Diari Més

Obituari

Commoció a Tarragona per la mort sobtada del regidor Albert Abelló

Un atac de cor va acabar la vida de l’empresari que va crear la cadena de congelats Anna Pons i polític del Partit Demòcrata als 57 anys

Imatge d'arxiu d'Albert Abelló

Imatge d'arxiu d'Albert AbellóCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresari i polític tarragoní Albert Abelló va morir ahir de manera sobtada als 57 anys. El portaveu del grup municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Tarragona va patir un atac de cor, a primera hora de la tarda, quan es trobava al seu despatx professional. Els intents per reanimar-lo amb l’ús d’un desfibril·lador van resultar infructuosos. El dimarts, Abelló va excusar la seva assistència al plenari del Consell Comarcal del Tarragonès, del que era membre, perquè no es trobava bé. La notícia de la mort d’Abelló va commocionar la societat tarragonina, en la que era molt conegut, tant per la seva activitat empresarial com per la política i social.

Albert Abelló va néixer a Tarragona el 9 de març del 1960 i, de ben jove, ja va mostrar grans aptituds per innovar en el món de l’empresa. El 1987, amb 27 anys, va crear la cadena d’aliments congelats Anna Pons, que va arribar a comptar amb tretze botigues i va ser absorbida per La Sirena el 2003.

Amb 21 anys, Abelló ja es dedicava professionalment al sector empresarial. Tècnic Superior en Automoció i Màster en Màrqueting, es va formar a les prestigioses escoles de negocis ESADE i EADA. Després de presidir la Cambra de Comerç de Tarragona entre els anys 2006 i 2015, va abandonar el càrrec per fer el salt a la política. En les eleccions municipals del 2015 va encapçalar la llista de CiU en qualitat d’independent i va ser escollit regidor de l’Ajuntament de Tarragona. Des de llavor i fins a ahir, va exercir el càrrec de portaveu del grup municipal, en els darrers mesos com a membre del PDeCAT (Partit Demòcrata).

Els inicis com a empresari

Abelló va convertir el negoci familiar, dedicat a la venda de peix, en un imperi que va sorprendre molts ciutadans de la Tarragona dels anys vuitanta, poc habituada a èxits empresarials com el de la marca Anna Pons, pel poc temps que l’empresari va necessitar per crear-lo. Anna Pons es va convertir en una marca de prestigi, fins al punt que va ser adquirida per La Sirena, una de les firmes líder a Catalunya.

El primer establiment es trobava en la confluència de Cristòfor Colom amb Governador González, a tocar del Mercat Central, on fa uns mesos va obrir un establiment dedicat a la gastronomia japonesa.

Les inquietuds professionals d’Abelló i el seu caràcter per involucrar-se en projectes de ciutat el va encaminar a la presidència de la Cambra de Comerç de Tarragona l’any 2016. L’entitat va experimentar un important desenvolupament, fins al punt de convertir la ciutat en la primera de Catalunya en promocionar el sector de la restauració amb la creació d’una ruta de tapes, la Tarragona dTapes, de la qual es mostrava molt orgullós. Va ser una experiència pionera que va ser acollida amb els braços oberts pels restaurants participants i per milers de persones que la van fer seva des de la primera edició.

Abelló també es va significar, en la seva qualitat de president de l’ens cameral, per reivindicar infraestructures fonamentals per al desenvolupament de les comarques tarragonines com l’autovia A-27 o el Corredor del Mediterrani. Una de les campanyes reivindicatives va consistir en l’edició de samarretes per demanar l’AVE, entre les quals destacava una on apareixia la figura de l’emperador August amb el text «AVE Tarragona». També va ser un dels promotors del moviment Mou-te per Tarragona, que va néixer amb l’objectiu d’involucrar la població en temes de ciutat.

El 2014, Abelló va ser escollit per encapçalar la llista de CiU a les eleccions municipals celebrades l’any següent. La seva candidatura no va estar exempta de polèmica. No tot el partit estava conforme amb una mesura que va descavalcar de la política Victòria Forns, qui va ser la portaveu del grup nacionalista en l’anterior legislatura. Els resultats obtinguts per Abelló no van ser positius, ja que CiU va aconseguir tres regidors. Abelló va exercir la política als bancs de l’oposició.

Dos dies de dol oficial

L’Ajuntament de Tarragona ha decretat dos dies de dol oficial al municipi per la mort de l’exregidor i portaveu del PDeCAT al consistori, Albert Abelló. Per aquest motiu, durant avui i demà, la bandera de la ciutat onejarà a mig pal a tots els edificis municipals i se suspendran tots els actes oficials organitzats per l’Ajuntament i totes les expressions festives i de celebració. El consistori també posa a disposició, a partir de les 14h del dijous i fins les 14h, un Llibre de Condol perquè la ciutadania pugui expressar els seus sentiments. El Llibre de Condol romandrà a l’entrada del Palau Municipal durant els dos dies de dol oficial. L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va expressar ahir en conèixer la notícia que «tots els tarragonins i tarragonines sentim un immens dolor». Ballesteros va lamentar que «ha perdut la vida un bon amic, un bon company i un bon tarragoní» i va voler transmetre el seu condol, en nom de tot l’Ajuntament, a la família, els amics i els companys de partit. «Abelló era una persona positiva, amb una gran bonhomia i moltes ganes per tirar endavant projectes de ciutat», va subratllar Ballesteros. També des del seu compte personal a Twitter, Ballesteros va fer arribar el seu condol a la companya de partit d’Abelló, Cristina Guzmán, com també a la seva família i amics. A més, va afegir en relació amb la també repentina mort de l’exregidora del PP a la ciutat, Marbel Negueruela: «No tinc paraules, és la segona vegada enguany que perdem un company de l’equip del Consistori inesperadament».

