Diari Més

Sant Jordi reuneix un gresol d'entitats en una Rambla amb quasi 200 parades

‘La dona que no sabia plorar’, ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’ i ‘Assassins del Camp’, entre els llibres més venuts a la ciutat de Tarragona

La Rambla Nova, plena de parades de roses i llibres per Sant Jordi.

Els tarragonins omplen la Rambla Nova en un Sant Jordi assolellatDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Rambla Nova de Tarragona ha estat, un any més, el punt neuràlgic de celebració de la Diada de Sant Jordi. A primera hora del matí, centenars de persones s’han apropat a les parades de venda de llibres i roses. L’afluència de gent s'ha anat incrementant de manera progressiva fins a l’hora de dinar i, després, a la tarda. La rosa groga ha tingut un protagonisme especial. Al migdia, els responsables de les parades de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium han hagut d’anar a buscar-ne més, ja que havien esgotat la primera remesa. Miquel Suriñach, de l’ANC, ha informat a aquesta redacció que «a un quart d’una s’han acabat les roses grogues i hem anat per més perquè han volat». Entre les dues entitats, han venut 1.500 roses d’aquest color.

Entre les prop de 160 parades que han ocupat la Rambla Nova des de la Font del Centenari fins al monument a Roger de Llúria, es barrejaven les de tot tipus d’entitats, des de la del Nàstic a la del Club Natació Tàrraco i la de Pericos de Tarragona –que han venut roses blaves i blanques–, fins a les de colles castelleres, inclosa la dels Pataquers de la URV. També n’hi havia d’àmbits tan diferents com l’Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona, la Sala Trono, l’Associació per la Gestió Ètica de Colònies Felines, Tarragona Missionera, els Mormons, la Banda Unió Musical de Tarragona o alumnes d’un centre escolar que han aprofitat l’ocasió per ingressar uns diners per destinar-los al viatge de fi de curs. No hi han faltat les parades de partits polítics, més nombroses que mai –l’any vinent se celebraran eleccions municipals–.

El millor dia de l’any per als llibreters s'ha saldat amb un resultat positiu. Ricard Espinosa, un dels socis de la Llibreria La Capona, ha comentat que el fet que enguany Sant Jordi hagi caigut en dilluns «és millor», però, «si comptem les vendes fetes al llarg de tota la setmana, el resultat és similar al de l’any passat, en què la Diada va ser en diumenge». Abans que arribés l’hora de dinar, els llibreters han pogut fer una primera estimació dels llibres més venuts. Espinosa ha dividit les propostes en tres grans blocs. En el de temàtica general, ha dominatLa dona que no sabia plorar, de Gaspar Hernández, i Jo sóc aquell que va matar Franco, de Joan-Luís Lluís. Dels autors locals, el protagonisme ha estat pels títols Assassins del Camp i Hereus de Tarraco, ambdós de diversos autors, i, en un altre apartat, Codonys a l’armari, de Nani Nolla, ha dit Espinosa.

Dues persones que per primera vegada han signat els seus llibres coincidint amb Sant Jordi han estat Raül Font i Ángel Juàrez, amb El parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres i Un paseo por mi vida, respectivament. Font ha dit en el seu debut que «l’experiència és molt interessant, perquè et trobes molts coneguts que volen que els signi el llibre». Un d’ells ha estat l’odontòleg Alejandro Romeu. «Conec el Raül i m’agrada molt el món de les plantes», ha dit. Font li ha comentat que li ronda pel cap fer «un llibre sobre les aproximadament quaranta plantes que tenim a Tarragona i que moltes s’han utilitzat a la cuina i per motius mèdics, com la farigola, el romaní o el llentiscle». D’aquesta darrera, Font ha comentat a Romeu que «els pagesos l’utilitzaven per enfortir i desinfectar les genives». L’odontòleg ha assentit i ha afegit que «hi ha molts productes que porten llentiscle».

Al costat de Raül Font es trobava el també debutant en un Sant Jordi Ángel Juárez, qui ha signat exemplars del seu darrer llibre. «És la primera vegada i tinc una sensació estranya». «Tota la vida he muntat fires als barris i em sento com si fos aquell ninot a qui tothom tira boles de roba», ha dit, per afegir que «hi ha persones que em miren molt i alguna no passa perquè no vol comprar el llibre, però jo els hi dic que els vull saludar i que no passa res si no compren el llibre».

’La força d'un destí’ i ‘Operació urnes’ han estat les obres més venudes a Catalunya

La novel·la La força d’un destí, de Martí Gironell, ha estat la més venuda en català aquest Sant Jordi, segons la llista que elabora anualment el Gremi de Llibreters de Catalunya. En castellà, el primer lloc l'ha aconseguitLas hijas del Capitán, de María Dueñas. La novel·la de Gironell ha estat seguida per Jo sóc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís; per La dona de la finestra, el best seller nord-americà d’A. J. Finn; per Quan érem els peripatètics, que segueix les aventures dels personatges de la popular sèrie de TV3, en aquest cas descrites per Héctor Lozano, i per La novel·la de Sant Jordi, de Màrius Serra. Pel que fa a les obres de ficció en castellà, després del treball de Dueñas els lectors s’han decantat per Patria, de Fernando Aramburu; per La mujer en la ventana, d’A. J. Finn; per Fuimos canciones, d’Elisabet Benavent, i per La tierra maldita, de Juan Francisco Ferrándiz.

En l’apartat de no ficció, en català s'ha imposatOperació urnes, de Xavier Tedó i Vicens Estaran, mentre que en castellà ha estatLas almas de Brandon, de César Brandon Ndjocu. El top cinc en català l'han completatBon dia, són les vuit!, d’Antoni Bassas; Dies que duraran anys, de Jordi Borràs; Per la llibertat, de David Fernàndez i Toni Soler, i La invasió dels robots i altres relats d’Economia en colors, de Xavier Sala i Martín.

La Rambla Nova, plena de parades de roses i llibres per Sant Jordi.

Els tarragonins omplen la Rambla Nova en un Sant Jordi assolellatDiari Més

La Rambla Nova, plena de parades de roses i llibres per Sant Jordi.

Els tarragonins omplen la Rambla Nova en un Sant Jordi assolellatDiari Més

La Rambla Nova, plena de parades de roses i llibres per Sant Jordi.

Els tarragonins omplen la Rambla Nova en un Sant Jordi assolellatDiari Més

La Rambla Nova, plena de parades de roses i llibres per Sant Jordi.

Els tarragonins omplen la Rambla Nova en un Sant Jordi assolellatDiari Més

tracking