Diari Més

Innovació

La primera 'spin-off' de l'ICIQ patenta una membrana capaç de capturar diòxid de carboni

El nou material té aplicacions en el refinament del biogàs, una font d'energia renovable amb un potencial immens.

L'equip que integra la nova empresa sorgida de l'ICIQ.

La primera 'spin-off' de l'ICIQ patenta una membrana capaç de capturar diòxid de carboniICIQ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa poques setmanes està en marxa la primera 'spin-off' sorgida de l'Institut Català d'Investigació Química,ICIQ, vinculatala URV i amb seu a Tarragona. Amb el nom d'OrchestraScientificSL, aquesta nova empresa va sorgir després que, l'any passat, investigadors del centre van descobrir un nou material amb un potencial enorme en el camp de les energies renovables.

Es tracta d'un material blau cel que 'atrapa' les molècules deCO2. Això alenteix el seu flux i permet separar-les en les mescles de gasos. La nova tecnologia, desenvolupada completament a l'ICIQ, incorpora aquest compost blau en unes fines làmines de plàstic que, enrotllades, poden introduir-se dins de canonades. Quan circulem mescles de gasos per aquestes canonades, les membranes blaves alenteixen les molècules deCO2i les separen de la resta de gasos com si es tractés d'un tamís. Això té una gran utilitat en la purificació del biogàs, una font d'energia renovable amb un potencial immens.

El material està patentat des de l'ICIQi la nova empresa compta ja amb el suport de diversos inversors interessats en la seva tecnologia, i ara buscacol·laboradorsque vulguin explotar-la.

El projecte va néixer gràcies a la investigació en nous materials del grup del Prof. JoséRamónGalánMascarós, i va poder créixer gràcies al suport econòmic de la Fundació Obra Social "La Caixa" en un projecte d'incubació d'empreses organitzat per l'ICIQ. El projecte compta amb el suport de l'EuropeanResearchCouncil(ERC) a través d'un ajut 'ProofofConcept' que permetrà desenvolupar la tecnologia.

L'equip de l'ICIQque ha portat a terme el desenvolupament de les membranes està compost per la Dra. Neus Corella, la Dra.VanesaLillo, el Dr. Jesús González, la Dra.MabelTorréns,SamanthaGrandiMabeldeFez. L'empresa, liderada per Cristina Sáenz dePipaón(CEO– Directora general), compta a més amb el Prof. JoséRamónGalánMascarós(Assessor Científic),ElíasDaura (CFO– Finances), José Luis León (CCO– Operacions)yÁlvaroReyes(CTO– Tecnologia).

Dues de les investigadores de l'equip observant el nou material.

La primera 'spin-off' de l'ICIQ patenta una membrana capaç de capturar diòxid de carboniICIQ

tracking