A les mostres de condol, s’hi van sumar els membres de l’equip de govern i tots els representants dels grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona. La regidora de Cultura, Begoña Floria, va ser una de les primeres a reaccionar a la sobtada mort d’Albert Abelló a través de la xarxa social Twitter amb el següent missatge: «Molt fort... em costa reaccionar». Per la seva banda, mitjançant la seva pàgina de Facebook, el PP tarragoní va lamentar la pèrdua i va expressar el «condol i afecte» a la seva família i amics.

Els companys de consistori d’Abelló també van voler enviar les mostres de condol als familiars i cercles pròxims de l’exportaveu del PDeCAT. «Trasbalsat pel traspàs de l’amic Albert Abelló. El meu condol a la seva família, als seus companys del PDeCAT i de l’Ajuntament», escrivia el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. S’hi sumava el líder de Cs al consistori, Rubén Viñuales, que assegurava estar «absolutament impactat» per la pèrdua. El regidor de la CUP, Jordi Martí, expressava un «Albert Abelló, que la terra et sigui lleu. Una abraçada a companyes i família», i la portaveu d’Iniciativa, Arga Sentís, assegurava sentir-se «molt trista» per la mort del regidor.

Des del seu partit, el Partit Demòcrata de Catalunya, els missatges tampoc van tardar en arribar. «Tristor immensa en conèixer la mort del nostre company Albert Abelló. Una abraçada ben forta a tota la família i amics», escrivia la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal. També el cap de llista a les eleccions d’aquest 21 de desembre a Tarragona, Eusebi Campdepadrós, va recordar la figura d’Abelló per la seva «gran vocació empresarial» i de «servei públic».

Les mostres d’afecte van sorgir també des de la Cambra de Comerç de Tarragona, ens que Abelló va presidir entre els anys 2006 i 2015. «Va ser un gran dinamitzador de la Cambra», expressaven tots els membres de l’entitat, encapçalada per Laura Roigé. Van recordar la seva capacitat de treball i la seva experiència en l’àmbit comercial, i van destacar que Abelló va ser l’impulsor del Tarragona dTapes, iniciativa que s’ha replicat a la gran majoria de ciutats catalanes. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, també va voler enviar un missatge de suport, en nom de l’ens que representa, a tota la família i amics d’Abelló. «Vam treballar de valent, de manera conjunta, per aconseguir mantenir la referència ciutadana i empresarial de les nostres corporacions», va dir Sanromà, en referència als anys en què van compartir presidència a les cambres.

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), entitat que presidia Abelló, també es va sumar a les mostres de dol ahir a la tarda. El director gerent, Josep-Xavier Pujol, va mostrar la seva «estupefacció» per la notícia. De fet, tot just ahir al vespre estava previst l’últim Consell d’Administració de l’any del CAT. El Consell d’Administració i el personal van traslladar el condol a la família, en nom de tot el Consorci.

Des del sector empresarial, les mostres de suport es van enviar des de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA). La CEPTA va voler recordar la tasca d’Abelló dins l’àmbit de les empreses i van voler destacar la seva feina «en favor dels empresaris i empresàries de les comarques de Tarragona».

En clau tarragonina, una altra de les institucions que es va sumar a les mostres de dol va ser el Mercat Central. Al remodelat edifici de la plaça Corsini, Abelló hi va fundar un establiment de menjar japonès. «Avui, diem adéu al nostre company Albert Abelló que ens ha deixat aquest migdia –ahir al migdia pel lector–. Des d’aquí expressem el nostre condol a la família i amics. Et trobarem a faltar», van expressar. De fet, tant el Mercat com la plaça Corsini eren dues de les passions de l’exportaveu del PDeCAT a l’Ajuntament. El projecte comercial de l’Illa Corsini era un dels objectius polítics d’Abelló, i una de les reclamacions constants del Partit Demòcrata.

D’altra banda, diverses entitats veïnals, socials i culturals de la ciutat de Tarragona també van voler agrair a Abelló la seva tasca com a regidor, i van posar en valor la seva estima cap a Tarragona i els seus ciutadans. L’Associació de Veïns Tarragona Centre va enviar un missatge de condol a la família i amics, acció que també van realitzar d’altres associacions de veïns com la de la Floresta. En l’àmbit casteller, Abelló també va ser recordat. La Colla Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona van enviar mostres de suport als cercles més propers de l’exregidor.

Mostres de condol a les xarxes socials

Les xarxes socials s'han omplert de mostres de condol per la mort del regidor. El mateix Ajuntament de Tarragona i associacions de la ciutat, així com altres ajuntaments, diversos polítics i grups polítics han mostrat la seva consternació per la mort d'Abelló a Twitter.

tracking