Diari Més

Sanitat

El Joan XXIII se satura amb més de 600 urgències entre Nadal i Sant Esteve

Van arribar a haver-hi fins a 8 pacients als passadissos i, tot i l’obertura de 18 llits el dia 26, ahir seguia el degoteig constant

Imatges d'ahir a migdia, amb pacients encara als passadissos.

Joan XXIII se satura amb més de 600 urgències entre Nadal i Sant EsteveDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Urgències de l’hospital Joan XXIII han patit, en els darrers dies festius (entre el dissabte 23 i el dimarts 26), una gran saturació. El dia de Nadal els professionals sanitaris van haver d’atendre fins a 331 pacients i, per Sant Esteve, altres 298. Es tracta de més d’un centenar de persones respecte a la mitjana diària del servei, situada en 206 usuaris segons xifres de l’ICS de l’any 2016. Aquest col·lapse va provocar, especialment a les tardes, que alguns malalts haguessin d’esperar l’ingrés o els resultats de proves en llits als passadissos. La portaveu del sindicat CGT, Carmen Sánchez, ha denunciat que, en alguns moments, van arribar a haver-hi vuit pacients en llits als passadissos.

La ciutadania acudeix massivament en dies festius a Joan XXIII, ja que, a la resta de la ciutat, només hi ha un CAP que realitzi atenció 24 hores, el de Torreforta, i els que ofereixen atenció continuada en dies no feiners (CAP Bonavista, CAP Muralles i CAP Sant Salvador) tanquen a les 9 de la nit. Ahir tot i ser laborable i estar els centres d’Atenció Primària oberts, les urgències de l’hospital de referència rebien un degoteig constant de malalts. Al migdia hi havia dos malalts als passadissos de la zona A (la dels pacients de major gravetat) i tres persones més esperant en cadira de rodes per manca de box lliures.

El personal sanitari, es va veure obligat a demanar disculpes a alguns pacients per les nombroses hores d’espera. I és que, segons apuntava un professional de l’hospital Joan XXIII a aquest diari, en aquests dies s’han arribat a viure esperes de fins a set hores. Sense anar més lluny, ahir, la Tamara de 28 anys, qui va patir una embòlia fa un mes i necessitava que li ajustessin la medicació per evitar un altre coàgul, entrava a Urgències als volts de les 10 del matí i no era atesa fins a dos quarts de tres de la tarda. A més, per la manca de llits la van fer tornar a la sala d’espera fins a tenir els resultats de les proves.

La CGT diu que no s’ha reforçat

«Després de dies de col·lapse, no han reforçat el personal d’Urgències. Sempre ens posen d’excusa que no troben a gent, però a la borsa de treball de Joan XXIII resulta que hi ha ara mateix apuntades 2.101 infermeres, 1.100 auxiliars d’infermeria i 880 zeladors», explica amb cert empipament Agustí Aragonés, de la CGT, qui acusa la direcció de l’hospital de no haver actuat amb previsió, sabent que en aquesta època de l’any, les urgències se saturen. «És d’irresponsables. Portem temps advertint a la direcció, en reunions, que ve el llop, i ja ha arribat», afegia.

Per la seva banda, des de l’ICS s’apunta que l’hospital va obrir el dia de Sant Esteve una planta d’hospitalització (la cinquena de l’edifici B) amb 9 habitacions i 18 llits per agilitzar els trasllats a planta i reduir la pressió assistencial d’Urgències, si bé, el sindicat CGT denuncia que només s’atén en una ala de la planta, i l’altre ala, formada per 5 habitacions (de la 512 a la 516) amb 10 llits, continua tancada.

«Com és una planta que s’obre i es tanca, s’improvisa. Hem detectat que en les primeres hores faltava material per a l’atenció del pacient», exposava Aragonés, qui també reprova que la sala de contingències del servei d’Urgències (l’antiga àrea de Pediatria durant les obres), on hi havia capacitat per 8 box, romangui clausurada.

La grip encara no ha arribat

La saturació del Joan XXIII s’ha produït quan encara ni ha arribat l’epidèmia de grip: l’hospital confirma que no ha estat la malaltia majoritària atesa aquests dies i la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública de la Generalitat xifra el nivell d’afectació com a «baix» al Camp de Tarragona, amb 41,31 casos de grip per 100.000 habitants registrats de l’11 al 17 de desembre i una predicció de 62,70 casos per aquesta darrera setmana de l’any (el següent nivell, «moderat», s’estableix a partir de 169 casos).

«Al Joan XXIII estem en una situació precaòtica, encara no ha arribat la grip i mira com estem. Urgències està molt malament però encara pot empitjorar», explica Carmen Sánchez de la CGT.

Caos amb els horaris del dia 1

A cinc dies per finalitzar l’any, infermeres, auxiliars i zeladors de Joan XXIII del torn diürn, no tenien encara, ahir a la tarda, els horaris pel dia 1 de gener, a causa d’un error del programa informàtic que ha de generar les cartelleres. A més, segons denuncia la CGT, els treballadors amb reducció de jornada per tenir cura d’un fill o d’altres assumptes «no poden triar els seus dies de reducció donat que no saben encara quins dies treballen en la primera setmana de l’any». Tot plegat ha provocat gran indignació entre molts sanitaris del centre. Ahir, una vintena es van sumar a la concentració del sindicat Catac-CTS als despatxos de la direcció per reclamar una solució. «Hi ha treballadors que no són d’aquí i no poden ni comprar un bitllet de tren per passar a casa el cap d’any perquè no saben si treballen o no», apuntava una infermera. Avui, es tornaran a concentrar a les 14.30 h si encara no hi ha horaris.

La sala d'espera a Urgències de l'hospital, ahir.

Joan XXIII se satura amb més de 600 urgències entre Nadal i Sant EsteveDiari Més

tracking