intercanvi pels companys de feina i els alumnes.

–Quins són els indrets més característics de la seva nova ciutat d’acollida?

–Crec que no podria esmentar una petita diferència o alguna similitud entre ambdues cultures, ja que totes són moltes. L’estil de vida sedentari i els hàbits diaris són ben diferents pel que fa als horaris i els hàbits saludables. És un estil de vida molt sedentari, independentment d’adults i infants, tot i que les escoles impulsen programes de wellness i es practiquen moltíssims esports i s’ofereixen moltes activitats físiques, la seva alimentació no és gens equilibrada. Estic en el committe de Wellness de l’escola i les iniciatives que s’estan duent a terme són molt interessants.

–Què destacaria de la manera de treballar del país?

–Respecte a la manera de treballar, les conductes són molt diferents. Hi ha molta més formació a la feina, proporcionada per les empreses, anomenada on job training, quelcom que promou la possibilitat d’escalar en la posició laboral, independentment de la formació amb la qual s’incorpora el treballador a l’empresa. La manera d’adreçar-se i d’interactuar és molt diferent, ja que aquests utilitzen una perspectiva positiva i amable i rebutgen la confrontació i no són directes a l’hora de comunicar-se, quelcom que fa qualsevol problema o inconvenient es tracti utilitzant una via com pot ser en comptes de parlar-ho directament amb la persona en qüestió.

–Creu que és un bon indret perquè els més joves puguin trobar feina?

–Crec que el país és un bon indret, tot i que la diferència cultural i la manera d’interactuar s’ha de tenir molt en compte per tal de poder adaptar-se.

–Li ha passat quelcom curiós?

–Des de que vaig arribar m’han passat moltíssimes coses i totes molt curioses, però crec que una de les més gracioses va ser per Halloween, quan a l’escola vaig demanar als pares que portessin una carabassa petita per fer el Jack-o-lantern i van acabar portant carabasses de més de 5 quilos que, per a ells, eren petites. Vam arribar a la conclusió que les mides europees i americanes eren ben diferents i que havia d’especificar el mida comparant amb les diferents mides d’una pilota. Després de buidar i decorar 20 carabasses, una per alumne, el conserge em va escridassar per l’enrenou i la brutícia a l’aula i em va dir que feia més de 20 anys que ningú decorava carabasses a l’aula per Halloween. Ha estat l’única cosa que donava per feta que es feia i que no vaig preguntar. Va acabar sent la notícia de la setmana. Una altra anècdota és la d’haver d’arrancar el cotxe entre 10 i 15 minuts abans de sortir de casa per tal d’escalfar el motor i no tenir una temperatura interior inferior a l’exterior. Aquesta setmana la sensació tèrmica ronda uns -26, podent arribar a una sensació tèrmica de -30 graus. Un dia em van trucar per una urgència i el primer que em van dir va ser que arranqués el cotxe per tal que no agafes una hipotèrmia conduint. Molts cotxes tenen remot control i els arranquen des dels edificis.

–Què és el que més troba a faltar de casa?

–Hi ha moltes coses que trobo a faltar de casa, com la meva família, amics, hàbits, clima, però, sobretot, són la família i els amics. Seria tot un plaer poder experimentar i conèixer la cultura amb ells. He de dir que, aquí, em tracten genial i que ja puc dir que tinc una petita família amb els companys de l’escola i la meva companya de pis.

tracking