Diari Més

Societat

Marxa contra la violència masclista arran de la denúncia d'un intent de violació per la via verda del Vendrell

Organitzen la protesta davant «la passivitat» del consistori, que diu que activen tots els protocols

Pla obert de la marxa contra la violència masclista, amb una pancarta com a capçalera, en el recorregut de la via verda del Vendrell.

Marxa contra la violència masclista arran de la denúncia d'un intent de violació per la via verda del VendrellACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d'un centenar de veïns del Vendrell han participat aquest diumenge en la marxa contra la violència masclista pel tram de la via verda del municipi. La manifestació es va organitzar arran de la denúncia al desembre d'un intent de violació i de la presència d'un exhibicionista en un dels trams del recorregut de la via. «La sensació d'inseguretat va ser tanta, que vam decidir fer una protesta i posar damunt la taula quines mesures creiem que es poden implementar perquè això deixi de passar», ha explicat a l'ACN una de les organitzadores, Mireia Redondo, que apunta que aquest problema no afecta exclusivament la via verda. Redondo ha afirmat que la «passivitat» del consistori, que els ha retornat una resposta «descafeïnada» davant les alertes, els ha fet organitzar-se. El regidor de Seguretat Ciutadana, Ferran Trilla, ha explicat a l'inici de la marxa que l'Ajuntament dona suport a les protestes i que activen tots els protocols per evitar que aquestes situacions es puguin repetir.

Per Redondo, la marxa per la via verda té l'objectiu «d'ocupar l'espai» per dir que «volem anar tranquil·les» pel recorregut i que «qui ha de sortir d'aquesta via són els agressors» i que «no hem de tenir por». A llarg termini, l'organització ha de servir per impulsar més mobilitzacions i iniciatives per fer front a les agressions sobre les quals s'ha alertat. Redondo ha explicat que al desembre es va donar a conèixer un intent de violació a la via verda d'una noia que estava caminant per la zona. D'altra banda, per xarxes socials, es va fer notar que unes noies es van trobar «a plena llum del dia» un home que «s'estava masturbant i els va demanar que li fessin una fel·lació» en un punt del recorregut de la via verda que va cap a les platges del Vendrell. Aquest és el detonant, segons Redondo, de les situacions que viuen les dones «d'assetjament amb mirades i comentaris» arreu del municipi.

«Vam preguntar al consistori què tenien pensat fer i hem rebut que s'estava treballant en això sense polítiques concretes», ha lamentat. A partir d'aleshores, persones de diferents àmbits van celebrar una assemblea per abordar quines mesures es poden proposar perquè les situacions de violència masclista i sexual s'acabin. «El dia de l'assemblea va haver-hi dones que explicaven tot el que els havia passat, i això transcendeix als casos concrets de la via verda», ha detallat Redondo, que creu que la línia és «treballar per la prevenció, la sensibilització i també l'autodefensa i l'acció directa per no estar esperant qui respon a això».

Malgrat aquesta crítica al consistori del Vendrell, el regidor Francesc Trillas ha assistit a l'inici de la protesta en mostra de suport a la manifestació. «Òbviament que estem per la labor i treballarem el màxim possible per intentar que aquests fets, puntuals, a la via verda, no es repeteixin». En aquesta línia, Trillas ha explicat que des de l'Ajuntament s'intentarà activar tots els protocols per intentar identificar i solucionar els intents d'agressió sexual que hi ha hagut a la via verda del Vendrell de la mà de Policia Local o Mossos d'Esquadra, segons convingui.

A la marxa, que s'ha iniciat a les deu del matí des del monument dels castellers del Vendrell, ha participat una majoria de dones, encapçalades per una pancarta on es llegia el lema 'Volem ser lliures i no valentes', un lema que també han fet sentir en un tram del recorregut. La protesta ha tingut el suport de la CGT i entre els assistents s'hi ha vist Yolanda López, diputada al Parlament de Catalunya en Comú-Podem. La marxa ha portat els manifestants fins a la platja, on s'ha hagut d'acabar la protesta per la pluja que ha començat a caure.

tracking