Diari Més

El judici per la mort de Clara Zapater i Marta Acosta comença el divendres

La tragèdia es va produir en el concert de la Love Parade dels 24 de juliol del 2010 i va acabar amb la vida de 21 joves

Centenars de ciutadans van fer un homenatge a les víctimes al lloc on va succeir la tragèdia.

El judici per la mort de Clara Zapater i Marta Acosta comença el divendresCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim divendres, 8 de desembre, és una data marcada a foc per les famílies de Clara Zapater i Marta Acosta, la tarragonina i la cambrilenca que van ser dues de les víctimes mortals de la tragèdia que va ocórrer el 24 de juliol del 2010 durant el concert de la Love Parade, a Alemanya, en la qual van perdre la vida 21 joves i més de 600 van resultar ferits com a conseqüència d’una allau humana que es va produir en aquest festival de música que no complia les normes de seguretat i va superar el seu aforament. En el Tribunal de Duisburg (Alemanya) començarà el judici per determinar la possible culpabilitat de les persones que seuran al banc dels acussats. El judici es durà a terme al Centre de Congressos de Düsseldorf, amb capacitat per 500 persones, a causa de la gran expectació que ha aixecat.

L’advocat tarragoní i pare de Clara, Paco Zapater, va manifestar a aquesta redacció que «és sorprenent» que entre els acusats no estiguin els principals responsables: l’alcalde de Duisbug quan va succeir la tragèdia, Adolf Sauerland; el propietari de l’empresa que va organitzar el concert, Roy Schaller, i el cap de la policia responsable de la seguretat. «En el banc dels acusats s’hi seuran segones i terceres persones, homes sense rostre, perquè al fiscal alemany li ha faltat atreviment», va dir Zapater qui, malgrat tot, es va mostrar «optimista», però també va apuntar que «ja veurem d’aquí a un any quin és el resultat».

Pot prescriure

Les sessions del judici es faran fins al 20 de desembre del 2018. És per aquest motiu que Zapater tem que els fets puguin prescriure. «Si el 24 de juliol del 2020, quan es compliran deu anys de la tragèdia, no s’ha dictat sentència, el judici quedarà automàticament prescrit i tot l’esforç fet no haurà servit de res». «Volem fer pressió per què això no ocorreixi» i, amb aquest objectiu, «assistirem personalment a les primeres sessions del judici i a les que siguin més importants durant el 2018». Zapater va afegir que, de prescriure el cas, «seria un desprestigi per la justícia alemanya i, per a nosaltres, un cop molt dur ja que fa molts anys que estem batallant».

El pare de Clara va afirmar que «és important haver arribat fins aquí, després de set llargs anys de lluita, i això ha estat possible, entre altres factors, gràcies al suport de nombroses persones que s’han solidaritzat amb la nostra causa». Zapater va afegir que «sentim una decepció i un temor: la decepció, que al banc dels acusats no seuran els que, per a nosaltres, són els principals responsables, i el temor a què el cas pugui prescriure».

Un dels desitjos que Zapater vol veure complir és que «les conclusions del judici millorin els protocols perquè tragèdies com aquesta no es torni a repetir en el futur». «No poden repetir-se situacions com aquella», va subratllar.

Cal recordar que el passat mes de juliol les famílies de les víctimes de la Love Parade van presentar més de 354.800 signatures al Tribunal Superior de Düsseldorf per reclamar la reobertura del cas després que el jutge hagués decidit el seu arxiu.

tracking