Diari Més

«Tarragona serà l'exemple més clar: o guanyem nosaltres o guanya Cs»

L’exdelegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, destaca la implicació d’ERC al territori i la República com a «eina per ajudar a la gent

El cap de llista d'ERC a la demarcació de Tarragona, Òscar Peris, durant l'entrevista al Diari Més.

«Tarragona serà l'exemple més clar: o guanyem nosaltres o guanya Cs»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les enquestes apunten a una pugna entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Ciutadans com a llista més votada aquest dijous. Què es respira des de dins?

— O guanyem nosaltres o guanya Cs. I si volem veure el mapa de la demarcació de color taronja o el volem veure de groc, amb el que implica una cosa i implica l’altra, depèn de la victòria d’ERC. Si no guanyem nosaltres, ens espera un túnel llarg i fosc.

— Com es viu una campanya electoral amb el cap de llista empresonat?

— És molt dur. I més quan aquests dies veus que el sr. Bárcenas pot esquiar o que el sr. M.Rajoy, que apareix en uns documents i va cobrar diners en negre, es passeja fent campanya electoral. I, en canvi, una persona honesta i treballadora, que ho ha donat tot pel país i ha treballat per la gent, està injustament empresonada.

— Els ha condicionat?

— Condiciona, i a més, ho fan expressament, perquè saben que és el líder que pot guanyar les eleccions. I aquí és on rau la nostra força. Poder guanyar les eleccions amb el nostre cap de llista empresonat és un cop d’efecte crucial en la situació actual.

— Pot sonar dur, però l’empresonament d’Oriol Junqueras els podria beneficiar en nombre de vots?

— Qualsevol situació repressiva no afavoreix mai. Pels companys que coneixem l’Oriol des de fa molts anys, no és una situació agradable, i menys quan pensem en els seus fills petits o en la seva parella.

— Els votants confiaran abans en un governant empresonat o en un d’exiliat?

— Al final, la gent acabarà confiant en qui cregui que defensa millor els interessos del país. Els electors sempre acaben sent prou intel·ligents.

— Les llistes separades han estat un error?

— Ens hem de concentrar en guanyar les eleccions. El fet de parlar d’una llista separada o junta és un tema del passat. Nosaltres vam estar fins a l’últim moment apostant, amb els companys de la CUP i, fins i tot, amb els companys que han sortit de Podem, com Albano Dante, per ampliar i desbordar el marc de Junts pel Sí. Però també vèiem com el bloc del 155 no feia cap llista unitària. Per tant, tothom ha de cobrir, amb un projecte en comú i aquestes llistes tan àmplies, el màxim possible d’espai ideològic. I penso que, amb la nostra llista, ho fem.

— Com definiria la campanya del bloc constitucionalista?

— La campanya del botxí.

— I la seva?

— Nosaltres tenim la campanya de la dignitat.

— Són eleccions plebiscitàries?

— Plebiscitàries és una mica pervers. Pel que guanyi, ho seran, i pel que perdi, no. A nosaltres ens interessa guanyar les eleccions, siguin les que siguin.

— La gent recordarà els fets de l’1-O quan vagi a votar?

— Evidentment. Aquelles imatges han quedat retingudes en la memòria de molta gent i els desbordarem en vots, en participació i en projecte.

— El 155 farà perdre vots o guanyar-los?

— Crec que la gent sensata, demòcrata, en aquestes eleccions se sentirà interpel·lada perquè ja ha vist realment que han caigut moltes caretes. La gent ha començat a veure un estat que ens havien amagat des del 78 fins aquí.

— L’article 155 també el va destituir a vostè. Se sent cessat?

— No m’hi sento, però per un tema legal hem hagut d’acatar el cessament. Si l’Oriol Junqueras és a presó i va acatar el 155 com l’ha acatat tothom, imagineu-vos en quina situació ens trobaríem. És una situació peculiar.

— Han acatat el 155 de la mateixa manera que han acatat les eleccions?

— De la mateixa manera que quan prenem responsabilitat en el càrrec, prenem acta per imperatiu legal. Som aquí per superar aquesta Constitució, però sabem quines són les normes del joc.

— Creuen que acabarà el 155 si hi ha una victòria independentista?

— Hem vist que, en aquest estat, la separació de poders no existeix. Ens han demostrat que poden actuar com vulguin.

— Si guanya ERC, què passarà?

— En els escenaris de futur toca pensar-hi, però ens hem de concentrar en guanyar les eleccions. A partir del 22 haurem de fer República amb els companys de la CUP, Junts per Catalunya i fins i tot Podem.

— Com es començarà a fer República?

— Desplegant les lleis que tenim bloquejades pel Constitucional per ajudar a la gent, aquesta és la prioritat. I si no ens deixen, haurem de buscar les escletxes legals per a fer-ho, tal com ha passat a Sabadell amb la Llei de la Pobresa Energètica. Tenim més de 60.000 famílies pendents de la Renda Garantida de Ciutadania, per exemple.

— Per què els tarragonins han de votar a ERC?

— Hem reconduït una situació econòmica financera molt complicada, hem revertit situacions d’atur, hem apostat per polítiques d’igualtat i de joventut i hem fet una aposta clara en el tema de la Salut. L’UCI Pediàtrica es va presentar la setmana passada i el nou hospital Joan XXIII està en marxa.

— Tarragona pot ser una demarcació clau en la seva lluita amb Cs.

— Tarragona és l’exemple més clar de què o guanya ERC o guanya Cs. O veurem la nit electoral de taronja o veurem la nit electoral de groc, el color d’Esquerra i de la llibertat, per això faig una crida al vot útil.

tracking