Diari Més

Investigació

Un nou dispositiu aconsegueix produir energia neta deu vegades més ràpid que la biomassa

Investigadors de la URV patenten un sistema que imita la fulla d’un arbre per absorbir C02 a alta velocitat i transformar-lo en biocombustible

Ricard Garcia-Valls, investigador principal de la recerca, sostenint el dispositiu.

Un nou dispositiu aconsegueix produir energia neta deu vegades més ràpid que la biomassaURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) deTarragona han patentat un nou dispositiu que, imitant la fotosíntesi de les plantes, transforma el CO2 en biocombustible i produeix energia neta deu vegades més ràpid que la biomassa.

Segons Ricard Garcia-Valls, investigador principal del projecte, la funció de les plantes ha inspirat la creació del nou dispositiu, de moment un prototip, que permet acumular el diòxid de carboni (CO2) per a transformar-lo en biocombustible.

El dispositiu és capaç d'augmentar de quatre a deu vegades més la capacitat d'acumulació de CO2 respecte als fulls dels arbres, permet obtenir un compost concret i la velocitat de producció d'energia és, com a mínim, deu vegades més ràpid que la biomassa.

Copiant els estomes o porus de les fulles de les plantes, els investigadors han dissenyat una membrana amb estomes artificials, uns porus als quals han aplicat uns compostos que, en contacte amb l'aigua, fan que les molècules de CO2 quedin atrapades sobre la superfície.

En el cas dels arbres, el diòxid de carboni concentrat en les fulles es transforma en matèria orgànica, mentre que el dispositiu que han dissenyat aprofita aquesta concentració de CO2 per aconseguir àcid fòrmic o metanol, que, segons els investigadors, permet fabricar combustible net amb l'ajuda de plaques solars, sense cap impacte mediambiental, es pot emmagatzemar i possibilitarà produir electricitat.

Els investigadors han reconegut que aquesta línia d'investigació no és nova, ja que els últims anys s'han fabricat diferents dispositius de captació de CO2, però el prototip dissenyat en la URV aporta nous avantatges, com que la velocitat a produir energia és superior a la mitjana dels productes que ja existeixen, fet que permetrà optimitzar el procés de captació de CO2 i aconseguir més energia en menys temps.

Els investigadors ja han fabricat un prototip del dispositiu i han sol·licitat una patent, que té la titularitat compartida entre la URV i el Centre de Tecnologia Química (CTQ).

Segons els investigadors, el dispositiu pot tenir utilitat com a substitut en petit format de bateries solars o piles que es carregarien soles amb energia renovable per poder fer funcionar telèfons, ordinadors, tauletes o cotxes.

tracking