Diari Més

Les obres de la Facultat d'Educació començaran el mes de gener de 2018

La URV reclama la fi de l’article 155 amb una declaració institucional perquè necessita el cofinançament de la Generalitat

Imatge de l'difici d'Educació, malmès pel pas del temps i que es traslladarà al Campus Catalunya.

Les obres de la Facultat d'Educació començaran el mes de gener de 2018URV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de la nova Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que s’instal·larà al Campus Catalunya tal com es va acordar al Consell de Govern de l’abril, començaran el mes de gener de l’any vinent. Així ho assegurava el rector de la universitat, Josep Anton Ferré, després del Claustre celebrat el passat dimecres, on es va aprovar una declaració institucional per reclamar, entre d’altres, acabar amb l’article 155. La URV començarà la construcció del nou edifici amb recursos propis, però necessita el cofinançament del 50% de la Generalitat, fet que no es produirà fins que «no hi hagi calma institucional i comencin a arribar les inversions», segons va expressar el rector.

El projecte del nou edifici es va redactar l’any 2010, però va quedar aparcat per culpa de la crisi econòmica. Vuit anys més tard, el solar ubicat al costat del Campus Catalunya, veurà com els operaris comencen a treballar. La primera fase de les obres, que consisteixen en el moviment de terres, la fonamentació i l’estructura sota rasant de l’edifici del futur aulari, on s’ubicaria una Aula Magna subterrània –amb una superfície de 786 metres quadrats–, es va licitar recentment. El rector va informar que ja disposen del permís d’obres, que començaran el mes de gener. Aquesta primera actuació té un pressupost de 2 milions d’euros, que provenen dels recursos de la mateixa universitat.

Més endavant es construirà l’aulari del centre, de planta baixa i cinc plantes amb un total de 4.520 metres quadrats, que donarà continuïtat a l’aulari del campus Catalunya. Es preveu traslladar a la nova ubicació, en primer lloc, els estudiants dels ensenyaments de Mestre. La Universitat disposa d’un total de 7 milions d’euros per les obres, i necessita el cofinançament de la Generalitat com a mínim del 50%.

Declaració institucional

L’aplicació de l’article 155 fa impossible que la Generalitat, a hores d’ara, faci la inversió de 7 milions d’euros perquè el projecte del nou edifici de Ciències de l’Educació i Psicologia sigui una realitat. Per aquest motiu, entre d’altres, el Claustre va aprovar amb un 83% dels vots una declaració institucional.

La declaració consta de quatre punts: el primer urgeix la retirada de les accions penals iniciades contra dirigents polítics catalans i representants d’entitats ciutadanes i reclama l’inici d’un diàleg sense condicions prèvies per trobar la solució adient a un problema polític que s’arrossega des de fa anys; el segon demana restablir el funcionament ordinari de les institucions d’autogovern de Catalunya i que es deixi d’aplicar a Catalunya l’article 155 de la Constitució; el tercer fa una crida a què tothom participi de forma activa donant suport a les candidatures que millor representin la seva opció política en les properes eleccions al Parlament de Catalunya; i el quart reitera el compromís del Claustre, expressat en la sessió anterior de l’1 de juny de 2017, de defensar que Catalunya ha de poder decidir el seu futur en un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat espanyol.

«Ens agradaria no haver de tornar a votar una declaració com aquesta fins d’aquí 10 o 15 anys», va expressar el rector de la URV, qui afegia que «necessitem calma institucional perquè arribin les inversions i per poder saber què farem durant els propers quatre anys». El cert és que el 155 s’ha notat a la universitat tarragonina. Josep Anton Ferré detallava que no va ser fins a la setmana passada quan la Generalitat els va confirmar la partida pels pressupostos d’enguany. «Mai havien arribat tan tard», deia Ferré sobre uns pressupostos que estan congelats des de fa tres anys. En aquest sentit, el rector qualificava de «mala notícia» que l’any 2018 els pressupostos siguin els mateixos i no passin dels 70 milions d’euros, perquè «el nostre creixement vegetatiu ens costa uns 500.000 euros cada any, quantitat que els pressupostos no tenen en compte».

Modernització i revisió de graus

D’altra banda, durant el Claustre universitari celebrat ahir, també es van presentar els resultats del procés de revisió de titulacions de grau, màster i doctorat. Ferré va explicar que «hi ha certa contenció d’estudis de Grau que cal modernitzar per augmentar l’oferta». Fins ara s’han implantat un grau emergent i tres de reformats i set més estan en fase de programació per als propers cursos, com el grau d’Informàtica, que durarà tres anys.

Pel que fa als estudis de màster, està incrementant lentament el nombre d’alumnes matriculats, el 36% en el període 2013-2017. En aquest àmbit s’està treballant en la programació de màsters professionalitzadors adequats al mercat de treball. De fet, ja hi ha 14 màsters nous, entre emergents i reformats, i se n’han extingit 9.

tracking