Diari Més

Sanitat

Els infermers volen reduir l'alt nombre d'agressions que pateix el col·lectiu

Només l’11% del personal presenta denuncia i el 87% afirma que ha estat agredit

Kati Ródenas, a la dreta, i una companya del sindicat, mostres pegatines de la campanya.

Els infermers volen reduir l'alt nombre d'agressions que pateix el col·lectiuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat d’infermeria SATSE s’ha proposat frenar l’augment d’agressions físiques i verbals cap a membres d’aquest col·lectiu laboral i, amb aquesta finalitat, ha dissenyat una campanya de sensibilització, tant dels professionals com dels usuaris de la sanitat, que tindrà una durada aproximada d’un any.

Només l’11% del personal que treballa en el sector de la infermeria que ha estat agredit presenta la corresponent denúncia, quan resulta que el 87% ha estat agredit almenys en una ocasió a l’Estat, el que representa que vuit de cada deu han patit al llarg de la seva trajectòria professional algun tipus d’enfrontament provinent de persones malaltes o dels seus familiars, segons va informar ahir Kati Ródenas, secretaria provincial de Tarragona de SATSE.

La campanya de sensibilització va especialment dirigida als professionals. «Volem que hi hagi més denúncies, perquè no sabem per quina raó tenim tendència a no denunciar i a justificar les agressions, tot i que cada dia, a l’Estat, hi ha més d’una cinquantena, la qual cosa suposa unes 20.000 a l’any». D’aquestes, el 63% són verbals, el 35% físiques i verbals i el 2% físiques.

Tot i que Ródenas no va aportar dades relatives al Camp de Tarragona, «on com a mínim hi ha 3.000 professionals», sí va indicar que les xifres «han de ser similars a les del conjunt de l’Estat». La secretaria provincial de SATSE va advertir que l’augment del nombre d’agressions es va detectar «coincidint amb les retallades en l’àmbit de la sanitat, perquè va incrementar-se el temps d’espera, fet que suposa que la gent es posi nerviosa». Ródenas va afirmar que, malgrat tot, «la sanitat funciona bé, gràcies als professionals», i va afegir que «les agressions són més habituals en infermers que en metges, ja que nosaltres estem més temps en contacte amb el malalt». Ródenas va remarcar que «les agressions verbals són molt desagradables, ja que nosaltres estem fent la nostra feina, però també es poden produir cops de puny». Una infermera present a la roda de premsa va recordar que, «fa uns anys, a una metgessa de Santa Tecla li van posar un ganivet al coll i la van treure fins a la Rambla Vella». La secretaria provincial del sindicat va subratllar que, gràcies a anteriors campanyes, el col·lectiu és considerat com a autoritat i es va aconseguir posar en marxa un protocol amb els Mossos d’Esquadra, que intervenen amb rapidesa quan hi ha una agressió».

tracking